Finn Berger
Moderator
Et av mine favorittord i det norske språket. Men, det bør ha en trøndersk/nordlandsk/whatnot's swung over seg![]()
Der er antakelig Espen Lothe fryktelig uenig
Et av mine favorittord i det norske språket. Men, det bør ha en trøndersk/nordlandsk/whatnot's swung over seg![]()
Hvis du bruker en vanlig gjærlås vil jo lufta bare boble forbi, men jeg ville nok ikke kjørt cold crash uten å ha samla opp co2.I forbindelse med nytt gjæringsskap dukker det opp et lass med dumme spørsmål.
Jeg gjærer i vanlige bøtter med gjærlås (ikke blow-off). Hva pleier dere andre å gjøre under cold crash, for å unngå suck back av StarSan?
Er ikke nevneverdig bekymret for den lille delen oksygen som suges inn, men kan man få tak i en fast propp som passer i standardhullene i gjæringskar?
Jeg gjærer nå i en Fermzilla, og trykksetter denne før CC. Før, når jeg også gjæret i bøtter, byttet jeg ut gjærlåsen med en slange koblet til et CO2 apparat med svært lavt trykk slik at kun CO2 ble sugd inn.I forbindelse med nytt gjæringsskap dukker det opp et lass med dumme spørsmål.
Jeg gjærer i vanlige bøtter med gjærlås (ikke blow-off). Hva pleier dere andre å gjøre under cold crash, for å unngå suck back av StarSan?
Er ikke nevneverdig bekymret for den lille delen oksygen som suges inn, men kan man få tak i en fast propp som passer i standardhullene i gjæringskar?
Ja. Men det er ikke så vanskelig å samle opp co2 fra gjæringa.Takk for svar. Så dersom man ikke har tilgang på CO2, så hadde dere anbefalt å ikke cold crashe? Brygger en lager (Festbier, BJCP gruppe 4B) dersom det er relevant.
Jeg antar at siden du ikke har tilgang til CO2, så skal dette karboneres på flasker? Jeg ser da ikke helt poenget med CC egentlig … Ja, du vil få klarere vørt og dermed mindre partikler over i flaskene, men under karboneringen får du jo mye gjær i suspensjon igjen. Setter du flaskene kaldt etter at de er karbonert , vil du få samme effekten der.Takk for svar. Så dersom man ikke har tilgang på CO2, så hadde dere anbefalt å ikke cold crashe? Brygger en lager (Festbier, BJCP gruppe 4B) dersom det er relevant.
CC gir jo et klarere øl, men når du setter i gang en ny gjæringsprosess under karboneringen, er du jo nesten tilbake til start igjen …Ja, jeg flasker alt øl pr. i dag. Var under inntrykket at CC bidro til klarere øl?
Dersom dette ikke er tilfellet, så kan det forsåvidt skippes...
Det er faktisk gjort forsøk som kan tyde på det motsatte, nemlig at det å ha med en del trub over til gjæring kan gi et klarere øl.CC gir jo et klarere øl, men når du setter i gang en ny gjæringsprosess under karboneringen, er du jo nesten tilbake til start igjen …
Dette er jo før gjæring da, og har vel kun indirekte relasjon til selve CC prosessen …Det er faktisk gjort forsøk som kan tyde på det motsatte, nemlig at det å ha med en del trub over til gjæring kan gi et klarere øl.
Ref: The Great Trub exBEERiment | Results Are In!
Husk at stål tilsettes krom for å få det rustfrittOk, og messing er egnet til bruken jeg skisserer? Eller f.eks storkjøkkenutstyr laget av andre ting og bedre egnet?
Ah... du har helt rett. Men uansett har jeg opplevd at jeg får like klart øl om jeg bruker cold crash eller ikke, så lenge ølet får lagring lenge nok. Du kan si jeg gjør min cold crash på flaske...Dette er jo før gjæring da, og har vel kun indirekte relasjon til selve CC prosessen …
Edit: Ser nå at de også gjorde CC her …
Det var vel det jeg forsøkte å antyde tidligere i tråden, at når du skal karbonere på flaske er det like greit å «gjøre CC der».Ah... du har helt rett. Men uansett har jeg opplevd at jeg får like klart øl om jeg bruker cold crash eller ikke, så lenge ølet får lagring lenge nok. Du kan si jeg gjør min cold crash på flaske...
I tillegg må jeg jo si at jeg svært sjelden tilsetter noe under gjæring, hverken humle eller annet.
Ja, vi er på linje. Jeg blandet sammen effekter av CC og det å unngå trub ved overføring til gjæringskaret.Det var vel det jeg forsøkte å antyde tidligere i tråden, at når du skal karbonere på flaske er det like greit å «gjøre CC der».
Takk for svar. Så dersom man ikke har tilgang på CO2, så hadde dere anbefalt å ikke cold crashe? Brygger en lager (Festbier, BJCP gruppe 4B) dersom det er relevant.
Bruker Protafloc i hvert brygg (med unntak av Weissbier, som uansett skal være hazy. NEIPA brygger jeg ikkeBruker du Brewer's Clarex? Det bruker litt tid på å virke, men jeg får veldig klart øl med det. (Og dessuten blir ølet drikkelig for glutenallergikere.) Jeg flasker alt ølet mitt, og cc'er aldri.
Det tiltaket jeg har opplevd at jeg ikke bør glemme, er å tilsette et karragenanprodukt (Irish Moss, Protafloc, Supermoss etc.) mot slutten av kokinga. Siste jeg gjorde det, blei ølet ikke klart.
Bruker Protafloc i hvert brygg (med unntak av Weissbier, som uansett skal være hazy. NEIPA brygger jeg ikke)
Koblet ikke at CC er mest relevant for de som skal fate. Mulig jeg bare dropper det for å spare en dag eller to før flasking.
Jeg har dog brukt CC én gang, og ølet ble forsåvidt klart, men ble mer overrasket over hvor mye enklere det var å stikke over til nytt kar for flasking. Gjærkaka ble KOMPAKT!