Tråden for dumme spørsmål.

Støtter Steinar i økt trykk i kortere tid. Dersom du tar utgangspunkt i de to ytterpunktene over (1bar i 14d @ 4C - 3bar i 24t @ 4C), kan du leke deg litt med alle varianter der i mellom.
Vanligvis setter jeg høyt trykk i starten og reduserer etter 20t-24t ned til 1 bar. Det er større fare for overkarbonering å ha høyt trykk mot slutten. Det krever ofte litt mer kompetanse (les: prøving og feiling).

Etter at du har lært deg dette, kan du gå over til å riste (rulle) inn CO2 ved å rulle fatet på bakken med 3 bar i 1-2-3 min. avhengig av temperatur på ølet. Deretter setter du ølet på 1 bar og prøvesmaker etter en time når ølet har fått roet seg litt ned. Blø av overtrykk før du tapper øl.
Jeg liker ikke å ha CO2 tilkoblet på hytta, så der rister jeg inn og kobler fra CO2. På hytta bruker jeg Sodastream med 1 flaske i backup og topper opp med CO2 når det renner litt sakte fra kranen.

Alle bryggere har sin måte å gjøre ting på. Som fersk brygger må du bare teste deg frem til din måte. Det er mange veier til Rom(a), og ingen er mer riktig enn andre.
ps. When in Rome, drink beer...
Veldig enig med deg i å prøve ut. Det er slik jeg opplever gleden ved brygging. Denne gangen ble det 1,5 bar i et døgn (intillegg til det som opprinnelige) og da satt den!
 
Sist redigert av en moderator:
Støtter Steinar i økt trykk i kortere tid. Dersom du tar utgangspunkt i de to ytterpunktene over (1bar i 14d @ 4C - 3bar i 24t @ 4C), kan du leke deg litt med alle varianter der i mellom.
Vanligvis setter jeg høyt trykk i starten og reduserer etter 20t-24t ned til 1 bar. Det er større fare for overkarbonering å ha høyt trykk mot slutten. Det krever ofte litt mer kompetanse (les: prøving og feiling).

Etter at du har lært deg dette, kan du gå over til å riste (rulle) inn CO2 ved å rulle fatet på bakken med 3 bar i 1-2-3 min. avhengig av temperatur på ølet. Deretter setter du ølet på 1 bar og prøvesmaker etter en time når ølet har fått roet seg litt ned. Blø av overtrykk før du tapper øl.
Jeg liker ikke å ha CO2 tilkoblet på hytta, så der rister jeg inn og kobler fra CO2. På hytta bruker jeg Sodastream med 1 flaske i backup og topper opp med CO2 når det renner litt sakte fra kranen.

Alle bryggere har sin måte å gjøre ting på. Som fersk brygger må du bare teste deg frem til din måte. Det er mange veier til Rom(a), og ingen er mer riktig enn andre.
ps. When in Rome, drink beer...
Apropos trykk/temp; Jeg starter ofte gjæringa av lagere med litt trykk, (5-10 psi), både pga oksygeneringa/formering, samt at vøterer ikke nødvendigvis er nede i 10-12C, (som jeg gjerne gjærer lager på). Tanken er at det dannes mer gjæraromastoffer ved gjærformeringa, (jnf starter), og jeg da kan undertrykke disse. Slipper trykket etter første døgnet. Har det noe for seg? Noen vil sikkert argumentere med at det stresser gjæren med trykkendring …. men er ikke overbevist om det …
 
Skal sette bort 2 tomme fat til lagring nå, de er rengjort - tenkte å fylle 1-2L med vann + en skvett starsan + ~0.5 bar co2
Er dette en grei oppskrift for lagring av fat?
 
Skal sette bort 2 tomme fat til lagring nå, de er rengjort - tenkte å fylle 1-2L med vann + en skvett starsan + ~0.5 bar co2
Er dette en grei oppskrift for lagring av fat?
Jeg sørger for at fat som skal stå en stund ikke har oksygen i seg. Da ruster de ikke.
Etter rengjøring fyller jeg helt med starsan og blåser ut med CO2.
 
Jeg vet jeg bare kan teste, men spør her alikevel. Det er sikkert noen som har prøvd. Hvor raskt får man kullsyre i øl ved karbonering med sukker? Er det antydning til kullsyre på 24 timer?
 
Jeg vet jeg bare kan teste, men spør her alikevel. Det er sikkert noen som har prøvd. Hvor raskt får man kullsyre i øl ved karbonering med sukker? Er det antydning til kullsyre på 24 timer?
Kommer an på temperatur, gjær og alkohol. Ved øl under 6-7% som står i 20 grader. En uke så er det på plass, kanskje et par dager også.
 
Har fortsatt en åpen boks med Black Treacle som jeg har lyst til å lage no juleøl aktig, engelsk
Noen som har forslag til stil og malttyper? Old Ale er det første jeg tenker på, men kanskje noe litt lettere
 
Har fortsatt en åpen boks med Black Treacle som jeg har lyst til å lage no juleøl aktig, engelsk
Noen som har forslag til stil og malttyper? Old Ale er det første jeg tenker på, men kanskje noe litt lettere
Det finnes en gammel tysk stil som har melasse - Kottbusser, som er lysere og lettere enn Old Ale.

Eksempel på oppskrift som er ofte referert til ved å søke på stilen.

Ikke helt det du etterspurte, men det er da noe. Kan se i Wheeler boka senere om du er interessert.
 
Det finnes en gammel tysk stil som har melasse - Kottbusser, som er lysere og lettere enn Old Ale.

Eksempel på oppskrift som er ofte referert til ved å søke på stilen.

Ikke helt det du etterspurte, men det er da noe. Kan se i Wheeler boka senere om du er interessert.

Tror kanskje jeg bare nedjusterer Old Alen min til en Mild Old Ale ;-)
En slags winterwarmer
 
Jeg planlegger en liten batch Duvel-klone. Jeg har to poser BE-256 liggende, så jeg tenker bruke én av disse.
Sikter på en 14l batch (fermenter), med 3.3kg pilsmalt og 600g invertert sukker.
I en artikkel Belgian Golden Strong Recipe (Duvel Clone) :: Great Fermentations oppgir de følgende:
"One of the biggest points that Stange makes in his article is that multi-step mashing is used by Belgian brewers with their less-modified continental malts. So important is this point, and the effects of the rich head and full attenuation that the multi-step mash accounts for, that he reiterates it over again, stating that American-made Belgian-style ales don’t often do true Belgian ales justice with their single-infusion mashes and well-modified malts."
Usikker på om jeg bør kjøre en stegmesk, som starter med 20min på 51C som artikkelen sier...
Jeg har bla. Barke pils malt liggende, og håper å kunne bruke dette, men ser at jeg får opp en FG på 1.001 i Brewfather, mens artikkelen foreslår å sikte på FG:1.007. Det hjelper lite å justere på mesketemp. Forsøker jeg å bytte med Castle pils malt (som jo er Belgisk), endrer ikke dette noe. Ei heller hvis jeg forsøker Boh. floormalted.
Har andre erfaringer med BE256? Drar den det så lavt ned? Blir det feil gjær for en Duvel? Bør jeg prøve å finne en malt med lavere modifikasjon?

Ser på factsheeten til Fermentis vises forskjellige gjæringsprofiler avh. av temp, pitchrate, og plato. For å redusere heit alkohol tenkte jeg å legge meg lavt på temp, (15-16). Her oppgis også noen ganske lave pitchrater, feks 12C/16Plato/10g:20l. Så den burde kunne presses enda lenger ned -- med blir ikke det med fare for at den får forlite gjærpreg?

Setter pris på innspill og svar, særlig hvis man kjenner gjæren og hvordan den oppfølger seg.
 
Usikker på om jeg bør kjøre en stegmesk, som starter med 20min på 51C som artikkelen sier...
Jeg har bla. Barke pils malt liggende, og håper å kunne bruke dette, men ser at jeg får opp en FG på 1.001 i Brewfather, mens artikkelen foreslår å sikte på FG:1.007.
Jeg tror du er fanget i en teoretisk felle. Lite trolig at BE256 vil havne så lavt. Skal jeg tippe (uten underlag), vil jeg si 1.005-1.007.
Mulig Finn vet mer :)
 
Jeg tror du er fanget i en teoretisk felle. Lite trolig at BE256 vil havne så lavt. Skal jeg tippe (uten underlag), vil jeg si 1.005-1.007.
Mulig Finn vet mer :)
Ja, jeg har en mistanke om at (min) Brewfather alltid beregner altfor lav FG. Må titte litt på innstillinger i kveld ...

Edit: Hmm ... ser at jeg hadde satt Settings:General:Final Gravity til Advanced. Da brukes "Fermentability" fra malt (sukker) sheet'en. Endret det til "normal", og da fikk da 1.006. FGbingo til deg, Morten :D Så da er alt så meget bedre....
 
Sist redigert:
Jeg planlegger en liten batch Duvel-klone. Jeg har to poser BE-256 liggende, så jeg tenker bruke én av disse.
Sikter på en 14l batch (fermenter), med 3.3kg pilsmalt og 600g invertert sukker.
I en artikkel Belgian Golden Strong Recipe (Duvel Clone) :: Great Fermentations oppgir de følgende:
"One of the biggest points that Stange makes in his article is that multi-step mashing is used by Belgian brewers with their less-modified continental malts. So important is this point, and the effects of the rich head and full attenuation that the multi-step mash accounts for, that he reiterates it over again, stating that American-made Belgian-style ales don’t often do true Belgian ales justice with their single-infusion mashes and well-modified malts."
Usikker på om jeg bør kjøre en stegmesk, som starter med 20min på 51C som artikkelen sier...
Jeg har bla. Barke pils malt liggende, og håper å kunne bruke dette, men ser at jeg får opp en FG på 1.001 i Brewfather, mens artikkelen foreslår å sikte på FG:1.007. Det hjelper lite å justere på mesketemp. Forsøker jeg å bytte med Castle pils malt (som jo er Belgisk), endrer ikke dette noe. Ei heller hvis jeg forsøker Boh. floormalted.
Har andre erfaringer med BE256? Drar den det så lavt ned? Blir det feil gjær for en Duvel? Bør jeg prøve å finne en malt med lavere modifikasjon?

Ser på factsheeten til Fermentis vises forskjellige gjæringsprofiler avh. av temp, pitchrate, og plato. For å redusere heit alkohol tenkte jeg å legge meg lavt på temp, (15-16). Her oppgis også noen ganske lave pitchrater, feks 12C/16Plato/10g:20l. Så den burde kunne presses enda lenger ned -- med blir ikke det med fare for at den får forlite gjærpreg?

Setter pris på innspill og svar, særlig hvis man kjenner gjæren og hvordan den oppfølger seg.
Enig med @msevland. Brygg i vei. Stegmesking har ingen hensikt, trur jeg.

Jeg trur Duvel er noe av det mest umulige å klone. De bruker bl.a. et humleprodukt som ikke er tilgjengelig for hjemmebryggere. Men du kan jo få et godt øl:).
 
Enig med @msevland. Brygg i vei. Stegmesking har ingen hensikt, trur jeg.

Jeg trur Duvel er noe av det mest umulige å klone. De bruker bl.a. et humleprodukt som ikke er tilgjengelig for hjemmebryggere. Men du kan jo få et godt øl:).
Ja, «klone» er nok litt misvisende. Lyst&lett sterkøl på belgisk gjær :) Brygger det for å å kunne by på/gi bort til en kompis som liker slikt.
Stegmesken er satt (i oppskrift) med forutsetning at man benytter proteinrikt, undermodifisert malt. Mao jeg dropper den, jeg har ikke noe mål om å forsøke gjenskape Duvel, isolert sett
 
Ja, «klone» er nok litt misvisende. Lyst&lett sterkøl på belgisk gjær :) Brygger det for å å kunne by på/gi bort til en kompis som liker slikt.
Stegmesken er satt (i oppskrift) med forutsetning at man benytter proteinrikt, undermodifisert malt. Mao jeg dropper den, jeg har ikke noe mål om å forsøke gjenskape Duvel, isolert sett
Jeg veit ikke om vi har tilgang til undermodifisert malt? Eller hvorfor vi skulle ville ha det.
 
Jeg veit ikke om vi har tilgang til undermodifisert malt? Eller hvorfor vi skulle ville ha det.
Jeg forsøkte Bonsak farmhouse som det står skal være undemodifisert, jeg kjørte protein rest på den 54gr/15 min. Men skummet ble ikke veldig bra. Så den er nok ikke så undermodifisert som back in the days undermodifisert. Det protein steget gjorde mer skade enn nytte tipper jeg
 
Tilbake
Topp