Tråden for dumme spørsmål.

Bryggebutikkene selger 5L gjæringsflasker som er perfekt for testing. Du har sikkert noen store kjeler på kjøkkenet hvor du kan malte/koke små batcher. Sett eventuelt gryta i ovnen og styr varmen der. Sil av korn i et dørslag el.l.
Siden volumet er lite, kan det gjøres samtidig som du lager middag
Disse passer også meget godt til forskjellige splittbatcher.

Flott ide. Tenker du på denne: Royal Bubbler 5 L - Brewferm ? (Fås også i 8 og 14 liters størrelse. Vær obs på at du trenger silikonpropp og gjærlås; de følger ikke med.)

En sånn liten batch funker jo fint som starter for et større brygg, også:).
 
S-04 (starter) 67% Utgjæring. OG: 1.056 FG: 1.018. Flasket idag. Mesk på 67 grader i 1 time. 6g/l sukkerlake. Grunn til bekymring i forhold til flaskebomber?
 
S-04 (starter) 67% Utgjæring. OG: 1.056 FG: 1.018. Flasket idag. Mesk på 67 grader i 1 time. 6g/l sukkerlake. Grunn til bekymring i forhold til flaskebomber?

Hva slags øl var det? Hvis det er et øl med lite mørkt malt, vil jeg si at 67% er skummelt dårlig utgjæring. 67 grader skal ikke gi dårlig gjærbarhet, men gjærbarheta synker bratt når du kommer over 67 grader. (Hvis du har How to Brew av Palmer, siste utgave, finner du ei grafisk framstilling av dette på s.250.) Jeg har flere øl nå som jeg har meska på 68/69 grader, og da har jeg fått den graden av utgjæring.

Normalt er jeg ikke veldig opphengt i nøyaktighet når det gjelder mesketemperatur, men akkurat på dette temperaturnivået er det viktig å ikke treffe for høyt når du mesker inn; det går fort ut over gjærbarheta. Så hvis du har bomma her, kan det fort skje. Og hvor sikker er du på at temperaturmålinga di er riktig?

Du burde i følge Fermentis fått 75% utgjæring med denne gjæren under normale forhold. (Jeg har aldri brukt den.)
 
Sist redigert:
S-04 (starter) 67% Utgjæring. OG: 1.056 FG: 1.018. Flasket idag. Mesk på 67 grader i 1 time. 6g/l sukkerlake. Grunn til bekymring i forhold til flaskebomber?

Hvor lenge har den stått? Alltid fått lav utgjæring med den gjæra, men ikke så lav tror jeg
Forrige gang jeg brukte den var på en bitter med samme OG og mesketemp som deg
Etter en uke var på 1.018, men sank ned til 1.014
 
Hva slags øl var det? Hvis det er et øl med lite mørkt malt, vil jeg si at 67% er skummelt dårlig utgjæring. 67 grader skal ikke gi dårlig gjærbarhet, men gjærbarheta synker bratt når du kommer over 67 grader. (Hvis du har How to Brew av Palmer, siste utgave, finner du ei grafisk framstilling av dette på s.250.) Jeg har flere øl nå som jeg har meska på 68/69 grader, og da har jeg fått den graden av utgjæring.

Normalt er jeg ikke veldig opphengt i nøyaktighet når det gjelder mesketemperatur, men akkurat på dette temperaturnivået er det viktig å ikke treffe for høyt når du mesker inn; det går fort ut over gjærbarheta. Så hvis du har bomma her, kan det fort skje. Og hvor sikker er du på at temperaturmålinga di er riktig?

Du burde i følge Fermentis fått 75% utgjæring med denne gjæren under normale forhold. (Jeg har aldri brukt den.)

Det stemmer som @loebrygg sier en Foreign Extra Stout, jeg er ikke fortrolig med det nye oppsettet og måtte tilsette 3 liter vann i løpet av kok, så det forklarer lav OG, det var enstegsmesk og jeg er rimelig sikker på at temperaturen var riktig, men det er klart at det varierte en grad i bunn og en i topp, selv rett etter røring.

Snakker om røring så tror jeg ikke jeg rørte i mesken mer enn en gang i løpet av den timen, var litt styr med nytt utstyr og det var samme dagen bror min var med og jeg ikke brygget aleine så blei noe styr.

Har boka, skal sjekke.
Hvor lenge har den stått? Alltid fått lav utgjæring med den gjæra, men ikke så lav tror jeg
Forrige gang jeg brukte den var på en bitter med samme OG og mesketemp som deg
Etter en uke var på 1.018, men sank ned til 1.014

Host host* 10 dager, men da hadde den altså stått stille i 6 dager. Jeg fikk med en gjeng med trub, aner ikke om det har noe å si, og gjæra var absolutt bunnfelt og ølet klart som dagen. Kanskje jeg burde ha fått gjæra tilbake i suspensjon og ventet lengre.

Jeg har heller ikke hatt så lav utgjæring med S-04 før, hoff og denne som skulle stå til rundt jul. Jaja får vel bare prøve ei flaske om 1 uke å se.
Er det forresten Foreign Extra Stouten?
I så fall ser jeg du ligger akkurat i grenseland for lav OG / høy FG :D
Jaaaaaaau, var heldighvis en liten batch med 16x0,5 så om jeg merker antydning til overkarbonert øl når jeg tester en flaske så får den vel bare gå i do, var jo skivebom uansett. Flaskene står i en plastbeholder med lokk under en hylle i kjelleren så forhåpentligvis blir katastrofen noe minimert om det smellero_O

Og selvfølgelig, må ha den obligatoriske klagestrofa, ølet var jo godt, første brygget med eikechips å greier.:mad: Sånn ferdig nå:D:D
 
men hvis det var med eikechips burde du vel ha tilsatt de etter at du hadde fått ølet av gjærkaka.
Først gjære ut også overføre og tilsette chips. I så fall tror jeg det var litt forhastet :oops:
 
Det stemmer som @loebrygg sier en Foreign Extra Stout, jeg er ikke fortrolig med det nye oppsettet og måtte tilsette 3 liter vann i løpet av kok, så det forklarer lav OG, det var enstegsmesk og jeg er rimelig sikker på at temperaturen var riktig, men det er klart at det varierte en grad i bunn og en i topp, selv rett etter røring.

Snakker om røring så tror jeg ikke jeg rørte i mesken mer enn en gang i løpet av den timen, var litt styr med nytt utstyr og det var samme dagen bror min var med og jeg ikke brygget aleine så blei noe styr.

Har boka, skal sjekke.


Host host* 10 dager, men da hadde den altså stått stille i 6 dager. Jeg fikk med en gjeng med trub, aner ikke om det har noe å si, og gjæra var absolutt bunnfelt og ølet klart som dagen. Kanskje jeg burde ha fått gjæra tilbake i suspensjon og ventet lengre.

Jeg har heller ikke hatt så lav utgjæring med S-04 før, hoff og denne som skulle stå til rundt jul. Jaja får vel bare prøve ei flaske om 1 uke å se.

Jaaaaaaau, var heldighvis en liten batch med 16x0,5 så om jeg merker antydning til overkarbonert øl når jeg tester en flaske så får den vel bare gå i do, var jo skivebom uansett. Flaskene står i en plastbeholder med lokk under en hylle i kjelleren så forhåpentligvis blir katastrofen noe minimert om det smellero_O

Og selvfølgelig, må ha den obligatoriske klagestrofa, ølet var jo godt, første brygget med eikechips å greier.:mad: Sånn ferdig nå:D:D

Fornuftig strategi med den plastbeholderen + smak om ei uke. Du kan jo jekke opp og lufte om det viser seg at det skjer ting. Vanskelig å beregne tid, men: La korkene ligge på en stund - det blir som åpen gjæring - og så korker du igjen (med nye korker).

Rask utgjæring og lav høy FG med engelsk gjær? Da er det ofte behov for å sette opp temperaturen og riste gjæren til fornuft. Ikke ukjent, det der. Men det er vanskelig å si. Kan hende det er øltypen, ganske enkelt?
 
Sist redigert:
men hvis det var med eikechips burde du vel ha tilsatt de etter at du hadde fått ølet av gjærkaka.
Først gjære ut også overføre og tilsette chips. I så fall tror jeg det var litt forhastet :oops:
Jeg har lest litt forskjellig og siden jeg har kommet i "O2 frykt fasen" ville jeg ikke overføre til nytt kar, og ut fra smak virker det heller ikke nødvendig. Jeg brukte 1g/l eikechips. Lot chipsa ligge i en 1/2 desiliter Finlandia i 3 dager og dumpa hele sulamitten oppi karet, tro mesteparten av smaken var i spriten. Når jeg vasket karet tok jeg ut eikechipsene og de lukta egentlig bare som ølet.

Siden jeg aldri har brukt eikechips før ville jeg gjøre noe som gjorde det enkelt å justere, så 1g/l i 1 uke tenkte jeg var fornuftig. Hva er grunnen til å ikke dumpe chips med gjærkaken?
 
Fornuftig strategi med den plastbeholderen + smak om ei uke. Du kan jo jekke opp og lufte om det viser seg at det skjer ting. Vanskelig å beregne tid, men: La korkene ligge på en stund - det blir som åpen gjæring - og så korker du igjen (med nye korker).

Rask utgjæring og lav FG med engelsk gjær? Da er det ofte behov for å sette opp temperaturen og riste gjæren til fornuft. Ikke ukjent, det der. Men det er vanskelig å si. Kan hende det er øltypen, ganske enkelt?
Så kanskje de slipper sluket sier du, når du sier en stund, hva tenker du er fornuftig her?

Jeg startet så lavt som 16,5 og når det blei stille i karet og tilten fikk den 20 grader i 1 uke, men jeg ristet ikke gjæra tilbake i suspensjon, noe jeg har lest at ofte må til på engelsk gjær med høy flokkulering, meeeen det leste jeg jo etterpå.

De står i et rom med rundt 23 grader, vil det være fornuftig å prøve en flaske tidligere enn 1 uke? Jeg kjenner 04 som et monster og storm tar sjeldent mer en 48 timer.
 
Siden jeg aldri har brukt eikechips før ville jeg gjøre noe som gjorde det enkelt å justere, så 1g/l i 1 uke tenkte jeg var fornuftig. Hva er grunnen til å ikke dumpe chips med gjærkaken?

Det er vel noe med at man ikke vil at chipsa skal drukne i gjær
Gjorde også som deg første gang jeg brukte chips, men jeg ble bedre fornøyd med resultatet når jeg tok øllet av gjærkaka først
Ville ikke vært redd for oksygen på den type øl
 
Så lenge du karbonerer naturlig, og gjør det du kan for å unngå plasking i alle ledd i prosessen, er den frykten nokså overdrevet.
Ja jeg er vel på vei dithen, men jeg fater det meste og tørrhumler mye. Og jeg har roet betraktelig ned på inntaket av øl, men vil gjerne brygge like ofte som før, vet, dårlig plan, så løsningen ble litt sterkere og mindre humlet øl som tålte å stå en stund og der slo det meg at å øverføre til nytt kar var en dårlig ide. Jeg vil gjerne at ølet skal holde seg så lenge som mulig og hadde vel lest meg til at mange på homebrewtalk hadde greie resultater med å "chipse" i primærkar.
 
Det er vel noe med at man ikke vil at chipsa skal drukne i gjær
Gjorde også som deg første gang jeg brukte chips, men jeg ble bedre fornøyd med resultatet når jeg tok øllet av gjærkaka først
Ville ikke vært redd for oksygen på den type øl
Jeg skal prøve sekundærkar neste runde, og det må jo bli snart med tanke på alle feilene jeg fikk denne gang, lot du chipsa ligge i sprit før du tilsatt?
 
Jeg tror det blir godt jeg hvis du sier
Jeg skal prøve sekundærkar neste runde, og det må jo bli snart med tanke på alle feilene jeg fikk denne gang, lot du chipsa ligge i sprit før du tilsatt?

Noen ganger har jeg gjort det, men da er det for smakensskyld (portvin / whisky)
Da har jeg gjort som deg, latt de ligge et par dager og hive i hele greia. Ellers har jeg bare hevet de i uten marinering

Jeg tror det blir et godt øl jeg og, men det var kanskje dumt å ikke fate denne gang :D
 
Så kanskje de slipper sluket sier du, når du sier en stund, hva tenker du er fornuftig her?

Jeg startet så lavt som 16,5 og når det blei stille i karet og tilten fikk den 20 grader i 1 uke, men jeg ristet ikke gjæra tilbake i suspensjon, noe jeg har lest at ofte må til på engelsk gjær med høy flokkulering, meeeen det leste jeg jo etterpå.

De står i et rom med rundt 23 grader, vil det være fornuftig å prøve en flaske tidligere enn 1 uke? Jeg kjenner 04 som et monster og storm tar sjeldent mer en 48 timer.

Ta sjansen på 3-4 dager, kanskje?

Det er fryktelig vanskelig å si hvor lenge de bør stå. Du må jo forutsette at det stadig produseres mer kullsyre, men hvor langt prosessen er kommet har du ikke kjennskap til. Og du vil jo ikke at ølet skal bli flatt, heller.

Jeg har gjort det der, men det er lenge siden. Jeg tror jeg lot det stå en halv dag eller noe sånt. Det gikk bra (dvs. det begynte jo med at det smalt:confused:!).
 
Noen ganger har jeg gjort det, men da er det for smakensskyld (portvin / whisky)
Da har jeg gjort som deg, latt de ligge et par dager og hive i hele greia. Ellers har jeg bare hevet de i uten marinering

Jeg tror det blir et godt øl jeg og, men det var kanskje dumt å ikke fate denne gang :D

Ja det kan du si, men alle fat er opptatt :D

received_640016299936802.jpeg
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp