Tråden for dumme spørsmål.

Et rom som er kaldere enn gjæringstemp, et varmebelte og en inkbird er alt du trenger. Den kjellerboden fungerer sikkert til gjæring av ale
Jeg bruker noe tilsvarende det der: Et isolert skap i garasjen med varmelamper og termostat. MEN! Med de sommerne vi har hatt de senere årene har det vært en skummel strategi. Har hatt noen øl som helst skulle gjæret ved 20 grader som har tilbragt mye tid på 25. Min "løsning" på problemet er å brygge øl som skal gjæres med kveik om sommeren. Foreløpig har sommertemperaturene holdt seg under 40 grader, så jeg føler meg ganske safe der.
 
Jeg bruker noe tilsvarende det der: Et isolert skap i garasjen med varmelamper og termostat. MEN! Med de sommerne vi har hatt de senere årene har det vært en skummel strategi. Har hatt noen øl som helst skulle gjæret ved 20 grader som har tilbragt mye tid på 25. Min "løsning" på problemet er å brygge øl som skal gjæres med kveik om sommeren. Foreløpig har sommertemperaturene holdt seg under 40 grader, så jeg føler meg ganske safe der.
Jeg bor i Trøndelag... sjelden et problem
 
God dag medbryggere :)

Jeg var litt overivrig ved brygging på lørdag.
Jeg kjøpte en Fermzilla på Black Friday, og uten å helt tenke noe mer over det så tok jeg den i bruk.

Fermzillaen klarte aldri å bygge opp noen form for trykk med spunding valve, så jeg er litt redd at karet ikke er/var tett.

Jeg ønsker fremdeles å flaske ølet, men har ikke per nå utstyret som trengs for mottrykksfylling.
Er det helt uaktuelt å overføre fra fermzilla til ett kar med sukkerlake og kran med hevert?

Eller bør jeg hastebestille det som trengs for mottrykksfylling først som sist?
 
Oh my... Jeg har jo maaaaasssse StarSan som har stått lenge. Mange måneder. Spesielt det jeg har på slike spruteflasker og for å ta øl-linjene. Dette hørtes ikke bra ut!
De ønsker jo å selge produktet sitt. Det er lav pH som gjør at overflatebakterier blir kverka, og så lenge løsninga holder under pH 2.0 så funker det vel helt fint skulle jeg tro.
 
Klor/klorin, hvor lang holbarhet har slike stoff?

Bruker ofte å gi bøttene en runde med slikt, men i dag var det nesten ikke klorlukt.
Finner en dato (2019) men tipper det er produksjonsdato. Så uten lukt har jeg lite tro på dette.
10liter 5%klor i ei bøtte burde gi lukt, men det gjorde det ikke. Den ene 5literen var uåpnet.
Så kloren har ikke forsvunnet pga at den var åpnet tidligere.
Og det er ikke covid som har tatt luktesansen, veslejenta kunne heller ikke kjenne noen tydelig klorlukt.
 
Klor/klorin, hvor lang holbarhet har slike stoff?

Bruker ofte å gi bøttene en runde med slikt, men i dag var det nesten ikke klorlukt.
Finner en dato (2019) men tipper det er produksjonsdato. Så uten lukt har jeg lite tro på dette.
10liter 5%klor i ei bøtte burde gi lukt, men det gjorde det ikke. Den ene 5literen var uåpnet.
Så kloren har ikke forsvunnet pga at den var åpnet tidligere.
Og det er ikke covid som har tatt luktesansen, veslejenta kunne heller ikke kjenne noen tydelig klorlukt.
Klorin får svekka effektiviteten relativt fort. Jeg husker Charles Talley sa noe om det i den berømmelige podcasten som tipset om klorin+eddik-blandinga stammer fra. (For den som ikke kjenner til dette: IKKE prøv å lage noe slikt uten å vite hva du gjør. Det er farlig! Veldig farlig.)
 
Da har jeg kvernet meg igjennom mine første kilo med malt
Det gikk fint, syntes i hvertfall det ser fint nok ut (114mm)
Noen eksperter som vil uttale seg?

DSC073881226.jpg
 
Det ser jo riktig vakkert ut, det der. Men jeg lurer litt på hvordan du fikk det til med mølla stilt inn med et gap mellom valsene på 114 mm :rolleyes: ;)?

Vil du ha helere skall, kan du prøve å fukte maltet med 2% vann (av maltvekta). Bruk spruteflaske. Rør rundt etter hvert underveiss med hånda eller et egna redskap. Vent 10 minutter før du kverner.
 
Det ser jo riktig vakkert ut, det der. Men jeg lurer litt på hvordan du fikk det til med mølla stilt inn med et gap mellom valsene på 114 mm :rolleyes: ;)?

Vil du ha helere skall, kan du prøve å fukte maltet med 2% vann (av maltvekta). Bruk spruteflaske. Rør rundt etter hvert underveis med hånda eller et egna redskap. Vent 10 minutter før du kverner.

Hehe, 1,14 mm er nok korrekt
 
Oh my... Jeg har jo maaaaasssse StarSan som har stått lenge. Mange måneder. Spesielt det jeg har på slike spruteflasker og for å ta øl-linjene. Dette hørtes ikke bra ut!
Men det har da gått bra, vel?

Ignorer det der. Hva som ligger bak, aner jeg ikke, men antakelig har det noe med FDA-bestemmelser å gjøre. Jeg bruker stoffet i flere måneder, jeg også.
 
Tilbake
Topp