Tråden for dumme spørsmål.

Jeg finner ikke kilden igjen, har jo googla meg sår i fingra, men mener å ha lest at det gir best resultat å starte med høy ph løsning og bevege seg nedover, men er kanskje ikke veldig nøye siden jeg ikke finner flere kilder på det.

Takk i alle fall, da tar jeg bare på 2 punkter og starter med 6,86 :)
Det er i hvert fall logisk at det vil være mindre kritisk om du får med 1 dråpe av pH 6.86 løsningen til pH 4 løsningen enn motsatt.
 
Tappet en IPA med S-04 27. desember, og har stått på flaske for karbonering siden den tid. Stått i kjøleskap med STC på 23 grader. Nå etter 2 uker, ganske flatt. Er det noe med gjæren som gjør at denne er "tregere" på sekundærgjæring på flaske? US-05 er ferdig karbonert etter 5-6 dager :oops:
 
Nå som jeg har satt mitt første brygg begynner jeg allerede leke litt med hvordan jeg kan utvide litt.

Etter hva jeg har lest er det kontroll av temperatur som er mest avgjørende og et fint sted å starte.

Har 2 idéer, ene er selvsagt kjøleskap med varmebånd og den birdbryteren, dog venter til jeg finner noe lite OG rimelig på finn, har ikke dårlig tid.

Sist brygg hadde jeg i kjellerstue med en ovn ikke så langt unna stilt inn med mill for å holde jevn varme, det ble selvsagt varmere da brygget varmer seg selv under gjæring og man får ikke helt kontrollen.

Har en kjellerbod som er relativt kjølig, rundt 17-19 grader, eventuelt et lite bad ved samme bod hvor jeg kan skru av varmekabel og bruke ovn med bird saken for å kontrollere temp. Så står mellom ovn på lite bad eller varmebånd i boden som er stort rom, kanskje vanskelig å holde den varm når den ikke har en boks rundt seg som isolerer?

Ser også at en akvariumvarmer er en relativt rimelig inngang...
 
Sist redigert:
Nå som jeg har satt mitt første brygg begynner jeg allerede leke litt med hvordan jeg kan utvide litt.

Etter hva jeg har lest er det kontroll av temperatur som er mest avgjørende og et fint sted å starte.

Har 2 idéer, ene er selvsagt kjøleskap med varmebånd og den birdbryteren, dog venter til jeg finner noe lite OG rimelig på finn, har ikke dårlig tid.

Sist brygg hadde jeg i kjellerstue med en ovn ikke så langt unna stilt inn med mill for å holde jevn varme, det ble selvsagt varmere da brygget varmer seg selv under gjæring og man får ikke helt kontrollen.

Har en kjellerbod som er relativt kjølig, rundt 17-19 grader, eventuelt et lite bad ved samme bod hvor jeg kan skru av varmekabel og bruke ovn med bird saken for å kontrollere temp. Så står mellom ovn på lite bad eller varmebånd i boden som er stort rom, kanskje vanskelig å holde den varm når den ikke har en boks rundt seg som isolerer?

Ser også at en akvariumvarmer er en relativt rimelig inngang...
Et rom som er kaldere enn gjæringstemp, et varmebelte og en inkbird er alt du trenger. Den kjellerboden fungerer sikkert til gjæring av ale
 
Nå som jeg har satt mitt første brygg begynner jeg allerede leke litt med hvordan jeg kan utvide litt.

Etter hva jeg har lest er det kontroll av temperatur som er mest avgjørende og et fint sted å starte.

Har 2 idéer, ene er selvsagt kjøleskap med varmebånd og den birdbryteren, dog venter til jeg finner noe lite OG rimelig på finn, har ikke dårlig tid.

Sist brygg hadde jeg i kjellerstue med en ovn ikke så langt unna stilt inn med mill for å holde jevn varme, det ble selvsagt varmere da brygget varmer seg selv under gjæring og man får ikke helt kontrollen.

Har en kjellerbod som er relativt kjølig, rundt 17-19 grader, eventuelt et lite bad ved samme bod hvor jeg kan skru av varmekabel og bruke ovn med bird saken for å kontrollere temp. Så står mellom ovn på lite bad eller varmebånd i boden som er stort rom, kanskje vanskelig å holde den varm når den ikke har en boks rundt seg som isolerer?

Ser også at en akvariumvarmer er en relativt rimelig inngang...
Hvis du har et rom som holder rundt 17 grader er det et utmerket sted for å gjære ales. Det er bare fint å la gjæren starte på den litt kalde siden. Når gjæringen kommer godt i gang, vil den selv heve temperaturen i gjæringskaret med et par grader. Når stormgjæringen er over etter noen dager, er også den kritiske fasen for riktig gjæringstemperatur over. Da er ikke nøyaktig gjæringstemperatur like viktig lengre, men du må passe på at den da ikke blir for kald. Det kan hemme gjæren og gi deg dårligere utgjæring enn planlagt. De som har full kontroll på temperaturen vil ofte starte på den kalde siden og sakte men sikkert skru opp temperaturen. Så dersom kjellerboden er 17 grader er dette egentlig perfekt. Når stormgjæringen er over kan du justere temp med en vanlig ovn med termostat, eller bare flytte karet til ett litt varmere sted på f.eks 20 grader … Jeg ville vært forsiktig med å ha gjæringskaret rett på varmekabler selv om du styrer de da det er stor treghet i dette systemet.
 
Nå som jeg har satt mitt første brygg begynner jeg allerede leke litt med hvordan jeg kan utvide litt.

Etter hva jeg har lest er det kontroll av temperatur som er mest avgjørende og et fint sted å starte.

Har 2 idéer, ene er selvsagt kjøleskap med varmebånd og den birdbryteren, dog venter til jeg finner noe lite OG rimelig på finn, har ikke dårlig tid.

Sist brygg hadde jeg i kjellerstue med en ovn ikke så langt unna stilt inn med mill for å holde jevn varme, det ble selvsagt varmere da brygget varmer seg selv under gjæring og man får ikke helt kontrollen.

Har en kjellerbod som er relativt kjølig, rundt 17-19 grader, eventuelt et lite bad ved samme bod hvor jeg kan skru av varmekabel og bruke ovn med bird saken for å kontrollere temp. Så står mellom ovn på lite bad eller varmebånd i boden som er stort rom, kanskje vanskelig å holde den varm når den ikke har en boks rundt seg som isolerer?

Ser også at en akvariumvarmer er en relativt rimelig inngang...
Varmebelte er pes i min mening, har et varmerør i bunnen av kjøleskapet og en vifte + inkbird. Fungerer gull og du har helt rett i at neste viktige steg mot godt øl er temp kontroll :)
 
Nå som jeg har satt mitt første brygg begynner jeg allerede leke litt med hvordan jeg kan utvide litt.

Etter hva jeg har lest er det kontroll av temperatur som er mest avgjørende og et fint sted å starte.

Har 2 idéer, ene er selvsagt kjøleskap med varmebånd og den birdbryteren, dog venter til jeg finner noe lite OG rimelig på finn, har ikke dårlig tid.

Sist brygg hadde jeg i kjellerstue med en ovn ikke så langt unna stilt inn med mill for å holde jevn varme, det ble selvsagt varmere da brygget varmer seg selv under gjæring og man får ikke helt kontrollen.

Har en kjellerbod som er relativt kjølig, rundt 17-19 grader, eventuelt et lite bad ved samme bod hvor jeg kan skru av varmekabel og bruke ovn med bird saken for å kontrollere temp. Så står mellom ovn på lite bad eller varmebånd i boden som er stort rom, kanskje vanskelig å holde den varm når den ikke har en boks rundt seg som isolerer?

Ser også at en akvariumvarmer er en relativt rimelig inngang...
Slutter meg til det @MonoBryggeriet sier over her. Hvis du har et rom med stabil temp på 17 grader, er mye gjort. Jeg gjærer mye av det jeg brygger, i et sånt rom.
 
Slutter meg til det @MonoBryggeriet sier over her. Hvis du har et rom med stabil temp på 17 grader, er mye gjort. Jeg gjærer mye av det jeg brygger, i et sånt rom.
Stabil temp er det nå ikke, varierer om det er kaldt ute og hvor mye døren til badet står åpen, men aldri noe særlig over 19 grader der, som oftest 17-18 grader.

varmer slike belter godt? Kunne jeg hatt det i garasjen? Det er en enkeltstående garasje, usikker på temp der på vinteren, men kanskje 4-6 grader nå som det er litt kaldt. I slike tilfeller bør man kanskje ha et kjøleskap som holder varmen litt inne? Eller vil ikke et lite belte klare å holde karet på 18-20 grader da?
 
Stabil temp er det nå ikke, varierer om det er kaldt ute og hvor mye døren til badet står åpen, men aldri noe særlig over 19 grader der, som oftest 17-18 grader.

varmer slike belter godt? Kunne jeg hatt det i garasjen? Det er en enkeltstående garasje, usikker på temp der på vinteren, men kanskje 4-6 grader nå som det er litt kaldt. I slike tilfeller bør man kanskje ha et kjøleskap som holder varmen litt inne? Eller vil ikke et lite belte klare å holde karet på 18-20 grader da?
Jeg bruker ikke noen annen form for temperaturkontroll enn værelsestemperaturen - har tilgang på flere "temperatursoner" - så det må andre svare på :).
 
Stabil temp er det nå ikke, varierer om det er kaldt ute og hvor mye døren til badet står åpen, men aldri noe særlig over 19 grader der, som oftest 17-18 grader.

varmer slike belter godt? Kunne jeg hatt det i garasjen? Det er en enkeltstående garasje, usikker på temp der på vinteren, men kanskje 4-6 grader nå som det er litt kaldt. I slike tilfeller bør man kanskje ha et kjøleskap som holder varmen litt inne? Eller vil ikke et lite belte klare å holde karet på 18-20 grader da?
Tror ikke slike belter klarer mer enn et par grader uten isolering, er vel ment å brukes med isoleringskappe eller plassert i kjøleskap/fryser. Med kjøleskap/fryser er det kanskje også enklere med en separat varmekilde.
 
men hva med gjæringsbøtter (PET/PP) er det trygt å oppbevare StarSan i dem over tid?
Jeg er vel ikke den eneste som gjør det fra tid til annen
Har starsan på slike: https://www.biltema.no/fritid/hage/hageredskaper/trykksproyter/trykksproyte-15-l-2000030676
Det funker fint. Stått et halvt år uten tegn til at de blir ødelagt.

Ellers har jeg til en hver tid stående 19 liters cornelius fat med Starsan som er brukt til purging av fat som skal fylles.

Hvordan er det praktisk for deg å ha starsan stående i ei gjæringsbøtte?
 
Har starsan på slike: https://www.biltema.no/fritid/hage/hageredskaper/trykksproyter/trykksproyte-15-l-2000030676
Det funker fint. Stått et halvt år uten tegn til at de blir ødelagt.

Ellers har jeg til en hver tid stående 19 liters cornelius fat med Starsan som er brukt til purging av fat som skal fylles.

Hvordan er det praktisk for deg å ha starsan stående i ei gjæringsbøtte?
Jeg pleier alltid å ha en gjæringsbøtte ca. 1/2 full med starsan. Brukes til desinfisering av kjøler og alle små deler på den kalde siden. Jeg heller også en liter eller så oppi gjæringskarene jeg skal bruke, setter på lokket, holder for blow-off-tube hullet og rister en del ganger. Når det nærmer seg tapping sette jeg bare gjæringskaret som det skal tappes i over oppbevaringsdunken med starsan, slik at mye av skummet renner av.
 
Har starsan på slike: https://www.biltema.no/fritid/hage/hageredskaper/trykksproyter/trykksproyte-15-l-2000030676
Det funker fint. Stått et halvt år uten tegn til at de blir ødelagt.

Ellers har jeg til en hver tid stående 19 liters cornelius fat med Starsan som er brukt til purging av fat som skal fylles.

Hvordan er det praktisk for deg å ha starsan stående i ei gjæringsbøtte?

Er bare snakk om et par dager
11 liters PET'en jeg vanligvis bare bruker til eikechipslagring
 
Jeg pleier alltid å ha en gjæringsbøtte ca. 1/2 full med starsan. Brukes til desinfisering av kjøler og alle små deler på den kalde siden. Jeg heller også en liter eller så oppi gjæringskarene jeg skal bruke, setter på lokket, holder for blow-off-tube hullet og rister en del ganger. Når det nærmer seg tapping sette jeg bare gjæringskaret som det skal tappes i over oppbevaringsdunken med starsan, slik at mye av skummet renner av.

Hvorfor desinfiserer du kjølern?
 
Kom over litt sjokkerende lesning
på Five Star jeg ikke helt vet om jeg vil/skal tro på

How long is Star San good for once it’s mixed into a solution?

Star San is an EPAs registered sanitizer and must be used immediately. We do not recommend using it if has been in solution longer than an hour.
 
Noen som har tips til rimelig varmebelte som fungerer ålreit? Samt hva brukes egentlig for å isolere selve temperaturmåleren mot gjæringsdunken?
 
Tilbake
Topp