Trub/ kjøler er hvor mye væske som blir liggende igjen i humlerestene og det du ikke får ut av maskinen, kjøler er hvor mye væsken krymper fra 100 til 20 grader. 2 liter er sikkert greit om du tipper maskinen forover når det begynner å bli tomt. Jeg har satt 4 liter fordi jeg ikke ønsker å tippe maskinen eller måtte ta med for mye av humlerester og annet dilldall i gjæringskaretEn ting til: tap trub/kjøler, er det bunnfall/svinn som ikke blir med i gjæringskar? Har regnet 2 liter her. Eller er dette noe annet.
Og koker du med åpent lokk? Antar mindre avdamp dersom jeg koker med lokket delvis på. Kokingen vil være i garasjen. Har en tanke om at det er mer støv i lufta der og kanskje greit å koke med lokket delvis på. Eller er det dumt?
Enig med @Terjedd, kok med lokket av, dampen vil holde ulumskheter ute av kjelen under kok.