Tråden for dumme spørsmål.

Kan jeg oppbevare uvasket ølgjær/trub samlet fra Fermzilla sin oppsamlingskontainer i et destillert Norgesglass i noen dager? I kjøleskap. Tanken er å vaske gjæren i morgen eller om 2 dagers tid.

Hva slags øl brygget du? Du skal helst ikke gjenbruke gjær fra sterkølbrygg, eller fra øl med store mengder humle. Det går riktignok helt fint å gjøre det, men du skal være klar over at denne gjæren ikke er helt på høyden - og at ølet dermed kanskje heller ikke blir det best mulige ølet.

Jeg er ikke så sikker på om det er lurt å vaske gjær for så å lagre den. Fin gjær uten noe særlig avfall i trenger du heller ikke å vaske. Og jeg er litt frista til å si at dersom gjæren er så forurensa at du vaske den, så hadde jeg ikke gjenbrukt den. Jeg ville heller tatt en liten del av den og satt en liten starter, og så tatt vare på gjæren fra den.
 
Lot Speidel stå med PBW over natta for en ekstra grundig rens, og da jeg spylte ren pumpehuset (spylte vann inn i ene hullet, så det kom ut andre) kom det blått vann ut. Hva er dette? Har pumpehuset korrodert?
Kan være PBW'n har reagert med noe. Fant nettopp at dette blå kan være fra kobber. Jeg vet ikke hva som er inne i det pumpehuset. Er det kobber der? Kanskje du bør ta en prat med forselger.
 
Takk for svar. Pumpehuset er kobber, så skal demontere den og rengjøre i eddik, så er situasjonen løst. Så at pumpehuset hadde endra farge på innsiden
 
Spørsmål om mesking. Når man skal øke tempen underveis i meskingen ser jeg man skal telle tid fra man når den økte temperaturen. Gjelder det samme når man skal senke? Skal meske på 65 grader i 60 min og 40 grader i 30 min. Kommer til å ta en god stund før den synker til 40 tenker jeg. Men skal vente til den når 40 før jeg starter 30 min?


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Spørsmål om mesking. Når man skal øke tempen underveis i meskingen ser jeg man skal telle tid fra man når den økte temperaturen. Gjelder det samme når man skal senke? Skal meske på 65 grader i 60 min og 40 grader i 30 min. Kommer til å ta en god stund før den synker til 40 tenker jeg. Men skal vente til den når 40 før jeg starter 30 min?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Skal du senke tempen under mesking? Hvorfor?
 
Spørsmål om mesking. Når man skal øke tempen underveis i meskingen ser jeg man skal telle tid fra man når den økte temperaturen. Gjelder det samme når man skal senke? Skal meske på 65 grader i 60 min og 40 grader i 30 min. Kommer til å ta en god stund før den synker til 40 tenker jeg. Men skal vente til den når 40 før jeg starter 30 min?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Du skal vel neppe senke til 40 grader etter 65 grader? Det må være en trykkfeil eller misforståelse, tror jeg.
 
Stusset litt selv, men står i oppskriften. 65 grader i 60 min, 40 grader i 30 min.
Det er en belgisk dobbel


Sent from my iPhone using Tapatalk
Hm, mistenker trykkfeil. 30 minutter på 70-72 grader ville gitt mening. På 40-ish grader ligger syresteget som brukes på hveteøl for å fremme nellik under gjæring.
 
Spørsmål om mesking. Når man skal øke tempen underveis i meskingen ser jeg man skal telle tid fra man når den økte temperaturen. Gjelder det samme når man skal senke? Skal meske på 65 grader i 60 min og 40 grader i 30 min. Kommer til å ta en god stund før den synker til 40 tenker jeg. Men skal vente til den når 40 før jeg starter 30 min?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Det kan kanskje være snakk om en spesiell mesketeknikk for å øke glukoseandelen i vørteren? Herrmann-verfahren kalles det, etter opphavsmannen. Men det gir såvidt jeg kan forstå kun mening når man brygger weissbier, og ønsker mye banansmak. Skjønt kanskje i et belgisk øl ... ?

Men du kan ikke få til dette ved å først meske hele mesken på 65, og så senke temperaturen til 40, for da vil du ha denaturert det enzymet - maltase - som reduserer maltosen til glukose. Så jeg ville gjette på at 40 er en trykkfeil for 70.

Litt om denne spesielle mesketeknikken: Brewing better Wheat Beers with Herrmann
 
Sist redigert:
Imgur

Fikk jeg det til skal bildet ligge under linken over her. Men da forsøker jeg 70grader istedet


Sent from my iPhone using Tapatalk
Ditta der blir nærmare ein Tripel enn ein Dubbel. Det er også vanleg å koke i 90 min med pilsnermalt, sjølv om det kan gå bra med 60min.
 
Tilbake
Topp