Tråden for dumme spørsmål.

Dette er jo før gjæring da, og har vel kun indirekte relasjon til selve CC prosessen …

Edit: Ser nå at de også gjorde CC her …
Ah... du har helt rett. Men uansett har jeg opplevd at jeg får like klart øl om jeg bruker cold crash eller ikke, så lenge ølet får lagring lenge nok. Du kan si jeg gjør min cold crash på flaske...

I tillegg må jeg jo si at jeg svært sjelden tilsetter noe under gjæring, hverken humle eller annet.
 
Ah... du har helt rett. Men uansett har jeg opplevd at jeg får like klart øl om jeg bruker cold crash eller ikke, så lenge ølet får lagring lenge nok. Du kan si jeg gjør min cold crash på flaske...

I tillegg må jeg jo si at jeg svært sjelden tilsetter noe under gjæring, hverken humle eller annet.
Det var vel det jeg forsøkte å antyde tidligere i tråden, at når du skal karbonere på flaske er det like greit å «gjøre CC der».
 
Takk for svar. Så dersom man ikke har tilgang på CO2, så hadde dere anbefalt å ikke cold crashe? Brygger en lager (Festbier, BJCP gruppe 4B) dersom det er relevant.

Bruker du Brewer's Clarex? Det bruker litt tid på å virke, men jeg får veldig klart øl med det. (Og dessuten blir ølet drikkelig for glutenallergikere.) Jeg flasker alt ølet mitt, og cc'er aldri.

Det tiltaket jeg har opplevd at jeg ikke bør glemme, er å tilsette et karragenanprodukt (Irish Moss, Protafloc, Supermoss etc.) mot slutten av kokinga. Siste jeg gjorde det, blei ølet ikke klart.
 
Bruker du Brewer's Clarex? Det bruker litt tid på å virke, men jeg får veldig klart øl med det. (Og dessuten blir ølet drikkelig for glutenallergikere.) Jeg flasker alt ølet mitt, og cc'er aldri.

Det tiltaket jeg har opplevd at jeg ikke bør glemme, er å tilsette et karragenanprodukt (Irish Moss, Protafloc, Supermoss etc.) mot slutten av kokinga. Siste jeg gjorde det, blei ølet ikke klart.
Bruker Protafloc i hvert brygg (med unntak av Weissbier, som uansett skal være hazy. NEIPA brygger jeg ikke :) )

Koblet ikke at CC er mest relevant for de som skal fate. Mulig jeg bare dropper det for å spare en dag eller to før flasking.

Jeg har dog brukt CC én gang, og ølet ble forsåvidt klart, men ble mer overrasket over hvor mye enklere det var å stikke over til nytt kar for flasking. Gjærkaka ble KOMPAKT!
 
Bruker Protafloc i hvert brygg (med unntak av Weissbier, som uansett skal være hazy. NEIPA brygger jeg ikke :) )

Koblet ikke at CC er mest relevant for de som skal fate. Mulig jeg bare dropper det for å spare en dag eller to før flasking.

Jeg har dog brukt CC én gang, og ølet ble forsåvidt klart, men ble mer overrasket over hvor mye enklere det var å stikke over til nytt kar for flasking. Gjærkaka ble KOMPAKT!

Utafor det du spør om, men det du feller ut ved hjelp av Protafloc'en, er sånt du ikke vil ha med i noe øl, uansett. I en hefeweizen er det, som navnet sier, gjæren som gir uklarheta. Og den må ristes opp i suspensjon når du heller opp. Ølet er klart om du ikke gjør det.
 
Utafor det du spør om, men det du feller ut ved hjelp av Protafloc'en, er sånt du ikke vil ha med i noe øl, uansett. I en hefeweizen er det, som navnet sier, gjæren som gir uklarheta. Og den må ristes opp i suspensjon når du heller opp. Ølet er klart om du ikke gjør det.
Takk for god oppklaring ang. Protafloc, det var jeg ikke klar over :)

Rister alltid gjæren i weiss opp i suspensjon uansett, men skal definitivt begynne å bruke Protafloc her også. Trodde det kun ble brukt som klarningsmiddel («for å få klart øl»).
 
Takk for god oppklaring ang. Protafloc, det var jeg ikke klar over :)

Rister alltid gjæren i weiss opp i suspensjon uansett, men skal definitivt begynne å bruke Protafloc her også. Trodde det kun ble brukt som klarningsmiddel («for å få klart øl»).

Tror det er en vanlig misforståelse at det ikke skal brukes i øl som skal være uklare. Jeg bruker det i NEIPA, også, og jeg får alltid flott, permanent tåke der.

Det er i og for seg riktig at det er et klarningsmiddel, men det som felles ut, bidrar ikke positivt til smaken i ølet, heller. Så det brukes ikke bare for å bedre ølets utseende:).
 
I forbindelse med nytt gjæringsskap dukker det opp et lass med dumme spørsmål.

Jeg gjærer i vanlige bøtter med gjærlås (ikke blow-off). Hva pleier dere andre å gjøre under cold crash, for å unngå suck back av StarSan?

Er ikke nevneverdig bekymret for den lille delen oksygen som suges inn, men kan man få tak i en fast propp som passer i standardhullene i gjæringskar?
Jeg pleier å fjerne gjærlås og ha litt alu-folie over hullet. Den lille delen av oksygen som suges inn bryr jeg meg ikke om. Men jeg brygger ikke øl med mye humle og drikker fort:p. Pleier ikke å coldcrashe øl som skal flaskes.
 
Garantert iht trådtittel!!!

Er det mulig å lage kølsch og saison av en og samme vørter?
Tenker på noe slikt som 80+10+10% pils, vienna og hvete? Evt litt lys munic?
Pluss noen prosent acid (til sammen 100% hvis noen lurer på det:))
Magnum/perle til bittring, mittelfru smak/aroma.
Kølsch tørrgjær og be134 til saison.
Og ca 1.055 med litt vann i kølschen. Vel 30 ibu?

Har ingen planer om å lage et typeriktig øl.
Blir det godt og lettdrikkelig er jeg fornøyd:)
 
Garantert iht trådtittel!!!

Er det mulig å lage kølsch og saison av en og samme vørter?
Tenker på noe slikt som 80+10+10% pils, vienna og hvete? Evt litt lys munic?
Pluss noen prosent acid (til sammen 100% hvis noen lurer på det:))
Magnum/perle til bittring, mittelfru smak/aroma.
Kølsch tørrgjær og be134 til saison.
Og ca 1.055 med litt vann i kølschen. Vel 30 ibu?

Har ingen planer om å lage et typeriktig øl.
Blir det godt og lettdrikkelig er jeg fornøyd:)
Synes dette er en artig ide jeg :). Er vel ingen tvil om hva gjæren kan bidra med på det der …
 
Garantert iht trådtittel!!!

Er det mulig å lage kølsch og saison av en og samme vørter?
Tenker på noe slikt som 80+10+10% pils, vienna og hvete? Evt litt lys munic?
Pluss noen prosent acid (til sammen 100% hvis noen lurer på det:))
Magnum/perle til bittring, mittelfru smak/aroma.
Kølsch tørrgjær og be134 til saison.
Og ca 1.055 med litt vann i kølschen. Vel 30 ibu?

Har ingen planer om å lage et typeriktig øl.
Blir det godt og lettdrikkelig er jeg fornøyd:)

Snedig:)! Ser ingen grunn til ikke å gjøre det.

Artig å se hvor forskjellige øl du kan få ved bare å bruke to ulike gjærtyper.
 
Har forsøkt å finne et enkelt svar på dette, men kan hende det ikke finnes. Men spør her likevel:

Hvordan finner man ut hvilken stil (BJCP eller Norbrygg) en øl passer i, når man har satt sammen en oppskrift uten en bestemt stil i tankene?

Tenker spesielt på en 25L batch SMASH jeg er svært fornøyd med, med 6 kg Maris Otter og 200 g Mosaic. OG 1051, FG 1010, ABV 5,8%.

Mesket på 66 grader. 100 g Mosaic i kok (størstedelen mot slutten), og 100 g tilsatt under gjæring (etter 3 dager og 10 dager, takk til @Finn Berger for tipset!). Gjæret med US-05.

Da SMASH ikke er en egen stil, hva hadde dere kalt denne? IPA? Pale Ale?
 
Har forsøkt å finne et enkelt svar på dette, men kan hende det ikke finnes. Men spør her likevel:

Hvordan finner man ut hvilken stil (BJCP eller Norbrygg) en øl passer i, når man har satt sammen en oppskrift uten en bestemt stil i tankene?

Tenker spesielt på en 25L batch SMASH jeg er svært fornøyd med, med 6 kg Maris Otter og 200 g Mosaic. OG 1051, FG 1010, ABV 5,8%.

Mesket på 66 grader. 100 g Mosaic i kok (størstedelen mot slutten), og 100 g tilsatt under gjæring (etter 3 dager og 10 dager, takk til @Finn Berger for tipset!). Gjæret med US-05.

Da SMASH ikke er en egen stil, hva hadde dere kalt denne? IPA? Pale Ale?
Smash kan gå som APA/IPA. Mulig du ryker i en konkurranse, om en tenker at det bør være karamellmalt med, men det funker jo uten også.

Tror Brewfather guider deg hvor mange % du er nær en typedefinert øl.
 
Tilbake
Topp