Eller som jeg gjør, 35° vann fra springen. Litt vann i ytterbollen og vann og gjær i innerbollen. Holder varmen mye lengre. Uansett er det delte meninger og nødvendigheten av rehydrering.Rehydrering av tørrgjær, jeg gjør det alltid. Spørsmål:
Istedenfor å koke opp 1dl vann, kan jeg tappe 1dl kokt vørter å bruke det..?![]()
Javisst, men det blir jo det samme som å rehydrere ved å drysse over vørteren. Fermentis ser ca. 6-7 % bedre viabilitet ved å rehydrere i vann. Forskjellen er dog så liten at den ikke gir seg utslag i gjæringstid, utgjæring eller usmaker. Bare å gjøre det som passer best for deg.Rehydrering av tørrgjær, jeg gjør det alltid. Spørsmål:
Istedenfor å koke opp 1dl vann, kan jeg tappe 1dl kokt vørter å bruke det..?![]()
Ikke helt enig med deg der, i en liten beholder 1dl vørter og eks 2 pakker med gjær vil gjæren ha mange flere celler pr ml væske enn om du pitcher rett i dunken. Når det kun er snakk om ett par timer har det sikkert ikke så mye å si fra eller til....Javisst, men det blir jo det samme som å rehydrere ved å drysse over vørteren. Fermentis ser ca. 6-7 % bedre viabilitet ved å rehydrere i vann. Forskjellen er dog så liten at den ikke gir seg utslag i gjæringstid, utgjæring eller usmaker. Bare å gjøre det som passer best for deg.
Litt usikker på hva du mener? Skulle det være en fordel med større celletetthet ved rehydrering? Produsentene anbefaler vel ikke 2 pakker tørrgjær per dl væske? Tror du må utdype litt.Ikke helt enig med deg der, i en liten beholder 1dl vørter og eks 2 pakker med gjær vil gjæren ha mange flere celler pr ml væske enn om du pitcher rett i dunken. Når det kun er snakk om ett par timer har det sikkert ikke så mye å si fra eller til....
Poenget for anbefalingen med rehydrering i rent vann er jo at gjæren ikke skal bli "sjokket" av kraftig vørter, men skal få våkne først og så begynne å spise i sitt eget tempo. Om du rehydrerer i 1 dl vørter eller drysser rett i karet blir jo det første gjæren ser uansett vørter i full styrke.Ikke helt enig med deg der, i en liten beholder 1dl vørter og eks 2 pakker med gjær vil gjæren ha mange flere celler pr ml væske enn om du pitcher rett i dunken. Når det kun er snakk om ett par timer har det sikkert ikke så mye å si fra eller til....
Jeg er fullt klar over at Fermentis anbefaler å drysse gjæren rett i dunken.Litt usikker på hva du mener? Skulle det være en fordel med større celletetthet ved rehydrering? Produsentene anbefaler vel ikke 2 pakker tørrgjær per dl væske? Tror du må utdype litt.
For ordens skyld: Dette er ikke en løs påstand fra min side. Dette bygger på forskning fra Fermentis og Lallemand, de to ledende produsentene av tørrgjær.
Har ikke forsøkt, men jeg ville prøvd med en noen dl vann og rørt ut så mye laktose jeg fikk til. Du finner kjapt ut om dette er en farbar vei. Med en liter mer vann får du 1/25 tynnere øl. Jeg hadde levd godt med det.Var redd jeg kom til å trenge fryktelig mye vann og dermed tynne ut ølet? Mente jeg leste et sted (som jeg ikke finner igjen nå) at det kreves 10 ganger mer vann for å løse opp laktose enn sukrose...
EDIT: Forsøk på å finne tilbake denne kilden har vist et par andre resultater som sier at det ikke er snakk om så utrolig mye. Hvis jeg slipper unna med under en liter så er det sikkert greit.
Dette blir vel i så fall det som kalles en vitality starter, som er noe annet enn rehydreringen som skjer de første 15 min. Jeg ser ikke hvordan overpitch skal hjelpe mot dødeligheten under selve rehydreringen. SG vil jo være like høy uansett volum de første minuttene, om ikke timene.Jeg er fullt klar over at Fermentis anbefaler å drysse gjæren rett i dunken.
Det jeg tenker på er at ved å la gjæren få sette i gang i en blanding som er tilsvarende å overpitche, før den blir tilsatt i dunken. ikke nødvendigvis er negativt?
Hvor mange celler dør ved å drysse gjæren rett i dunken, ved høy SG i forhold til ved lav SG?
Jeg har lest om folk som lar gjæren få lov til å begynne i mindre volum, når de brygger sterke øl, for så å mate den med vørter litt og litt for å ikke stresse gjæren og beholde god gjærhelse.
jeg har ikke forsket på dette selv, og både pitcher tørrgjær rett i dunken, hydrerer og lager startere etter hva jeg føler for.
Ok, da er jeg med. Har ikke vært bort akkurat den teknikken før, men det er mange som lager en forkultur for å revitalisere gjær som har tilbrakt tid i kjøleskap før pitching. Om det har noe for seg å overpitche tørrgjær i et lite volum er jeg usikker på. Flinke folk anbefaler vel å ikke ”overbefolke” startere under oppdyrking. Men det er kanskje ikke direkte sammenlignbart.Jeg er fullt klar over at Fermentis anbefaler å drysse gjæren rett i dunken.
Det jeg tenker på er at ved å la gjæren få sette i gang i en blanding som er tilsvarende å overpitche, før den blir tilsatt i dunken. ikke nødvendigvis er negativt?
Hvor mange celler dør ved å drysse gjæren rett i dunken, ved høy SG i forhold til ved lav SG?
Jeg har lest om folk som lar gjæren få lov til å begynne i mindre volum, når de brygger sterke øl, for så å mate den med vørter litt og litt for å ikke stresse gjæren og beholde god gjærhelse.
jeg har ikke forsket på dette selv, og både pitcher tørrgjær rett i dunken, hydrerer og lager startere etter hva jeg føler for.
18. januar holder @AndyHagen del 2 av sin kursserie. 1. var vann. 2. er vannjustering.Noen som har dette?: Digitalt pH-meter
Evt. noen gode alternativer med utskiftbar probe som er lett tilgjengelig?
Type vanlige bakeboller i rf, den ene litt større enn den andreHva slags bollesystem er det du har da, Yngve?
Brygghuseffektivitet er vrient å kommentere. Det er meskeeffektiviteten som er interessant. Har du den? Jeg beregner en meskeeffektivitet på 72/73% med no sparge. (Bruker en helt vanlig 36 liters kjele med helt vanlig falskbunn, eller en SS Brewtech 60-liter, alt etter hvor stor batch det er snakk om. Men effektiviteten blir den samme.)Prøvde no sparge i dag med ny meskekjele.
32 liter vann og 5.35 kg malt. 90 minutters kok gav ca 20 liter med OG 1050. Mesket 60 min pluss utmesk.
Synes det var lite selv med ingen skylling.
På Beersmith kom jeg ned på 61 % effektivitet. Brygghuseffektivitet.
Ikke så mye trub i kjelen. Kanskje 1.5 liter.
Skal jeg være fornøyd med dette?