Tråden for dumme spørsmål.

Jaja, har hørt at porter holder seg i årevis, men trodde ikke det gjaldt når den var i glasset, god nyttår folkens, ser fram til et nytt år med dumme spørsmål å bidra med.

Og ja det stemmer, svigermor har strikka ølsokker, "øl, øl og mere øl", lurer på om jeg må beholde ho:D
Vis vedlegget
 
I teorien bidrar ikke en humle tilsatt ved flameout med bitterhet, og Beersmith regner den som 0IBU. I praksis vil dette avhenge av hvor raskt du klarer å kjøle vørteren din. En god dose høyalfahumle i WP på 15-20 minutter mellom 70 og 80 grader vil gi 3-5 IBU.

Jeg vil si at den gir mye mer, jfr. hva @Jørgen O sier. Jeg har brygget en del NEIPAer, og hadde problemer med å unngå for mye bitterhet fra disse tilsetningene. Vi skal også være oppmerksomme på at de - dvs. pausene under nedkjølingen - endrer utbyttet fra tilsetninger i kok.

Tilsetninger ved flameout gir nok relativt lite hvis du kjøler fort, men du bruker uansett noen få minutter på å komme under 70, som er grensa for isomerisering av alfasyre. Og denne prosessen skjer ganske fort, så 0 er helt sikkert galt.

Jeg er enig med Jørgen; i de øltypene der vi bruker mye humle etter kokeslutt er ikke IBU-begrepet veldig nyttig lenger. Det kommer sikkert etter hvert bedre beregningsmåter, men for min egen del handler det om å prøve seg fram til hva som funker. Jeg aner ærlig talt ikke hvilket IBU-tall jeg skal sette på disse ølene, og det er egentlig ikke meningsfylt, heller, siden bitterhet her kommer fra andre kilder enn bare isomerisert alfasyre.
 
Sist redigert:
Ang. spørsmålene mine om eikefat, så har jeg jo ikke fått noen svar, og samtidig har jeg lest litt mer om eikefat. Jeg har kommet til at dette vil jeg foreløpig vente med. Først og fremst fordi det er en del utfordringer med oksygen og renhold. Det er mer sannsynlig at jeg kjøper et lite rustfritt lagringsfat eller en glassbeholder (billigere) på 12-15 liter og forsøker meg på lagring med eiketerninger. Det virker som en mer forutsigbar prosess og også mer konevennlig.

Høres det gjennomførbart ut?
Siden folk sier dette er gjennomførbart, så har jeg nå bestilt en glassbeholder med stor åpning for lagring (14-15 liter) og medium roasted eiketerninger/kuber.

Noen som har guider for fatlagring med eiketerninger?

Tenker både på behandling av terningene, dosering per mengde, lagringstid, temperatur mm. Tanken er altså at dette skal ligne litt på lagring på eiketønne, men uten oksygentilsiget.
 
Siden folk sier dette er gjennomførbart, så har jeg nå bestilt en glassbeholder med stor åpning for lagring (14-15 liter) og medium roasted eiketerninger/kuber.

Noen som har guider for fatlagring med eiketerninger?

Tenker både på behandling av terningene, dosering per mengde, lagringstid, temperatur mm. Tanken er altså at dette skal ligne litt på lagring på eiketønne, men uten oksygentilsiget.

Litt sent men men. Om du er veldig bekymret for oksidering av fat kan du smøre de med voks. Og trutning gjør du jo på badet. En 30-50 liter er ikke så veldig stor.

Syns fat passer perfekt til det du vil, og har det på trappen selv. Et protips uansett fat eller ballong vil være å brygge et fat for mye, slik at du kan backblende om du syns tonene fra fatet blir for mye. Personlig syns jeg og at tre måneder er et minimum for å få ut godsmakene av trevirket.

Angående hvilken eik og hva du bør marinere den i er jo helt opp til deg og ølstilen du velger. Men BW på franske konjakfat og RIS på bourbonfat er jo aldri feil [emoji41]
 
Siden folk sier dette er gjennomførbart, så har jeg nå bestilt en glassbeholder med stor åpning for lagring (14-15 liter) og medium roasted eiketerninger/kuber.

Noen som har guider for fatlagring med eiketerninger?

Tenker både på behandling av terningene, dosering per mengde, lagringstid, temperatur mm. Tanken er altså at dette skal ligne litt på lagring på eiketønne, men uten oksygentilsiget.
Oksygentilsiget er jo en del av det som gir preget ved fatlagring, så jeg ville latt være å tenke at du skal etterligne fat og heller tenke at du skal gi eikepreg til lagra øl.
 
Litt sent men men. Om du er veldig bekymret for oksidering av fat kan du smøre de med voks. Og trutning gjør du jo på badet. En 30-50 liter er ikke så veldig stor.

Syns fat passer perfekt til det du vil, og har det på trappen selv. Et protips uansett fat eller ballong vil være å brygge et fat for mye, slik at du kan backblende om du syns tonene fra fatet blir for mye. Personlig syns jeg og at tre måneder er et minimum for å få ut godsmakene av trevirket.

Angående hvilken eik og hva du bør marinere den i er jo helt opp til deg og ølstilen du velger. Men BW på franske konjakfat og RIS på bourbonfat er jo aldri feil [emoji41]

Ikke alt er godt. Drakk akkurat en Nissemor som var lagra på St. Hallvard-fat, og det er noe av de j......... jeg har smakt:eek:. På den annen side er O'Hara's bourbonfatlagrede variant av Leann Folain (stout) noe av det bedre jeg har drukket.
 
@1Morten og @erikraude takk for interessante svar. Det med eikefat har mange sider.

Det jeg gjør nå er kanskje mer evolusjon enn revolusjon. Jeg tester lagring i noen måneder på eikekuber for å se hva det evt tilfører. Det er jo et eksperiment, og jeg er veldig glad i å teste ting. Dersom det fungerer, så har jeg noe som er lettere å håndtere enn et eikefat. Jeg er klar over at det ikke er det samme, men det er egentlig ikke spørsmålet eller målet, for jeg vet ikke eksakt hva fatlagring på eikefat innebærer smaksmessig. Jeg har googlet en hel masse og har funnet mye informasjon om fatlagring og surøl, som ikke er det jeg er ute etter. Kanskje er eikekuber nettopp det jeg ønsker? Nå skal det testes. Men det er det også ganske lite informasjon om når jeg søker, så derfor spør jeg her.

Når det gjelder voksing, så har jeg funnet en del om det, og ulempen der er at man ikke får eikepreget. Voksen sperrer for det meste. Dessuten er jo de små åpningene i en eiketønne noe som gir utfordring for rengjøring og inspeksjon. Dette er også grunner til at jeg forsøker noe jeg vil ha mer kontroll over først.

Fortsatt tar jeg imot tips om bruk av eikekuber. Planen er at mitt første brygg i år blir en baltisk porter som skal rett på lagring med eik og så blandes i ulike blandingsforhold med et tilsvarende brygg om noen måneder og flaskes.

Om resultatene etterhvert skulle peke meg i den retningen, så blir det kanskje eiketønne senere.
 
Sist redigert:
@1Morten og @erikraude takk for interessante svar. Det med fat har mange sider.

Det jeg gjør nå er kanskje mer evolusjon enn revolusjon. Jeg tester lagring i noen måneder på eikekuber for å se hva det evt tilfører. Det er jo et eksperiment, og jeg er veldig glad i å teste ting. Dersom det fungerer, så har jeg noe som er lettere å håndtere enn et eikefat. Jeg er klar over at det ikke er det samme, men det er egentlig ikke spørsmålet eller målet, for jeg vet ikke eksakt hva fatlagring på eikefat innebærer smaksmessig. Jeg har googlet en hel masse og har funnet mye informasjon om fatlagring og surøl, som ikke er det jeg er ute etter. Kanskje er eikekuber nettopp det jeg ønsker? Nå skal det testes. Men det er det også ganske lite informasjon om når jeg søker, så derfor spør jeg her.

Når det gjelder voksing, så har jeg funnet en del om det, og ulempen der er at man ikke får eikepreget. Voksen sperrer for det meste. Dessuten er jo de små åpningene i en eiketønne noe som gir utfordring for rengjøring og inspeksjon. Dette er også grunner til at jeg forsøker noe jeg vil ha mer kontroll over først.

Fortsatt tar jeg imot tips om bruk av eikekuber. Planen er at mitt første brygg i år blir en baltisk porter som skal rett på lagring med eik og så blandes i ulike blandingsforhold med et tilsvarende brygg om noen måneder og flaskes.

Om resultatene etterhvert skulle peke meg i den retningen, så blir det kanskje eiketønne senere.
Jeg har tidligere laga en wee heavy med eikeflis. Det ga et veldig annet eikepreg enn tønna gir, men det var godt. Problemet med det var at det var vrient tidsmessig. Eikepreget holder seg ganske dårlig, så først var det alt for mye, så (etter et par måneder på flaske) var det perfekt, og så blei det mindre og mindre. Men det var veldig godt når det var akkurat passe.
 
@FinnBerger. Enig der. Har smakt grelle ting med eik rundt om [emoji51] Virker som om noen bare slenger det på eik uten å tenke på hvilke smaker som skal komplimenteres i ølet.

@Sarge Det vanlige er å kun vokse toppen, så da får du greit med oksidering fra resten [emoji1417]
 
Hei!

Jeg og en kompis skal begynne med ølbrygging. Kikker litt på ekstraktbrygging og ser at en del/mesteparten krever at man tilsetter druesukker for og få ønsket alkoholprosent. Kikker etter større poser med druesukker da jeg mener at de mindre posene har en altfor høy prislapp. Eneste store posen jeg har kommer borti er den ifra felleskjøpet. (Druesukker 25 kg | Felleskjøpet) Er dette rent druesukker? Noen som har erfaringer? Er det ikke bekymringsverdig at produktet går under kategorien (Startsiden / Husdyr / Svin / Purker / Tilskuddsfôr / Mineral- og vitamintilskudd)? På forhånd takk.
 
Hei!

Jeg og en kompis skal begynne med ølbrygging. Kikker litt på ekstraktbrygging og ser at en del/mesteparten krever at man tilsetter druesukker for og få ønsket alkoholprosent. Kikker etter større poser med druesukker da jeg mener at de mindre posene har en altfor høy prislapp. Eneste store posen jeg har kommer borti er den ifra felleskjøpet. (Druesukker 25 kg | Felleskjøpet) Er dette rent druesukker? Noen som har erfaringer? Er det ikke bekymringsverdig at produktet går under kategorien (Startsiden / Husdyr / Svin / Purker / Tilskuddsfôr / Mineral- og vitamintilskudd)? På forhånd takk.

Enig med @Jørgen O .

Jeg synes ellers dere etter hvert bør gå opp et hakk fra de aller enkleste måtene å lage øl på om dere vil ha godt øl. Et godt alternativ er å bruke maltekstrakt i stedet for å meske basismaltet - som utgjør det meste av det som skal gjæres - og så trekke spesialmaltet (omtrent som å trekke te). Da kan dere brygge omtrent hva som helst på en ganske enkel måte.

Boka Brewing Classic Styles gir en innføring i denne bryggemetoden, og gir oppskrifter på øl av de aller fleste klassiske øltypene brygget etter den. Teksten til hver oppskrift er dessuten en liten innføring i de ulike øltypene; kunnskap enhver ølbrygger/ølinteressert vil ha mye glede av. (Den gir også alternativer for brygging med bare malt, så den er like nyttig om man ikke går for maltekstrakt-brygging.) Den er en av de bøkene jeg virkelig vil anbefale folk som gir seg i kast med brygging å anskaffe. Jeg har hatt veldig mye glede av den - og bruker den stadig.
 
Hei og takk for kjapt svar. Har også vurdert å kjøpe følgende startersett for "Brew in a bag" (https://www.olbrygging.no/brygge-pakker/102326/digiboil-35-biab-startpakke-alt-du-trenger-for-å-komme-i-gang) ifra ølbrygging.no, (Er det da like så greit og kjøpe 65 liter varianten?). Bakgrunnen i at vi vurderer dette er vel at vi før eller senere kommer til å ta steget opp til allgrain brygging uansett og siden prisgapet ikke er større en det er føler vi at det er like greit og kjøpe allgrain sett med det samme.
Samtidig ser jeg at anbefaler og ikke bruke digiboil for brew in a bag i følgende tråd på reddit.(Kegland Digiboil : Homebrewing) Hva er grunnen til dette?
 
Hei og takk for kjapt svar. Har også vurdert å kjøpe følgende startersett for "Brew in a bag" (https://www.olbrygging.no/brygge-pakker/102326/digiboil-35-biab-startpakke-alt-du-trenger-for-å-komme-i-gang) ifra ølbrygging.no, (Er det da like så greit og kjøpe 65 liter varianten?). Bakgrunnen i at vi vurderer dette er vel at vi før eller senere kommer til å ta steget opp til allgrain brygging uansett og siden prisgapet ikke er større en det er føler vi at det er like greit og kjøpe allgrain sett med det samme.
Samtidig ser jeg at anbefaler og ikke bruke digiboil for brew in a bag i følgende tråd på reddit.(Kegland Digiboil : Homebrewing) Hva er grunnen til dette?

Ikke dumt, det der. I og med at den kommer med en silbunn, som vil holde meskeposen unna bunnen, tror jeg ikke det skulle by på problemer å bruke den til BIAB. Men jeg ville gjøre som du antyder, og gått for den større varianten. 35 liter vil dere fort oppleve blir akkurat litt for liten, mens 65 liter er nok til å koke doble batcher. Og sjøl om en stort sett brygger enkle (25 liter) brygg, er det kjekt å noen ganger ha den muligheten.

Dette er den typen utstyr jeg begynte med sjøl (BeerBrew 60 het den), og hadde det ikke vært for at kvaliteten var så elendig på den, hadde jeg kanskje brukt den ennå.
 
@FinnBerger. Enig der. Har smakt grelle ting med eik rundt om [emoji51] Virker som om noen bare slenger det på eik uten å tenke på hvilke smaker som skal komplimenteres i ølet.

@Sarge Det vanlige er å kun vokse toppen, så da får du greit med oksidering fra resten [emoji1417]
Vokser du utsiden, da?
 
Jeg har tidligere laga en wee heavy med eikeflis. Det ga et veldig annet eikepreg enn tønna gir, men det var godt. Problemet med det var at det var vrient tidsmessig. Eikepreget holder seg ganske dårlig, så først var det alt for mye, så (etter et par måneder på flaske) var det perfekt, og så blei det mindre og mindre. Men det var veldig godt når det var akkurat passe.
Interessant. Nå satser jeg på kuber istedenfor flis, og det gir mindre overflate ift masse, og etter hva jeg skjønner gir det en saktere overføring av eikepreget og rom for lenger lagring. Er spent på resultatet.
 
Tilbake
Topp