Legger ut gjæringsloggen fra forsøk nummer 2 på å gjære under trykk. Har tidligere lagt ut loggen fra forsøk 1 i denne tråden. Begge er (forsøkt) gjæret med et trykk på 0,5bar. Kan være interessant for noen å sammenligne disse forløpene. Den er ikke renskrevet for forumet, så det er det det er
GJÆRING
0 døgn
13L vørt med OG1052 og PH5.2. Pitcher ca.19 milliarder gjærceller per liter med WLP833 i vørt på 11,5 grader og tilsetter 1,5min med oksygen og 3 dråper clarex rundt kl.2000 på kvelden. Trykksetter gjæringstanken med 0,5bar.
1 døgn
På morningen hadde trykket falt noe. Dette skyldes nok primært unøyaktighet i spundingventilen selv om noe trykkfall er å vente fordi vesken og ikke minst et stort headspace (15L+) kjøles. For sikkerhetsklyld etterthighter jeg Fermzilla før jeg fyller på mer CO2 og justerer trykket igjen til 0,5bar. Ca.20 timer inn i gjæringen kan jeg tydelig se noe dannelse av krausen. Dette er omtrent tilsvarende lagtid som ved forrige brygg (#33) som også ble gjæret på 10ºC@0,5bar.
2 døgn
Krausen er stadig økende. Temperatur i karet varierer i praksis fra 9,7º til 10,3º i 1-2 timers intervaller. På ettermiddagen er det godt med krausen som samler seg rundt tappeslangen i senter av Fermzilla. Igjen er ikke spundingventilen nøyaktig, og trykket viste 0,6 bar. Justerer ventilen igjen … På kvelden, drøyt 2 døgn etter pitch, er hele vørten dekket av krausen, tykkest i senter. Når jeg lukter på det som kommer ut av spundingventilen lukter det gjær, friskt og godt!
3 døgn
Spundingventilen er nå stabil på 0,5 bar! Etter 3 døgn i gjæringskaret måler jeg SG til 1036. Den har altså gjæret ut 16 poeng, som er nøyaktig det samme som ved forrige batch etter 3 døgn som også ble gjæret på 10°@0,5bar. Dette gir imidlertid et noe høyere total gravity drop på 40% mot 37% på batch forrige batch, men også en noe lavere utgjæring på 23% mot 26% når vi sammenligner disse to batchene. Til tross for noe variasjon avhengig av hvilket parameter jeg ser på, kan forløpene absolutt beskrives som like! Jeg lar prøven gjære ut i reagensrøret på kjøkkenbenken. Skal måle SG igjen etter 6 døgn og sammenligne utgjæringen på ny.
4 døgn
På morningen hadde spundingventilen låst seg igjen, og viste 1bar! Jeg justerte igjen til 0,5 bar (her må det tiltak til …). Når jeg kom hjem på ettermiddagen hadde den sunket til 0,2-0,3 bar, og jeg kjente at det luktet svakt svovel fra gjæringsskapet. Justerer ventilen igjen ! Igjen stabil på 0,5 bar seint på kvelden, og igjen ingen svovellukt. SG-prøven jeg tok for et døgn siden har nå gjæret ut til 1014 på kjøkkenbenken. Target er 1012, men den er nok ikke helt ferdig enda …
5 døgn
Fremdeles stabilt trykk på morningen og det holder seg der også utover kvelden. SG-prøven jeg tok for to døgn siden har nå gjæret ut til 1012 på kjøkkenbenken som også var target. Kjenner ikke noe svovellukt lengre.
6 døgn
Måler SG=ca.1020 etter 6 døgn (får ikke målt helt nøyaktig pga skum). Dette gir et gravity drop på 32 points, 8 poeng over estimert FG. Dette er igjen identisk med forrige batch. TGD er 80% for begge batchene, mens utgjæringen er 61% mot 55%. Vørten lukter friskt og godt, men jeg kan også ane en veldig svak svovellukt. Det kan være relevant å merke seg at trykket hadde falt til 0,4 bar …
7 døgn
Registrerer noe videre fall i trykket, så det er nok en bitteliten lekkasje et sted, eller er det ventilen som tuller fremdeles …
8 døgn
Er nå bare en ca.10cm sirkel med frisk krausen rundt tappeslangen i senter av karet. Øker til 12 grader på kvelden. SG-prøven jeg tok døgn 6 har stabilisert seg på 1012, så dette er å anta som FG … Trykk nå ca.0,2 bar.
9 døgn
Såvidt noe krausen synlig nå, og trykk nesten 0 bar. Måler SG=1014 mot antatt FG=1012. Dette tilsvarer et TGD på 95%, eller en utgjæring på 73%. Flusher headspace litt for å få ut eventuell lukt og oksygenrester. Det lukter jo litt fra gjæringsprosess, men opplever ingen kraftig lukt. Jeg har lest at gjæren begynner å fortære diacetyl noen poeng før FG nås, så jeg «slipper den fri» for en diacetylrest utpå kvelden. Burde stige sakte mot ca 17 grader … Planlegger å sjekke FG igjen døgn 12 og smake for å vurdere om jeg skal gjøre cold crash eller la den stå lengre …
10 døgn
Temperaturmåler viser 14,7 grader på morningen og 15,5 grader på kvelden. Prøven jeg tok døgn 9 har også gjæret ut og stabilisert seg på SG1012, så jeg føler jeg med rimelig sikkerhet kan fastslå dette som target FG.
11 døgn
16,2 grader på morningen. Når jeg åpner skapet på ettermiddagen kan jeg tydelig se et «sprangskille» ved at ca 0,5cm av det øverste laget i vørt er klarnet. 16,7 grader på kvelden …
12 døgn
Temperatur 17,1 grader.
13 døgn
Temperatur 17,5 grader. Vørt har definitivt begynt å klarne, og jeg gambler på at FG er nådd siden jeg uansett trenger fermzilla for et nytt brygg om noen dager. På kvelden flusher jeg igjen headspace litt, og det lukter nå bare friskt øl! Trykksetter til 1 bar og starter kjøling til CC på 6 grader.
14 døgn …