Tråden for dumme spørsmål.

Takk for svar! Eg tenkte å gjære på 18 gader, då oppskrifta seier 16 - 18 grader og Fermentis oppgir 18 grader som ideell temperatur. Eller er det kanskje bedre å legge seg på 16 mtp på krausen? Vil naturlegvis ha best mogleg smak enn å tørke vekk litt kraus frå gulvet. :)
Når det står 16-18 grader, så pleier jeg alltid å starte på laveste temperatur (16 grader) og så heve til høyeste (18 grader) når stormgjæring er over (etter 3-4 dager). Dette trenger du ikke tenke på hvis du har aktiv kjøling i gjæringsskapet, men siden gjæren drar opp temperaturen rundt 3 grader under stormgjæring, så gjelder det å pitche på laveste temperatur, og så heller kjøre opp temperaturen i rommet etterhvert for å holde det i gang hvis du bare har varmekilde å regulere med. Da får du rundt 18-20 grader i karet under stormgjæringen istedenfor 20-22.
 
Hva gjør folk når det nesten ikke er øl igjen på dunken? (kommer mest skum nå). Vil all kullsyre i ølet forsvinne på et blunk når jeg kobler av gass og tar av lokket og heller det i et glass? Eller skjer prosessen litt saktere enn det, kanskje...Noen vil sikkert si jeg ikke trenger den siste slumsen, men er det drikkelig, så vil jeg ha det...
 
Hva gjør folk når det nesten ikke er øl igjen på dunken? (kommer mest skum nå). Vil all kullsyre i ølet forsvinne på et blunk når jeg kobler av gass og tar av lokket og heller det i et glass? Eller skjer prosessen litt saktere enn det, kanskje...Noen vil sikkert si jeg ikke trenger den siste slumsen, men er det drikkelig, så vil jeg ha det...

Snakker du om fat nå? Det er ikke noe problem å åpne lokket og helle over i glass (bortsett fra muligens litt gris og potensielt bunnfall som vil følge med). Kullsyreinnholdet vil det ikke skje stort med (tenk når du heller øl fra en flaske eller boks: Ølet er jo ikke dødt idet det treffer glasset ditt..).
 
Snakker du om fat nå? Det er ikke noe problem å åpne lokket og helle over i glass (bortsett fra muligens litt gris og potensielt bunnfall som vil følge med). Kullsyreinnholdet vil det ikke skje stort med (tenk når du heller øl fra en flaske eller boks: Ølet er jo ikke dødt idet det treffer glasset ditt..).
ja, hadde det for meg at ølet ble flatt veldig fort. Skal bruke trakt og filter, så dette blir nok bra!
 
Når det står 16-18 grader, så pleier jeg alltid å starte på laveste temperatur (16 grader) og så heve til høyeste (18 grader) når stormgjæring er over (etter 3-4 dager). Dette trenger du ikke tenke på hvis du har aktiv kjøling i gjæringsskapet, men siden gjæren drar opp temperaturen rundt 3 grader under stormgjæring, så gjelder det å pitche på laveste temperatur, og så heller kjøre opp temperaturen i rommet etterhvert for å holde det i gang hvis du bare har varmekilde å regulere med. Da får du rundt 18-20 grader i karet under stormgjæringen istedenfor 20-22.
Eg har temperaturkontroll med sensor i vørteren, så kan byrje kor eg vil heldigvis. :) Tenkte å legge meg på 16 grader under stormgjæring, og bumpe opp til 19 grader etter fem dagar. Skal tørrhumle på den sjuande.
 
ja, hadde det for meg at ølet ble flatt veldig fort. Skal bruke trakt og filter, så dette blir nok bra!

Hvis du bruker (kaffe?)filter, fjerner du i alle fall kullsyren effektivt. Jeg ville bare helt i et glass og latt det bunnfelle en halvtime i kjøleskapet.
 
Dumt spørsmål sikkert. Tok vare på siste rest fra kokekjelen for å bruke den til karbonering. Men kom hjem etter 14 dager på jobb og da så den slik ut. Oppbevart i kjøleskapet. Kan jeg bruke denne om jeg koker den først ? Vis vedlegget
 
Hallo jeg har hatt 60 liter under gjæret jule øl stående på 12°C i kjøleskapet i fire uker nå. Mener og ha lest at noen heiser temp til 20°C i noen dager før de tar en coldcrash en par dager før det tas over på fat eller flaske. Er det noe i dette eller er det bare og kjøre på med Coldcrash uten heising av temperaturer først
 

Vedlegg

  • 0 bytes · Sett: 40
Sist redigert:
Hallo jeg har hatt 60 liter under gjæret jule øl stående på 12°C i kjøleskapet i fire uker nå. Mener og ha lest at noen heiser temp til 20°C i noen dager før de tar en coldcrash en par dager før det tas over på fat eller flaske. Er det noe i dette eller er det bare og kjøre på med Coldcrash uten heising av temperaturer først

Øk til 20c noen dager før cold crash.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Hallo jeg har hatt 60 liter under gjæret jule øl stående på 12°C i kjøleskapet i fire uker nå. Mener og ha lest at noen heiser temp til 20°C i noen dager før de tar en coldcrash en par dager før det tas over på fat eller flaske. Er det noe i dette eller er det bare og kjøre på med Coldcrash uten heising av temperaturer først
En såkalt diacetylrest er med på å omdanne enkelte stoffer under gjæringen som kan gi bismaker på ølet. Les mer her:
https://forum.norbrygg.no/threads/hva-er-diacetyl-rest.5784/ :)
 
Satte en starter torsdag som skulle vært brukt i ølet i dag. Gjæren var W-34/70 hentet fra gjærkaka på et tidligere brygg, vasket og lagret i kjøleskap i steriliserte rør. Gjæren luktet ok (gjær) og så grei ut da jeg pitchet i starteren, men den brukte lang tid på å starte og da den endelig viste tegn til gjæring var det noe rart skum der også. Det luktet syrlig/surt. Da jeg skulle pitche luktet det bare enda mer syrlig, og jeg valgte å dumpe starteren og alle andre samples fra samme høsting som var oppbevart på samme måte. Pitchet en pose tørrgjær W-34/70 istedenfor.

Nå lurer jeg: Er det noen måte å avsløre slik sur gjær på uten å kaste bort tid, DME og gjærnæring?
 
Satte en starter torsdag som skulle vært brukt i ølet i dag. Gjæren var W-34/70 hentet fra gjærkaka på et tidligere brygg, vasket og lagret i kjøleskap i steriliserte rør. Gjæren luktet ok (gjær) og så grei ut da jeg pitchet i starteren, men den brukte lang tid på å starte og da den endelig viste tegn til gjæring var det noe rart skum der også. Det luktet syrlig/surt. Da jeg skulle pitche luktet det bare enda mer syrlig, og jeg valgte å dumpe starteren og alle andre samples fra samme høsting som var oppbevart på samme måte. Pitchet en pose tørrgjær W-34/70 istedenfor.

Nå lurer jeg: Er det noen måte å avsløre slik sur gjær på uten å kaste bort tid, DME og gjærnæring?
Er ikke 34/70 litt sur? Fikk samme da jeg laget 3 liter starter fra ei pose tørrgjær og valgte å bruke den med perfekt resultat
 
Hei, første innlegg her. Er på batch #5 som er en APA.
Har noen teorier som ut i fra hva jeg har lest, men er veldig usikker.
I oppskriften som er med allgrain settet fra olbrygging.no står det 20 grader gjæringstemp.
Gjær Lallemand DRY - 97.

Har da satt temp kontrollen til 20 grader fra dag 1, og lar den være sånn i 14 dager.
Sensoren ligger utenpå spannet med isolasjon utenpå.
Har fulgt med under storm gjæring og temperatur har ikke vært over 20,4 grader. Gjærer godt etter 12 timer.

Har det vært lurere å starte på en lavere temperatur, f.eks 18 grader for å få bedre utgjæring/ mindre fruktighet (har ikke smakt på den siden det gjenstår 4 dager. Det kan kjennes ut som det er litt fruktig lukt).

Hva er det ekspertene her gjør med tanke på gjæring av ale?
Øke temperatur etter storm gjæring på ale, starte på 18 grader på sensor, og øke til 20 etter 4 - 5 dager, og la stå i 14 dager.
Ønsker egentlig å knekke koden på ale uten å prøve 3 -4 batcher uten å vite hva som er rett.

Det mest forunderlige er at det var Cream Ale uten temperatur kontroll jeg hadde mest suksess med. Da gikk temperatur ned etter storm gjæring, 2 -3 grader. Dvs. den levde sitt eget liv, og en forundret brygger himlet med øynene og løp opp til fruen å ba henne smake på prøveglasset. BINGO. Så jeg har en vill teori om å senke temperatur etter storm gjæring sakte men sikkert og.
 
Hva vil du oppnå med å sette en starter på en tørrgjær 2.gen? spraymalten koster tett på det gjæren
koster, og de siest at tørrgjær ikke blir bedre med gjenbruk. Er dette ett sånn finne opp kruttet en gang til prosjekt?
 
Tilbake
Topp