Tilbake til dumt spørsmål. Det er så lenge siden sist jeg brygget med US-05. Nå har den gått fra OG på 1053 til 1006 på 9 dager. Burde egentlig være ferdig der, men fortsatt ligger et godt lag med gjær på toppen. Er det normalt?
1009 er normalt for meg i det amerikanske hveteølet jeg lager. OG rundt 1052.Tilbake til dumt spørsmål. Det er så lenge siden sist jeg brygget med US-05. Nå har den gått fra OG på 1053 til 1006 på 9 dager. Burde egentlig være ferdig der, men fortsatt ligger et godt lag med gjær på toppen. Er det normalt?
Jeg har ikke brukt diasticus før. Oppskriften har forventet FG på 1010, så du har rett, men det er en refraktometermåling nær toppen, og det er ikke sikkert at alkoholen er uniformt distribuert. Jeg er ikke så redd for at noe er galt. Gjæren var som myk krem og fordelt over hele overflaten, så jeg tror ikke hele laget hang i kantene.1.006 er over forventet for us-05. Så både nei og ja, uten at du bør tenke noe mer på det. Kan være at skummet bare igjen i kantene og nekter å slippe.Har du brukt diastaticus før? I mine øyne så burde 05 gitt seg ved 1.010-1.014.
Ingen tørrhumle. Det er en meget moderat humlet Blonde.Har du tørrhumlet? Er det bare gjær eller mest humle
hvis så har det ofte hjulpet for meg å gi dunken et lite dunk et par dager før flasking
Tilbake til dumt spørsmål. Det er så lenge siden sist jeg brygget med US-05. Nå har den gått fra OG på 1053 til 1006 på 9 dager. Burde egentlig være ferdig der, men fortsatt ligger et godt lag med gjær på toppen. Er det normalt?
Jeg satt en blonde sist torsdag, og denne klukket fint i vei etter et par dager (US-05), men så droppet tempen i rommet den stod (jeg har per nå ikke mulighet for temp. regulering) til ca. 10 grader. Karet ble satt i et rom med en litt høyere temp enn anbefalt (typ 18-20), uten at det har tatt seg opp igjen i gjærlåsen.
Det vil da mest sannsynlig si en høyst ufrivillig cold crash, men hvordan starte den igjen? Og er den i hele tatt reddbar?
Hadde samme med en øl her forrige uke. Stod på 1.020 i 8 dager. Fant et tips her på forumet om å tilsette sukkerlake. Tømte nedi lake med 200 gram sukker til 42 liter. I dag fatet jeg en øl med FG 1.015. OG var 1.057Og er den i hele tatt reddbar?
Jeg satt en blonde sist torsdag, og denne klukket fint i vei etter et par dager (US-05), men så droppet tempen i rommet den stod (jeg har per nå ikke mulighet for temp. regulering) til ca. 10 grader. Karet ble satt i et rom med en litt høyere temp enn anbefalt (typ 18-20), uten at det har tatt seg opp igjen i gjærlåsen.
Det vil da mest sannsynlig si en høyst ufrivillig cold crash, men hvordan starte den igjen? Og er den i hele tatt reddbar?
Den startet på ca. 18 grader.Hvilken temp startet du på i utgangspunktet?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Lykke til! Det var aktivitet i gjærlåsen allerede etter 15-20 minutter fra jeg hadde sukkerlaken i dunken, før det da ploppet taktfast noen ganger i minuttet i tre dager. Målte så samme SG som splitbatch som var satt med Skare-kveik endte på, som fikk FG på 1.015 og tok det da og som FG for US-05.Skal teste litt forsiktig sirkulering av dunken MonoBryggeriet før det får bli Steinar Huneide sitt forslag om sukkerlake. Takk for tips!
En god planDen startet på ca. 18 grader.
Skal teste litt forsiktig sirkulering av dunken @MonoBryggeriet før det får bli @Steinar Huneide sitt forslag om sukkerlake. Takk for tips!
Tør jeg spørre hvordan fremgangsmåten var?Hadde samme med en øl her forrige uke. Stod på 1.020 i 8 dager. Fant et tips her på forumet om å tilsette sukkerlake. Tømte nedi lake med 200 gram sukker til 42 liter. I dag fatet jeg en øl med FG 1.015. OG var 1.057
Har et nylig innlegg i annen tråd for samme batch ref manglende plopping.
Jeg har et annet spørsmål tilknyttet omstikk for samme batch.
Jeg har en gjæringsbøtte med tappekran (ja den kan svinges slik at den peker nedover).
Jeg ser nå at bunnfallet når over tappekranen (se bilde).
Hvordan fikser man dette ved tapping over til annen gjærbøtte?
Poenget med omstikk er vel nettopp å unngå eller minimalisere bunnfallet?
![]()
Dette høres jo lettvint og fristende ut, men hvordan karbonerer du ølet da?hvis det er snakk om en vanlig ganske kjapplaga øl, ville jeg ikke tatt meg bryet med omstikk før du eventuelt skal flaske.