Tråden for dumme spørsmål.

RayOlav

Norbrygg-medlem
Skulle bokse en del øl til NM, men seansen ble avbrutt pga. for mye skumming.

Spørsmålet er om boksene som har fått seg en dukkert i saniclean, kan bare tørkes, for så å bli brukt siden? Eller må jeg skylle dem i vann igjen? Tenker på om det blir noe reaksjon med aluen.
 

Jædr

Norbrygg-medlem
Skulle bokse en del øl til NM, men seansen ble avbrutt pga. for mye skumming.

Spørsmålet er om boksene som har fått seg en dukkert i saniclean, kan bare tørkes, for så å bli brukt siden? Eller må jeg skylle dem i vann igjen? Tenker på om det blir noe reaksjon med aluen.
Gått fint med mine bokser som har fått seg en ekstra dukkert i starsan i hvertfall
 
Sist redigert:
Har en IPA på fat som har stått nesten to uker på 4c med ca 1 bar trykk. Jeg koblet fra gass i går kveld men sjekket trykk på fatet nå og det var nede på 0.7-0.8 bar.
Er det muligens lekkasje i fat eller tar ølet fremdeles opp CO2?
 

Espen A.

Norbrygg-medlem
Det kan vel være lekkasje ja, ølet burde ikke ta opp så mye mer etter 1 bar i en uke på 4c. Kan du spraye StarSan eller noe annet som skummer rundt lokket og ventilene etter at du har satt litt trykk på fatet?
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Har en IPA på fat som har stått nesten to uker på 4c med ca 1 bar trykk. Jeg koblet fra gass i går kveld men sjekket trykk på fatet nå og det var nede på 0.7-0.8 bar.
Er det muligens lekkasje i fat eller tar ølet fremdeles opp CO2?
Har du tappet deg et glass eller to? Er karboneringen slik den skal være?

Ellers er den aller mest pålitelige metoden for påfylling av CO2 å veie gassmengden du tilfører. Det er enkelt om du har en god digital kjøkkenvekt: Vei gassflasken før start – og nullstill TARE. Koble til fat og rist eller rull fatet noen minutter. Vei gassflasken en gang eller to underveis. Det finnes tabeller for gassmengde, men en tommelfingerregel er ca 70 g for et 19 liters fat.
 
Har du tappet deg et glass eller to? Er karboneringen slik den skal være?

Ellers er den aller mest pålitelige metoden for påfylling av CO2 å veie gassmengden du tilfører. Det er enkelt om du har en god digital kjøkkenvekt: Vei gassflasken før start – og nullstill TARE. Koble til fat og rist eller rull fatet noen minutter. Vei gassflasken en gang eller to underveis. Det finnes tabeller for gassmengde, men en tommelfingerregel er ca 70 g for et 19 liters fat.

Jeg sjekket igår igjen, det virker som om det har stoppet opp. Jeg satt vel trykket på 1 bar noen dager, og når jeg målte visste det 0.8 bar. Har ikke gått lavere men skal ut å sjekke etterpå og tappe meg første glass
 

-Tormod-

Norbrygg-medlem
Har en golden ale nå som er ferdig utgjæret ihht oppskrift etter 6 dager (1.050-1.009 med Nottingham). Tommelfingerregelen sier 14 dager pga oppryddinga til gjæren. Alt ser helt normalt ut og tenker å kjøre cc nå. Har det ikke travelt, men er det noe gjæren foretar seg på gjæringstemp som ikke en cc rydder opp i?
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Jeg tenker at ølen er ferdig utgjæret og skal etter cc og en galatinshot rett på fat og oppbevares kjølig. Da bør vel ikke diacetyl være noe problem. Men det er mulig jeg tenker feil.
Når FG er stabil så gir jeg ølet 48 timer på å rydde, hva de nå enn styrer med. Jeg legger meg ikke oppi detaljene, de gjør sin greie og jeg gjør min, vi pleier å komme til en enighet med denne taktikken :)
 

Finn Berger

Moderator
Har en golden ale nå som er ferdig utgjæret ihht oppskrift etter 6 dager (1.050-1.009 med Nottingham). Tommelfingerregelen sier 14 dager pga oppryddinga til gjæren. Alt ser helt normalt ut og tenker å kjøre cc nå. Har det ikke travelt, men er det noe gjæren foretar seg på gjæringstemp som ikke en cc rydder opp i?
Palmer formulerer tommelfingerregelen slik: "The maturation phase should be as long as the high-growth phase". Jeg ville i alle fall gitt ølet 8-10 dager.

En cc rydder vel ikke opp i så mye. Den sørger for at gjæren går til ro kjapt, og at partikler (forbindelser av proteiner og polyfenoler) som gjør ølet uklart, felles ut, sånn at ølet klarner. Cc-en rydder ikke opp i avfallsproduktene etter gjæringa.

Du kan gjerne sette opp temperaturen litt. Når gjæringa er ferdig, har ikke det noen negativ effekt. Gjæren jobber da mer effektivt med oppryddinga, og acetolaktat - som gjæren danner under gjæringa - omdannes raskere til diacetyl, som gjæren så vil ta opp som næring. Om acetolaktatet ikke omdannes, kan det omdannes til diacetyl seinere. (Omdanninga er en kjemisk prosess og vil skje uavhengig om det er aktiv gjær i ølet eller ikke.) Det andre stoffet som ryddes opp, er acetaldehyd (grønne epler). Også H2S reduseres.
 
Sist redigert:

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Har en golden ale nå som er ferdig utgjæret ihht oppskrift etter 6 dager (1.050-1.009 med Nottingham). Tommelfingerregelen sier 14 dager pga oppryddinga til gjæren. Alt ser helt normalt ut og tenker å kjøre cc nå. Har det ikke travelt, men er det noe gjæren foretar seg på gjæringstemp som ikke en cc rydder opp i?
Dr. Chris White foreskriver 3-10 dager for det han kaller ”the stationary phase”. Selv har jeg sjelden utfordret 14-dagers total gjæringstid for ales. Har det aldri så travelt. https://byo.com/article/fermentation-time-line/
 

Jørgen O

Sentralstyre
Min rekord er en mild med Imperial A09 Pub (tilsv. WLP002). Nådde FG etter 3 dager. Jeg lot den stå to dager ekstra før jeg overførte til fat og trykksatte. Drakk av den samme dag - helt fin. Men så er det også en gjær som flokkullerer voldsomt - du kan riste den opp og se den legger seg paddeflatt i karet i løpet av 30 sekunder.
 

Finn Berger

Moderator
Min rekord er en mild med Imperial A09 Pub (tilsv. WLP002). Nådde FG etter 3 dager. Jeg lot den stå to dager ekstra før jeg overførte til fat og trykksatte. Drakk av den samme dag - helt fin. Men så er det også en gjær som flokkullerer voldsomt - du kan riste den opp og se den legger seg paddeflatt i karet i løpet av 30 sekunder.
En mild vil vel gjerne gå gjennom det hele kjappere. Og Fuller's-gjæren er nok også et spesielt tilfelle.
 
Topp