Kold Brygg
Moderator
Takk, gjør det. Må vørterølen kokes?Det skulle gå helt fint. Men lag en SNS på den; ei flaske vørterøl skulle være ideell å bruke til det der.
Takk, gjør det. Må vørterølen kokes?Det skulle gå helt fint. Men lag en SNS på den; ei flaske vørterøl skulle være ideell å bruke til det der.
Trur ikke det. Jeg har masse vørter som jeg bruker til sånt, men mange bruker vørterøl, og jeg har ikke fått inntrykk av at de gjør noe annet enn å bruke den direkte.Takk, gjør det. Må vørterølen kokes?
Om den måtte kokes rett ut av boksen hadde det vel ikke vært vørterøl etter noen dager på boks, det jeg gjør dog er at jeg lar den ligge i litt starsan før jeg bruker denTakk, gjør det. Må vørterølen kokes?
Sprayer med starsan og brukes rett fra boks. Fungerer brillefintTakk, gjør det. Må vørterølen kokes?
Kjøpt brukt? Lot du det stå noen døgn (etter transport) før du tok det i bruk?Takk for svar dere.
Jaja, det holdt ikke lenge.
Får dessverre ikke gjort så mye med det før til helgen. Mye tyder på at det blir øl likevel, selv om det ikke gjærer under optimale forhold.
Inkbird viste forøvrig 16 grader i lufta rundt karet.
Ja, det er kjøpt brukt. Har stått flere dager uten å være koblet til, og stått over en måned med strøm på. Funka helt fint.Kjøpt brukt? Lot du det stå noen døgn (etter transport) før du tok det i bruk?
Jeg har hatt 3 kjøleskap kjøpt/fått brukt som har konka etter kort tid. Det ene funker halvveis, kommer ned i 12C (når det er fylt opp med flasker). Heldigvis (nær) perfekt for lagring av visse brygg.
Ett nytt kjøleskap skal stå vertikalt x antall timer etter frakt. Jeg har en snikende mistanke om at brukte kjøleskap bør stå y antall dager etter frakt.
Nja, tror jeg skal teste vorlauf med bunnventilen på speidelen neste gang. Speidel pumper nedenfra og opp gjennom mesken så under skylling renner grumset tilbake i vørteren. Jeg fikk mye klarere vørter/øl med manuel sirkulering på BB30 enn med speidel.Hvis du har sirkulert hele tida, er det jo ikke noe poeng med vorlauf, nei. Det som er viktg uansett, er at den vørteren som resirkuleres, og det skyllevannet du skyller med, tilføres skånsomt, slik at du hverken lager kanaler eller ødelegger filtereffekten som maltsenga har.
- og så har vi denne: https://forum.norbrygg.no/threads/mini-handbok-for-nybegynnere.43133/För mig som nybörjare är detta den mest värdefulla tråden på forumet.... Tack ! Jag hittar många användbara saker på ett och samma ställe.
Det er masse motstridende teorier på det der. Jeg hørte nettopp en podcast med en fra et av de kjente amerikanske craft-bryggeriene som sa at de hadde gjennomført forsøk som ga som resultat at det var best å ikke få helt klar vørter til kok, siden du da mista en del fettsyrer. Argumentasjonen var at gjæren da fikk disse fettsyrene fra vørteren og ikke trengte å syntetisere dem sjøl ved starten av gjæringsprosessen. Men så lenge vi har sunn og frisk gjær med gode energilagre (glykogen, trehalose), og den får nok oksygen når vi pitcher, skulle det der egentlig ikke spille noen rolle. Det er antakelig mer relevant for et bryggeri som gjenbruker gjæren direkte. Så om du vil tilfredsstille den estetiske sansen din, går det sikkert braNja, tror jeg skal teste vorlauf med bunnventilen på speidelen neste gang. Speidel pumper nedenfra og opp gjennom mesken så under skylling renner grumset tilbake i vørteren. Jeg fikk mye klarere vørter/øl med manuel sirkulering på BB30 enn med speidel.
Så kan man sikkert hevde at dette kun er estetisk og det kan godt være. Men, typeriktig krystallklar øl er jo veldig innbydende da
Jeg må si at jeg ikke har sett noen sammenheng mellom grums i kokekjelen og klarhet på ferdig øl.Nja, tror jeg skal teste vorlauf med bunnventilen på speidelen neste gang. Speidel pumper nedenfra og opp gjennom mesken så under skylling renner grumset tilbake i vørteren. Jeg fikk mye klarere vørter/øl med manuel sirkulering på BB30 enn med speidel.
Så kan man sikkert hevde at dette kun er estetisk og det kan godt være. Men, typeriktig krystallklar øl er jo veldig innbydende da![]()
- men når det gjelder grums i gjæringskaret, går det meste av det jeg har sett og hørt i retning av at det er best å begrense det.Jeg må si at jeg ikke har sett noen sammenheng mellom grums i kokekjelen og klarhet på ferdig øl.
Brulosofene har gjort et eksperiment med påfallende mye trub (grums) i gjæringskaret, og fant overraskende at ølet ble visuelt klarere enn uten så mye grums: https://brulosophy.com/2014/06/02/the-great-trub-exbeeriment-results-are-in/
Ja, og eksperimentet poengterer jo også at det påvirker smak. Det jeg tar med fra det er at man ikke behøver å være redd for litt grums dersom det er klarheten man bekymrer seg for.- men når det gjelder grums i gjæringskaret, går det meste av det jeg har sett og hørt i retning av at det er best å begrense det.
Ikke rævkjørt i det hele tatt... det går greitHoff, så den lille stripsen som holdt spitalkjøleren spratt av og rett i kokende vørter og har kost seg der siden de siste 15 min igjen av kok. Hvor rumpekjørt er jeg?
Jaja, det var jo det beste svaret enn kunne håpt på.Ikke rævkjørt i det hele tatt... det går greit![]()