Tråden for dumme spørsmål.

Fornuftig strategi med den plastbeholderen + smak om ei uke. Du kan jo jekke opp og lufte om det viser seg at det skjer ting. Vanskelig å beregne tid, men: La korkene ligge på en stund - det blir som åpen gjæring - og så korker du igjen (med nye korker).

Rask utgjæring og lav FG med engelsk gjær? Da er det ofte behov for å sette opp temperaturen og riste gjæren til fornuft. Ikke ukjent, det der. Men det er vanskelig å si. Kan hende det er øltypen, ganske enkelt?
Så kanskje de slipper sluket sier du, når du sier en stund, hva tenker du er fornuftig her?

Jeg startet så lavt som 16,5 og når det blei stille i karet og tilten fikk den 20 grader i 1 uke, men jeg ristet ikke gjæra tilbake i suspensjon, noe jeg har lest at ofte må til på engelsk gjær med høy flokkulering, meeeen det leste jeg jo etterpå.

De står i et rom med rundt 23 grader, vil det være fornuftig å prøve en flaske tidligere enn 1 uke? Jeg kjenner 04 som et monster og storm tar sjeldent mer en 48 timer.
 
Siden jeg aldri har brukt eikechips før ville jeg gjøre noe som gjorde det enkelt å justere, så 1g/l i 1 uke tenkte jeg var fornuftig. Hva er grunnen til å ikke dumpe chips med gjærkaken?

Det er vel noe med at man ikke vil at chipsa skal drukne i gjær
Gjorde også som deg første gang jeg brukte chips, men jeg ble bedre fornøyd med resultatet når jeg tok øllet av gjærkaka først
Ville ikke vært redd for oksygen på den type øl
 
Så lenge du karbonerer naturlig, og gjør det du kan for å unngå plasking i alle ledd i prosessen, er den frykten nokså overdrevet.
Ja jeg er vel på vei dithen, men jeg fater det meste og tørrhumler mye. Og jeg har roet betraktelig ned på inntaket av øl, men vil gjerne brygge like ofte som før, vet, dårlig plan, så løsningen ble litt sterkere og mindre humlet øl som tålte å stå en stund og der slo det meg at å øverføre til nytt kar var en dårlig ide. Jeg vil gjerne at ølet skal holde seg så lenge som mulig og hadde vel lest meg til at mange på homebrewtalk hadde greie resultater med å "chipse" i primærkar.
 
Det er vel noe med at man ikke vil at chipsa skal drukne i gjær
Gjorde også som deg første gang jeg brukte chips, men jeg ble bedre fornøyd med resultatet når jeg tok øllet av gjærkaka først
Ville ikke vært redd for oksygen på den type øl
Jeg skal prøve sekundærkar neste runde, og det må jo bli snart med tanke på alle feilene jeg fikk denne gang, lot du chipsa ligge i sprit før du tilsatt?
 
Jeg tror det blir godt jeg hvis du sier
Jeg skal prøve sekundærkar neste runde, og det må jo bli snart med tanke på alle feilene jeg fikk denne gang, lot du chipsa ligge i sprit før du tilsatt?

Noen ganger har jeg gjort det, men da er det for smakensskyld (portvin / whisky)
Da har jeg gjort som deg, latt de ligge et par dager og hive i hele greia. Ellers har jeg bare hevet de i uten marinering

Jeg tror det blir et godt øl jeg og, men det var kanskje dumt å ikke fate denne gang :D
 
Så kanskje de slipper sluket sier du, når du sier en stund, hva tenker du er fornuftig her?

Jeg startet så lavt som 16,5 og når det blei stille i karet og tilten fikk den 20 grader i 1 uke, men jeg ristet ikke gjæra tilbake i suspensjon, noe jeg har lest at ofte må til på engelsk gjær med høy flokkulering, meeeen det leste jeg jo etterpå.

De står i et rom med rundt 23 grader, vil det være fornuftig å prøve en flaske tidligere enn 1 uke? Jeg kjenner 04 som et monster og storm tar sjeldent mer en 48 timer.

Ta sjansen på 3-4 dager, kanskje?

Det er fryktelig vanskelig å si hvor lenge de bør stå. Du må jo forutsette at det stadig produseres mer kullsyre, men hvor langt prosessen er kommet har du ikke kjennskap til. Og du vil jo ikke at ølet skal bli flatt, heller.

Jeg har gjort det der, men det er lenge siden. Jeg tror jeg lot det stå en halv dag eller noe sånt. Det gikk bra (dvs. det begynte jo med at det smalt:confused:!).
 
Noen ganger har jeg gjort det, men da er det for smakensskyld (portvin / whisky)
Da har jeg gjort som deg, latt de ligge et par dager og hive i hele greia. Ellers har jeg bare hevet de i uten marinering

Jeg tror det blir et godt øl jeg og, men det var kanskje dumt å ikke fate denne gang :D

Ja det kan du si, men alle fat er opptatt :D

received_640016299936802.jpeg
 
Sist redigert:
Ta sjansen på 3-4 dager, kanskje?

Det er fryktelig vanskelig å si hvor lenge de bør stå. Du må jo forutsette at det stadig produseres mer kullsyre, men hvor langt prosessen er kommet har du ikke kjennskap til. Og du vil jo ikke at ølet skal bli flatt, heller.

Jeg har gjort det der, men det er lenge siden. Jeg tror jeg lot det stå en halv dag eller noe sånt. Det gikk bra (dvs. det begynte jo med at det smalt:confused:!).
Prøver etter 3 døgn da, sier det pang går det jo i dass uansett, og en lite karbonert stout er vel passe typeriktig :)

Hvor lenge hadde din stått å karbonert når det smalt?
 
Prøver etter 3 døgn da, sier det pang går det jo i dass uansett, og en lite karbonert stout er vel passe typeriktig :)

Hvor lenge hadde din stått å karbonert når det smalt?

Et par dager, tror jeg. Jeg hadde ikke fått blanda sukkerlaken skikkelig, så det var bare noen flasker som smalt. Gørrlei følelse; de sto i stua, men heldigvis med et teppe over. Det blei litt søl.
 
Aldri så galt at det ikke kan bli verre sier man.
Satte en "lett" starter (50g spraymalt og 1-1,5l vann) i går kveld.
Gjær fra november -19 skulle forsøkes gjenopplivet.
Glemte den og får ikke gjort noe med den før i morgen formiddag.
Tilsynelatende jobbet den godt tidlig i dag. 20 grader i rommet. Wlp 028.

Bør jeg gjøre et nytt forsøk eller kan den steppes opp?
-Forutsetter at den er utgjæret
 
@msevland var det ikke i denne tråden vi diskuterte blow-off-løsninger?

I så fall; hva tenker du om denne som jeg mekka til her om dagen?

Den er "potte tett" og om jeg har vann i begge kara så kan jeg suge opp vann fra karet i bunn ved å sutte på tuppen øverst (om det er lov å si) ;).

Det eneste jeg tenker på er at det øverste karet bare vil være ca 1/3 fullt da vannet vil renne ut av den nederste krana og ned i sekundærkaret.... Det innebærer at det øverste karet vil ha ca 1 liter luft i seg når gjæringen settes i gang, og det er sannsynlig at denne luften ikke vil presses helt ut av CO2en, så den vil muligens bli trukket tilbake i karet ved cold crash...?

IMG_5542.jpeg IMG_5543.jpeg
 
Hei @Quintilian
Dersom du fyller øverste kar fullt med nederste kran stengt og kobler det til etter stormgjæring, vil det gå bra.
Når du åpner, vil det skaper undertrykk, og kun CO2 suges inn fra gjæringskaret.
Dersom det bobler luft fra nederste kar gjennom nederste kran, må du fylle vann i nederste kar slik at nederste tut er dekket.

Kan ikke fri meg fra tanken om at en heliumballong er enklere :)
 
Hei @Quintilian
Dersom du fyller øverste kar fullt med nederste kran stengt og kobler det til etter stormgjæring, vil det gå bra.
Når du åpner, vil det skaper undertrykk, og kun CO2 suges inn fra gjæringskaret.
Dersom det bobler luft fra nederste kar gjennom nederste kran, må du fylle vann i nederste kar slik at nederste tut er dekket.

Kan ikke fri meg fra tanken om at en heliumballong er enklere :)

Takk for tips til bruk. Blir sikkert at jeg kjøper en heliumballong for å eksperimentere etter hvert, men nå var det to gamle plastbokser og to kraner jeg tilfeldigvis hadde liggende. Blir testet på en pils til uka :)
 
Jeg kunne gjerne tenke meg å temperatur-korrigere alle termometrene vi benytter når vi brygger... Både STC-1000, Brewtools BT80 og det analoge med justeringsskrue... Har lest litt i gamle tråder og ser at Thermapen er anbefalt, men disse har gått voldsomt opp i pris og ligger nå på 800-1000 for mk4.- (selv fra utlandet).

Noen nevnte i en tidligere tråd at man kan benytte et vanlig menneske-termometer :rolleyes: til dette formålet da disse skal være veldig nøyaktige fra fabrikk... Tror dere at jeg kan putte et slikt digitalt termometer i en kopp med vann sammen med de andre termometrene som skal kalibreres og deretter benytte divergensene som offset-verdier? :)
 
Tilbake
Topp