Tråden for dumme spørsmål.

Påvirker spesialmalt smak/lukt når det gjelder IBU?

Grunnen til at jeg spør er at jeg brygget en pils med forholdsvis høy IBU (40) .Det ble brukt pilsnermalt og en liten mengde Victory og denne ble helt utmerket når det kom til bitterhet,både smak og lukt.

Prøvde så å tilsette litt annen type malt på pilsoppskriften i litt senere i vinter.I tillegg en liten mengde Victory og Best Munich brukte jeg ca 20% Vienna. Har brukt samme humleskjema på begge oppskriftene,men på den siste er humlesmak/lukt totalt fraværende.

Noen som har en formening om hva dette skyldes?
Ikke noe annet enn tilfeldige variasjoner. Vienna og munich er forøvrig ikke spesialmalt, de er basismalt, og Victory er vel bare så vidt som spesialmalt å regne. Variasjoner i bruken av de der skule ikke ha så mye å si for hvordan humla slår gjennom. Jeg merker i alle fall ikke noe sånt.

Ellers er det å få edelhumlene til virkelig å skinne noe av det jeg sliter med. Jeg skulle gjerne hatt ei tydeligere hilsing fra dem når jeg heller opp og stikker nesa borti glasset. Men så er det ikke mange kjøpepils jeg opplever gir meg det, heller. Det får være trøsta.
 
Påvirker spesialmalt smak/lukt når det gjelder IBU?

Grunnen til at jeg spør er at jeg brygget en pils med forholdsvis høy IBU (40) .Det ble brukt pilsnermalt og en liten mengde Victory og denne ble helt utmerket når det kom til bitterhet,både smak og lukt.

Prøvde så å tilsette litt annen type malt på pilsoppskriften i litt senere i vinter.I tillegg en liten mengde Victory og Best Munich brukte jeg ca 20% Vienna. Har brukt samme humleskjema på begge oppskriftene,men på den siste er humlesmak/lukt totalt fraværende.

Noen som har en formening om hva dette skyldes?
Kan det være at den batchen som mangler humlesmak/lukt er blitt oksidert?

At et øl er oksidert kjennetegnes ikke nødvendigvis øyeblikkelig med mørk farge og smak av papp/rosner/etc.
Det første som kan skje når et øl blir oksidert er at de gode smakene begynner å forsvinner, det blir mindre av alt.
Og så begynner de ikke fullt så behagelige pregene å komme, og det blir mer og mer av disse.
 
Kan det være at den batchen som mangler humlesmak/lukt er blitt oksidert?

At et øl er oksidert kjennetegnes ikke nødvendigvis øyeblikkelig med mørk farge og smak av papp/rosner/etc.
Det første som kan skje når et øl blir oksidert er at de gode smakene begynner å forsvinner, det blir mindre av alt.
Og så begynner de ikke fullt så behagelige pregene å komme, og det blir mer og mer av disse.
Foreløpig har jeg ikke merket noe til usmaker,men jeg skal følge med hvordan denne oppfører seg videre da jeg fortsatt har mange flasker igjen :) .
Brygget ble forsåvidt bra,men det minner meg dessverre mer om Pale ale(som jeg kan styre min begeistring for) enn pils.
 
Ikke noe annet enn tilfeldige variasjoner. Vienna og munich er forøvrig ikke spesialmalt, de er basismalt, og Victory er vel bare så vidt som spesialmalt å regne. Variasjoner i bruken av de der skule ikke ha så mye å si for hvordan humla slår gjennom. Jeg merker i alle fall ikke noe sånt.

Ellers er det å få edelhumlene til virkelig å skinne noe av det jeg sliter med. Jeg skulle gjerne hatt ei tydeligere hilsing fra dem når jeg heller opp og stikker nesa borti glasset. Men så er det ikke mange kjøpepils jeg opplever gir meg det, heller. Det får være trøsta.
Edelhumler,ja.Begynner vel å miste tellingen av hvor mange av mine brygg der disse mangler på tross av at jeg har saumfart hundrevis av oppskrifter,artikler,podcaster og YouTube innslag som lover dette bare man følger oppskriften :rolleyes:..............................................
 
Hei, gjorde en brøler med å tilsette cbc1 på mitt surøl som jeg satte på fat, det har nå stått i en uke på 1bar 10 grader ish. Er det noe problem å åpne opp for å tilsette sukker så jeg får spist opp gjæren. Det smakte gjææææææææær‍♂️
Skulle fate 1/3 og flaske resten derav feilen.

Faaaaack!!
 
Hei, gjorde en brøler med å tilsette cbc1 på mitt surøl som jeg satte på fat, det har nå stått i en uke på 1bar 10 grader ish. Er det noe problem å åpne opp for å tilsette sukker så jeg får spist opp gjæren. Det smakte gjææææææææær‍♂️
Skulle fate 1/3 og flaske resten derav feilen.

Faaaaack!!

Lag en tynn nok lake, så trenger du ikke åpne, kan få gjort det temmelig oksygenfritt også litt avhengig av hva du har tilgjengelig. PET-flaske med carbonation-cap f.eks.
 
Hei, gjorde en brøler med å tilsette cbc1 på mitt surøl som jeg satte på fat, det har nå stått i en uke på 1bar 10 grader ish. Er det noe problem å åpne opp for å tilsette sukker så jeg får spist opp gjæren. Det smakte gjææææææææær‍♂️
Skulle fate 1/3 og flaske resten derav feilen.

Faaaaack!!
Men sukker spiser jo ikke gjær. Gjær spiser sukker. Du får jo bare mer gjær av å tilsette sukker.
 
Satte akkurat en hveteøl til gjæring. No-sparge med 75% effektivitet. Forventet OG 1.056 og fikk 1.044. Skjønner ikke annet en at jeg må ha telt feil når jeg målte opp malt. Ligger på 75% når jeg brygger No-sparge rundt 1.050. Brygget en saison på samme måte for 3 dager siden og traff spot-on. Eneste forskjellen denne gang var at det ble stående i kjelen i 2 timer pga grilling, kontra den vante timen før overføring til gjæringskar. Hadde grei knus på maltet (0,9). Men kanskje litt gammel hvetemalt. Forfaller hvetemalt fortere enn vanlig malt?
 
Satte akkurat en hveteøl til gjæring. No-sparge med 75% effektivitet. Forventet OG 1.056 og fikk 1.044. Skjønner ikke annet en at jeg må ha telt feil når jeg målte opp malt. Ligger på 75% når jeg brygger No-sparge rundt 1.050. Brygget en saison på samme måte for 3 dager siden og traff spot-on. Eneste forskjellen denne gang var at det ble stående i kjelen i 2 timer pga grilling, kontra den vante timen før overføring til gjæringskar. Hadde grei knus på maltet (0,9). Men kanskje litt gammel hvetemalt. Forfaller hvetemalt fortere enn vanlig malt?
Tror egentlig ikke det, men samtidig tror jeg at ferske og gode råvarer har en større betydning enn mange tror for sluttresultatet. Du kan jo veie masken, om du fremdeles har den.
 
Tror egentlig ikke det, men samtidig tror jeg at ferske og gode råvarer har en større betydning enn mange tror for sluttresultatet. Du kan jo veie masken, om du fremdeles har den.
Ca halvparten var "gammel" hvete. Og nå tror sikkert nabolaget at jeg har klikka, når jeg står ute i søppeldunken og veier komposten min med bagasjevekt.. en godt avrent mask veide 8.5kg og den opprinnelige gristen var/skulle vært 6kg...
 
Ca halvparten var "gammel" hvete. Og nå tror sikkert nabolaget at jeg har klikka, når jeg står ute i søppeldunken og veier komposten min med bagasjevekt.. en godt avrent mask veide 8.5kg og den opprinnelige gristen var/skulle vært 6kg...
Da tror jeg kanskje du målte opp litt lite malt. Hver kilo malt tar vel til seg 800 g vann, om jeg husker riktig. Så du burde vel hatt nærmere 10 kg mask?
 
Tilbake
Topp