Takker for svar. Ja, jeg har tatt med meg all gjæren hver gang ja. Årsaken er frykt for å underpitche, samt at jeg har lest endel diskusjoner her på forumet at det har liten betydning om man overpitcher... Men det gir jo mening i at for mye gjær i forhold til tilgjengelig næring fører til dårligere forhold for alle. Slik vil det jo være for de fleste organismer (oss selv inkludert). En massiv overdose av sliten gjær er jo heller ikke noe drømmescenario - så det gir god mening at det beste er å bruke passe mengde gjær i toppform
Men det var det da - å finne ut av hva som er passe mengde og i toppform.
Jeg har alltid skrudd til lokkene på gjærglassene ordentlig, for jeg tenker at her skal det neimen ikke slippe inn noen ubedte gjester. Men da skjønner jeg at det ikke er så lurt, sånn at overtrykk ikke forekommer og stresser de stakkars gjærcellene.
Jeg tar med så lite bunnfall som mulig etter koking, streber etter å tappe over så ren vørter som mulig, men noe blir jo alltids med likevel, det er vondt å unngå. Jeg bruker falskbunn i kjelen, som jeg senker etter et par minutters kok (da går oppkoket mer effektivt), og den samler opp det aller meste av humle og annen gurba. Skrur fast to syrefaste stenger på plata slik at den kan senkes og plasseres enkelt.


Forøvrig tok jeg kolben av røreren igårkveld, da har den gått 30 timer og SG på starterølet var 1.009... Så da er den jo ferdig. I dag morges tok jeg den ut av kjøleskapet og opp til bryggeriet, og da ser det slik ut:

Regner med at det lyse laget i midten er gjær, det i bunnen er gurba og starterøl/gjær i suspensjon i det lyse sjiktet?
Jeg har tatt sjansen og helte av det meste av starterølet, prøvde å tilsette det midterste i gjæringskaret uten å få med så mye av det i bunnen.... Ble 25 liter vørter med OG=1.052 (hadde egentlig OG=1.056 - det er litt høyt, så vannet ut med halvannen liter). Nå står hele stasen i krypkjelleren på 11 grader, så blir det vel sommerøl av dette også.
Takk for gode råd!
Jeg har alltid skrudd til lokkene på gjærglassene ordentlig, for jeg tenker at her skal det neimen ikke slippe inn noen ubedte gjester. Men da skjønner jeg at det ikke er så lurt, sånn at overtrykk ikke forekommer og stresser de stakkars gjærcellene.
Jeg tar med så lite bunnfall som mulig etter koking, streber etter å tappe over så ren vørter som mulig, men noe blir jo alltids med likevel, det er vondt å unngå. Jeg bruker falskbunn i kjelen, som jeg senker etter et par minutters kok (da går oppkoket mer effektivt), og den samler opp det aller meste av humle og annen gurba. Skrur fast to syrefaste stenger på plata slik at den kan senkes og plasseres enkelt.


Forøvrig tok jeg kolben av røreren igårkveld, da har den gått 30 timer og SG på starterølet var 1.009... Så da er den jo ferdig. I dag morges tok jeg den ut av kjøleskapet og opp til bryggeriet, og da ser det slik ut:

Regner med at det lyse laget i midten er gjær, det i bunnen er gurba og starterøl/gjær i suspensjon i det lyse sjiktet?
Jeg har tatt sjansen og helte av det meste av starterølet, prøvde å tilsette det midterste i gjæringskaret uten å få med så mye av det i bunnen.... Ble 25 liter vørter med OG=1.052 (hadde egentlig OG=1.056 - det er litt høyt, så vannet ut med halvannen liter). Nå står hele stasen i krypkjelleren på 11 grader, så blir det vel sommerøl av dette også.
Takk for gode råd!