Tråden for dumme spørsmål.

Jeg er absolutt for å kjøre "beste praksis" over hele linja. Jeg kan bare ikke klare å forestille meg at en slange er så "lekk" at de få sekundene ølet er i kontakt med slangen er signifikant sammenlignet med at du tapper til/i et system med tilgang til åpen luft. :)

Men heldigvis, når du ettergjærer på flaske tar forhåpentligvis aktiv gjær seg av oksygenet uansett hvor det kommer fra.
Det med sekunder er nok en liten underdrivelse. Forestill deg at du felte inn en utbretta silikonslange på en meter i veggen på gjæringskaret ditt og lot den sitte der i 20 minutter. Det er den effekten du får når du tapper gjennom en silikonslange.

Og silikon er altså et veldig porøst materiale.

Gjæren er en veldig effektiv oksygenjeger, og oksygenreaksjonene skjer heller ikke særlig fort ved romtemperatur, i følge George Fix (Principles of Brewing Science, s.130). Men det er ikke sånn at du ikke kan få oksidert øl så lenge du flaskekarbonerer. Erfaringa mi er at du kan begrense oksideringa kraftig om du bare er forsiktig med plasking - men om du gir F, skal du drikke ølet fort om du ikke vil måtte helle ut det meste. Det er noen grenser her, og jeg skulle gjerne visst noe om dem. Men det er vel ikke noe det er noen særlig interesse for å forske på - forståelig nok.

Erfaringa mi er også at jo mer jeg har gjort for å holde oksygenet unna, jo bedre øl har jeg fått. Men noen helt enorm forskjell mellom overføring i lukka system med CO2 og "vanlig" tapping med stor forsiktighet er det nok ikke. Og da sier det seg sjøl at jeg ikke kommer til å oppleve noen revolusjon pga skiftet til vinyl;).
 
Sist redigert:
Det med sekunder er nok en liten underdrivelse. Forestill deg at du felte inn en utbretta silikonslange på en meter i veggen på gjæringskaret ditt og lot den sitte der i 20 minutter. Det er den effekten du får når du tapper gjennom en silikonslange.

Jeg tror ikke den er så stor, men hva så. Var ikke oksygengjennomtrengninga ca. 30 x pp plast? 20 min x 30, 6 timer i en gjæringduk gjør da ikke no fra elle til
 
Jeg har skifta til vinyl. CD er ut. :cool:
Vinyl, ja. Har noen esker langspillplater i skapet, men ingen platespiller.
"Alle" CD-ene gikk i bosset i 2018. Med unntak av to. Klarte ikke kaste The Aller Værste. Har ikke noe å spille dem av fra der heller, men det betyr mindre
 
Vinyl, ja. Har noen esker langspillplater i skapet, men ingen platespiller.
"Alle" CD-ene gikk i bosset i 2018. Med unntak av to. Klarte ikke kaste The Aller Værste. Har ikke noe å spille dem av fra der heller, men det betyr mindre
Du kan fort få deg en overraskelse på verdi om du sjekker på discogs. De "verdiløse" platene til svigermor hadde en samlet omsetning på $5000 der.
 
Du kan fort få deg en overraskelse på verdi om du sjekker på discogs. De "verdiløse" platene til svigermor hadde en samlet omsetning på $5000 der.
Kjente et lite drag der jeg noen tideler var redd jeg havnet i svigermorklassen :D Ristet det av meg

discogs var en interessant side jeg må kikke nærmere på. Har ingen salgsplaner, (ender vel med å kjøpe i stedet) og en kompis har oppgradert sitt anlegg så det er en spillerdonasjon på vei derfra, men jeg har litt utfordringer mtp areal. Mancaven er på størrelse med en telefonkiosk og der har jeg allerede plassert en keezer, og ikke ønsker jeg å plassere en platespiller der den havner i konkurranse med andres tv-vaner.
Jobber med saken.
Sakene
 
For å stille et spørsmål som sikkert har blitt stilt hundre ganger: Hva gjør en om gjæren ikke vil falle? Jeg har et brygg gjæret med verdant ipa som har stått i 14 dager, men det er fortsatt en god mengde gjær og humle som dekker hele overflaten.. Leste et sted at man bør stikke i gjæren for å få den til å falle, men vil ikke det øke faren for oksidering?
 
For å stille et spørsmål som sikkert har blitt stilt hundre ganger: Hva gjør en om gjæren ikke vil falle? Jeg har et brygg gjæret med verdant ipa som har stått i 14 dager, men det er fortsatt en god mengde gjær og humle som dekker hele overflaten.. Leste et sted at man bør stikke i gjæren for å få den til å falle, men vil ikke det øke faren for oksidering?

Cold crash hvis du har mulighet. Bare sørg for å ikke dra inn oksygen

Evt. kan du prøve å sette på litt trykk eller blåse igjennom litt CO2
Har du prøvd å agitere karet litt..?
 
For å stille et spørsmål som sikkert har blitt stilt hundre ganger: Hva gjør en om gjæren ikke vil falle? Jeg har et brygg gjæret med verdant ipa som har stått i 14 dager, men det er fortsatt en god mengde gjær og humle som dekker hele overflaten.. Leste et sted at man bør stikke i gjæren for å få den til å falle, men vil ikke det øke faren for oksidering?
Hvilken gjær er det snakk om?

Kalsium er viktig for gjærens evne til å flokkulere. Hvis du ikke tilsetter salter, og har normalt norsk vann, har du for lite kalsium i bryggevannet ditt.
 
Hvilken gjær er det snakk om?

Kalsium er viktig for gjærens evne til å flokkulere. Hvis du ikke tilsetter salter, og har normalt norsk vann, har du for lite kalsium i bryggevannet ditt.
Gjæren er Verdant Ipa. Såvidt jeg skjønner er det noe av det samme som London Fog. Skal jo egentlig være en lite flokkulerende gjær, så det gir nå noe mening kanskje. Har tilsatt salter etter råd fra bryggeapp :)

Cold crash hvis du har mulighet. Bare sørg for å ikke dra inn oksygen

Evt. kan du prøve å sette på litt trykk eller blåse igjennom litt CO2
Har du prøvd å agitere karet litt..?
Har prøvd å riste litt rolig i karet for å bevege overflaten, og da løsnes det og ting faller ned. Men så bygger det seg opp ser det ut som. Hvordan gjør man best cold crash uten å dra inn luft da?
 
Gjæren er Verdant Ipa. Såvidt jeg skjønner er det noe av det samme som London Fog. Skal jo egentlig være en lite flokkulerende gjær, så det gir nå noe mening kanskje. Har tilsatt salter etter råd fra bryggeapp :)


Har prøvd å riste litt rolig i karet for å bevege overflaten, og da løsnes det og ting faller ned. Men så bygger det seg opp ser det ut som. Hvordan gjør man best cold crash uten å dra inn luft da?
Oppfører seg på akkurat samme måten hos meg. Ikke noe å bekymre seg om.
 
Gjæren er Verdant Ipa. Såvidt jeg skjønner er det noe av det samme som London Fog. Skal jo egentlig være en lite flokkulerende gjær, så det gir nå noe mening kanskje. Har tilsatt salter etter råd fra bryggeapp :)

Har prøvd å riste litt rolig i karet for å bevege overflaten, og da løsnes det og ting faller ned. Men så bygger det seg opp ser det ut som. Hvordan gjør man best cold crash uten å dra inn luft da?
Du skreiv jo Verdant, ser jeg:(. Sorry, noen ganger kan skumlesing drives for langt. Holdt på med brygging, så det gikk litt fort innimellom her:).
 
Du skreiv jo Verdant, ser jeg:(. Sorry, noen ganger kan skumlesing drives for langt. Holdt på med brygging, så det gikk litt fort innimellom her:).
Men nå står 28 liter pils og hygger seg i 10 gode pilsgrader i kjelleren, og alt er vel. (Jeg venter ikke Trump på besøk:).)

@Torgeirsen Har en dunk med NEIPA stående til gjæring, også. Bruker New England, og den danner også et sånt tjukt lag som ser ut som marengs. Tørrhumla for et par dager sida, og må stadig riste humla nedi igjen. Den klistrer seg til gjæren og blir med den opp.
 
Jeg hadde til slutt best erfaring med å tilsette sukkerlaka halvveis i omstikkinga så blanda det seg mye bedre, og man slapp å røre i ølet.
Har også hatt bra hell med dette. Eigentleg opplevd at sukkerlaken fordeler seg overraskande bra. Men er det ein god grunn til at du ikkje flasker direkte frå gjæringskar? Eg antar kanskje det er litt større fare for grums?

Han eg brygger med leikar med tanken om å dosere inn sukkerlake i flasker også.
 
Tilbake
Topp