Tråden for dumme spørsmål.

Hvor lenge kan et øl være i primary før man får problemer med autolyse?
Det er neppe noe å bekymre seg for. I store gjæringskar på tusenvisvis av liter er det nok et reelt problem, men kan ikke huske å ha hørt at hjemmebryggere har opplevd usmak fra autolyse.
 
Sist redigert:
Hvor lenge kan et øl være i primary før man får problemer med autolyse?

Har lyst til å brygge over helga, men ferien min starter neste uke. I disse usikre tider vet jeg ikke når jeg kommer tilbake - kan bli alt mellom en og tre uker, dvs. at øl kan bli stående mellom 2 og 4 uker.

Vi snakker om en lys "lager" kaldtgjæra med Nottingham.
Mange lageroppskrifter (uten tradisjonell overføring til secondary) har jo et gjæringsskjema på både 3 og 4 uker, så lenge du har temperaturkontroll eller stabil kjellertemperatur er det sannsynligvis bare bra om det blir stående lengre enn 2 uker. Men dersom du har planlagt å sette opp temperaturen for diacetyl-rest ville jeg ventet med det til du er tilbake.

Jeg har hatt flere øl stående nesten 4 uker før tapping, av forskjellige årsaker, og eneste problem jeg har opplevd er fordampning eller suckback av starsan-vannet i gjærlås pga. varme eller litt for dårlig temperaturkontroll.
 
Takk:)
Jeg har selv hatt lagerøl i primary 4 uker uten problemer, men det er bra å høre at flere har den samme erfaringen:beercheers:
 
Hvor lenge kan et øl være i primary før man får problemer med autolyse?

Har lyst til å brygge over helga, men ferien min starter neste uke. I disse usikre tider vet jeg ikke når jeg kommer tilbake - kan bli alt mellom en og tre uker, dvs. at øl kan bli stående mellom 2 og 4 uker.

Vi snakker om en lys "lager" kaldtgjæra med Nottingham.
Dette er kanskje veldig off(side)topic, men på midten av 80tallet la jeg endel vi. Da farmor døde arvet jeg en dunk plommevin hun hadde satt engang under krigen, (men var ikke stukket om). Flasket den, og den smakte aldri brent gummi.
Ellers er det jo mange flaskekarbonerte øl som får lov å hvile seg i årevis.
 
Denne væsken en visstnok skal ha proben på ph meteret i, den svir noe helt vanvittig på fingrene. Hva er det?
Er det nødvendig? Den tørker jo bare ut likevel.

@Finn Berger du har vel engang skrevet noe om dette? Eller andre?

IMG_20210629_130704.jpg
 
Kaliumkloridsløsning. Man kan lage den selv. Proben ødelegges (lekker) hvis man ikke bruker det. Antar at den dekalibreres hvvis man bruker noe annet?
 
Er vel en løsning med pH 4 med Potassium Chloride (KCI). @Finn Berger lærte meg hva det heter på norsk, men har glemt det.
Kaliumklorid:).

Engelsk er sært. Det skal på død og liv hete noe eget. I tillegg til at kalium blir kalt potassium (jamfør vårt pottaske), blir natrium til sodium. Sånt gjør livet vanskelig for folk utafor den engelskspråklige verden, og fører til mye feilmerking:(. Det er alltid lurt å sjekke at det ikke har blitt kluss i oversettelsen.

@RealGone Det er nødvendig å bruke stoffet, ja. Som @Petter Mandt sier, så vil væsken i elektroden lekke salter om du bruker noe annet. Jeg fikk en gang høre på Bryggselv at jeg like gjerne kunne bruke vann (de førte ikke oppbevaringsvæske sjøl om de solgte pH-metere). Hadde jeg ikke visst bedre, hadde jeg da ødelagt pH-meteret mitt.
 
Sist redigert:
Takk folkens. Og da er det også meningen at den skal svi?
Rettelse: Svir virkelig ph på 4 så mye?
Du har sikkert hørt snakk om å "strø salt i såret":). Og om dette ikke er natriumklorid (koksalt), så er det ganske intenst salte greier. Jeg har vel ikke lagt merke til at oppløsninga svir om jeg bare får den på huden, men jeg kan forestille meg at du ikke skal få den i ei lita rift.
 
Takk folkens. Og da er det også meningen at den skal svi?
Rettelse: Svir virkelig ph på 4 så mye?
Sitron har pH 2.5, Cola har pH 2.3, så nei. Det er ikke pH'en som får det til å svi.
Btw, du skriver at "Den tørker jo bare ut likevel". Den skal oppbevares i KCl løsningen, (mao ikke bare dyppes, og så legges tilbake i futteralet). Poenget med Lagringsvesken er at ioner ikke skal lekke ut fra proben, og da må den oppbevares i ett medium med (samme?) ioner.

Edit: Sjekket opp om jeg husket riktig; pH på Cola (Classic) oppgis litt forskjellig, fra 2.3 til 2.5. Fun fact: til sammenlikning har 5% eddik pH 2.5 - 2.7.
 
Sist redigert:
Mulig jeg er teit nå, men går det ikke å sette ramping av temp automatisk på ITC 308 WIFI? På den jeg hadde før kunne jeg ha flere temp steg som trigget etter så og så mange timer.
 
Mulig jeg er teit nå, men går det ikke å sette ramping av temp automatisk på ITC 308 WIFI? På den jeg hadde før kunne jeg ha flere temp steg som trigget etter så og så mange timer.
Nei, tror du trenger 310 for å sette det opp automatisk. Men med wifi har du vel i det minste muligheten til å endre temperatur manuelt selv om du ikke er hjemme?
 
Nei, 308 er uten automatiske steg, 310 med.
Jaggu, du har rett. Da er det bare jeg som roter, sjekka mailen og den het 310 den jeg kjøpte første gangen ja. Steike.. :rolleyes:
Velvel, får se hvor irritert jeg blir på å rampe manuelt eller om jeg syns det er ok, men tror denne blir solgt videre..
 
Satte en gjærstarter for en uke siden og ting har kommet i veien for brygging siden. Tenkte å brygge til helga og planen var å dekantere og gi den en liten oppvarmingsrunde med en boks vørterøl. Hvor lenge bør den stå og bør jeg bruke gjærnæring i vørteren selv om starteren fikk gjærnæring?
 
Satte en gjærstarter for en uke siden og ting har kommet i veien for brygging siden. Tenkte å brygge til helga og planen var å dekantere og gi den en liten oppvarmingsrunde med en boks vørterøl. Hvor lenge bør den stå og bør jeg bruke gjærnæring i vørteren selv om starteren fikk gjærnæring?
Har lest forskning som antyder at starteren har godt av å hvile litt under en uke i kjøleskap. Setter du en vitalitetsstarter på den i tillegg (vørterøl) vil jeg tro den treffer bakken løpende. Tror neppe mer næring er nødvendig, (anter dette ikke er kveik/saison).
 
Har lest forskning som antyder at starteren har godt av å hvile litt under en uke i kjøleskap. Setter du en vitalitetsstarter på den i tillegg (vørterøl) vil jeg tro den treffer bakken løpende. Tror neppe mer næring er nødvendig, (anter dette ikke er kveik/saison).
Du mener vørterøl når den nærmer seg to uker (si 11dager) gjør vondt værre? det er en lallemand køln.
 
Du mener vørterøl når den nærmer seg to uker (si 11dager) gjør vondt værre? det er en lallemand køln.
Nei.
Gir du den en værterøl noen timer før du pitcher, så vekker du den til liv. Det blir frokost for gjæren. Dog er det nok ikke strengt tatt nødvendig. 2 uker er ikke så mye hvis den har stått i kjøleskap.
Men gjør det enklere neste gang; lallemand köln er tørrgjær; bare strø den på toppen i gjæringskaret, (det er det produsent anbefaler).
(alt: kan du røre den ut i kokt&nedkjølt vann, men det er ikke såå viktig)
 
Tilbake
Topp