Tråden for dumme spørsmål.

Har et PH-meter som jeg kalibrerte tidligere i høst før jeg la det i skuffen, og har ikke brukt det siden. Bør det kalibreres på nytt, eller kan jeg stole på det? Har ikke tilgang til kalibreringsvæske, og skulle ha brygga til helga.
 
Har et PH-meter som jeg kalibrerte tidligere i høst før jeg la det i skuffen, og har ikke brukt det siden. Bør det kalibreres på nytt, eller kan jeg stole på det? Har ikke tilgang til kalibreringsvæske, og skulle ha brygga til helga.
La det i skuffen, sier du. Betyr det at elektroden ikke har vært holdt fuktig av oppbevaringsvæske? I så fall må den fuktes opp igjen, og kalibreres på nytt. (Den har ikke godt av å tørke ut, så det bør du unngå - og det har du kanskje gjort, også:). Jeg bare sprø for sikkerhets skyld.)

Jeg lar det ofte gå en måned eller så mellom hver gang jeg kalibrerer, og jeg trur ikke det gjør noe - men jeg oppbevarer alltid elektroden i oppbevaringsvæske - dvs. pH-meteret har ei hette som jeg fyller opp, og det må stå. Jeg kan ikke legge det i en skuff, for helt tett er ikke hetta.

Jeg ville nok uansett ikke stolt på det etter flere måneder uten kalibrering.
 
Har et PH-meter som jeg kalibrerte tidligere i høst før jeg la det i skuffen, og har ikke brukt det siden. Bør det kalibreres på nytt, eller kan jeg stole på det? Har ikke tilgang til kalibreringsvæske, og skulle ha brygga til helga.
Er det et billig pH meter så må de kalibreres hver gang det skal brukes er min erfaring før jeg handlet skikkelig. Men må lagres stående med elektroden i oppbevaringsvæske.
 
Mens vi er inne på det der med pH.
Jeg justerte inn pH til 5.4 under mesking. Siste måling var under utmesk før skylling. Skulle kanskje målt etter skylling og justert ned ett hakk kanskje.
Målte pH etter kok før jeg tilsatte gjær og da lå den fremdeles på 5.4.
Jeg trodde kanskje at pH burde ha sunket litt under kok ?

Har nytt pH meter og kalibrerte før måling.
 
Mens vi er inne på det der med pH.
Jeg justerte inn pH til 5.4 under mesking. Siste måling var under utmesk før skylling. Skulle kanskje målt etter skylling og justert ned ett hakk kanskje.
Målte pH etter kok før jeg tilsatte gjær og da lå den fremdeles på 5.4.
Jeg trodde kanskje at pH burde ha sunket litt under kok ?

Har nytt pH meter og kalibrerte før måling.
Teorien sier at pH skal synke med 0,1-0,2 under kok. Jeg opplever aldri at den gjør det. Den blir liggende på det samme den starta på, altså likt det du opplevde.

Derimot stiger pH med et par tideler under meskinga. (Hvis du ikke venter for lenge med den første målinga, da:).)
 
Hvilken temperatur måler dere pH i mesk og til kok?

En finner ofte at pH meter ikke bør brukes over 50-60°C, samtidig så endrer jo faktisk pH seg også avhengig av temperatur.

Milwaukee pH56 som flere her har fra Bryggselv oppgir bare at det kan opereres i -5 til 50°C, men det kan gjerne være omgivelsestempertur? Proben har automatisk temperaturkompensering opp til 60°C


 
Hvilken temperatur måler dere pH i mesk og til kok?

En finner ofte at pH meter ikke bør brukes over 50-60°C, samtidig så endrer jo faktisk pH seg også avhengig av temperatur.

Milwaukee pH56 som flere her har fra Bryggselv oppgir bare at det kan opereres i -5 til 50°C, men det kan gjerne være omgivelsestempertur? Proben har automatisk temperaturkompensering opp til 60°C


Du skal alltid måle ved romtemperatur, så prøvene må kjøles ned. pH-meteret har ikke godt av å måle varm væske, og alle referanseverdier er til pH målt ved romtemperatur (25 grader).

Temperaturkompenseringa justerer ikke for forskjell i pH ved ulike temperaturer, bare for temperaturens påvirkning på instumentet.
 
Du skal alltid måle ved romtemperatur, så prøvene må kjøles ned. pH-meteret har ikke godt av å måle varm væske, og alle referanseverdier er til pH målt ved romtemperatur (25 grader).

Temperaturkompenseringa justerer ikke for forskjell i pH ved ulike temperaturer, bare for temperaturens påvirkning på instumentet.
Jeg vet ATC korrigerer for temperaturpåvirkning på proben, men det er viktig å referere til temperatur når en oppgir pH da det blir avvik hvis en måler varm/lunka vørter i forhold til romtemperert.

Bamforth’s range is: 5.3 to 5.8 (mashtemp) / 5.55 to 6.05 (room temp)

Briggs’ range is: 5.2 to 5.4 (mash temp) / 5.45 to 5.65 (room temp)

Kunze’s range is: 5.25 to 5.35 (mash temp) / 5.5 to 5.6 (room temp)

Lewis’ statement: 5.2 to 5.5 (mash temp) / 5.45 to 5.75 (room temp)

Hentet fra: https://byo.com/mr-wizard/setting-record-straight-mash-ph/#:~:text=The rule-of-thumb pH,, or pH 5.55-5.85.

Merk hvor høy pH de store referansene anbefaler målt ved romtemperatur!
 
Jeg vet ATC korrigerer for temperaturpåvirkning på proben, men det er viktig å referere til temperatur når en oppgir pH da det blir avvik hvis en måler varm/lunka vørter i forhold til romtemperert.



Hentet fra: https://byo.com/mr-wizard/setting-record-straight-mash-ph/#:~:text=The rule-of-thumb pH,, or pH 5.55-5.85.

Merk hvor høy pH de store referansene anbefaler målt ved romtemperatur!
Det der er feil. Enkelt og greit. Det er temperaturene til venstre som er riktige, og det er temperaturer målt ved romtemperatur.

Palmer (How to Brew, 2017, s.341:"The standard procedure for brewers is to measure and report the pH of the mash, wort or beer with respect to room temperature unless explicitly stated otherwise". "All of the professional brewing organizations have standard procedures for measuring mash, wort and beer pH that specify to measure it at "room temperature", which i sfrequently taken to mean 68-77F (20-25 C)" (s.340)
 
Sist redigert:
Det der er feil. Enkelt og greit. Det er temperaturene til venstre som er riktige, og det er temperaturer målt ved romtemperatur.
Ta en kopp kaffe eller to og les hele artikkelen jeg linket til, så ser du at selv om dette ser overraskende ut så er det ikke dratt rett ut av tynn luft :)
 
Teorien sier at pH skal synke med 0,1-0,2 under kok. Jeg opplever aldri at den gjør det. Den blir liggende på det samme den starta på, altså likt det du opplevde.

Derimot stiger pH med et par tideler under meskinga. (Hvis du ikke venter for lenge med den første målinga, da:).)
Det kan nok stemme. Den kom litt opp på slutten av meskingen.
 
Ta en kopp kaffe eller to og les hele artikkelen jeg linket til, så ser du at selv om dette ser overraskende ut så er det ikke dratt rett ut av tynn luft :)
Leste artikkelen. Ble litt usikker her.
Er det mest vanlig å måle pH med varm vørter eller ikke ?
Jeg har alltid kjølt ned vørteren før måling .
Neste gang skal jeg prøve å måle vørteren varm og nedkjølt.
 
Ta en kopp kaffe eller to og les hele artikkelen jeg linket til, så ser du at selv om dette ser overraskende ut så er det ikke dratt rett ut av tynn luft :)
Det var en del forvirring rundt dette for en god del år siden, og folk opererte med begge systemer. Det blei det retta opp i, og det er full enighet om at temperatur skal måles ved romtemperatur, og at det er romtemperaturverdiene som alltid oppgis som referanseverdier. Det er ingen som bruker mesketemperaturverdiene som referanse, så hvis han karen du viser til, har rett, har hele bryggerverdenen fulgt feil praksis. Lite sannsynlig.

Det er også logisk. Hvorfor bruke mesketempverdien som referanse når du må måle ved romtemperatur hvis du ikke vil forkorte livet til elektroden vesentlig?

Leste artikkelen. Ble litt usikker her.
Er det mest vanlig å måle pH med varm vørter eller ikke ?
Jeg har alltid kjølt ned vørteren før måling .
Neste gang skal jeg prøve å måle vørteren varm og nedkjølt.
Du skader elektroden når du måler ved mesketemperatur. Og det er ingen vits i å gjøre det; forskjellen vil være +/- 0,3.

Den tabellen @PetterL tar fram, har basert seg på en forskjell på 0,25. Det er nøyaktig det som er forskjellen på alle der, så enten den ene eller den andre sida er konstruert. Det kan ikke være snakk om at det er målt både ved romtemperatur og i mesk der.
 
  • Like
Reaksjoner: Mc.
Hei alle! Jeg brygget en helles i går, som endte opp med for lav og, 1.0385 mot forventet 1.048. Skjønner ikke helt hva som har skjedd, for refraktometeret viste 1.040 før kok som forventet, men det må jo da ha vært en feilmåling.

Batchen gikk i gjæringstanken i går rett før midnatt. Tilfeldigvis dukket det opp en pakke med spraymalt i postkassen i dag. Er det en tanke å koke opp litt, kjøle ned, og ha oppi, eller bør jeg nå bare la det være?
 
Hei alle! Jeg brygget en helles i går, som endte opp med for lav og, 1.0385 mot forventet 1.048. Skjønner ikke helt hva som har skjedd, for refraktometeret viste 1.040 før kok som forventet, men det må jo da ha vært en feilmåling.

Batchen gikk i gjæringstanken i går rett før midnatt. Tilfeldigvis dukket det opp en pakke med spraymalt i postkassen i dag. Er det en tanke å koke opp litt, kjøle ned, og ha oppi, eller bør jeg nå bare la det være?
Ta ei måling til nå før du gjør noe - med hydrometer. Så stort avvik er nesten bare mulig om du har målt opp feil maltmengde, og da er det en god ide å fylle opp med spraymalt. Men altså; mål først.
 
Tilbake
Topp