Tråden for dumme spørsmål.

Tilbake til dumt spørsmål. Det er så lenge siden sist jeg brygget med US-05. Nå har den gått fra OG på 1053 til 1006 på 9 dager. Burde egentlig være ferdig der, men fortsatt ligger et godt lag med gjær på toppen. Er det normalt?
 
Tilbake til dumt spørsmål. Det er så lenge siden sist jeg brygget med US-05. Nå har den gått fra OG på 1053 til 1006 på 9 dager. Burde egentlig være ferdig der, men fortsatt ligger et godt lag med gjær på toppen. Er det normalt?

1.006 er over forventet for us-05. Så både nei og ja, uten at du bør tenke noe mer på det. Kan være at skummet bare igjen i kantene og nekter å slippe.Har du brukt diastaticus før? I mine øyne så burde 05 gitt seg ved 1.010-1.014.
 
Tilbake til dumt spørsmål. Det er så lenge siden sist jeg brygget med US-05. Nå har den gått fra OG på 1053 til 1006 på 9 dager. Burde egentlig være ferdig der, men fortsatt ligger et godt lag med gjær på toppen. Er det normalt?
1009 er normalt for meg i det amerikanske hveteølet jeg lager. OG rundt 1052.
 
Har du tørrhumlet? Er det bare gjær eller mest humle
hvis så har det ofte hjulpet for meg å gi dunken et lite dunk et par dager før flasking
 
1.006 er over forventet for us-05. Så både nei og ja, uten at du bør tenke noe mer på det. Kan være at skummet bare igjen i kantene og nekter å slippe.Har du brukt diastaticus før? I mine øyne så burde 05 gitt seg ved 1.010-1.014.
Jeg har ikke brukt diasticus før. Oppskriften har forventet FG på 1010, så du har rett, men det er en refraktometermåling nær toppen, og det er ikke sikkert at alkoholen er uniformt distribuert. Jeg er ikke så redd for at noe er galt. Gjæren var som myk krem og fordelt over hele overflaten, så jeg tror ikke hele laget hang i kantene.
 
Tilbake til dumt spørsmål. Det er så lenge siden sist jeg brygget med US-05. Nå har den gått fra OG på 1053 til 1006 på 9 dager. Burde egentlig være ferdig der, men fortsatt ligger et godt lag med gjær på toppen. Er det normalt?

Relativt høy utgjærigsgrad der, ja. Jeg brygga to lignende brygg med 05 i sommer, og de hadde 82/83% utgjæring. Begge endte på 1.008, fra henholdsvis 1.048 og 1.046. Du er oppe i 88%, og da ville jeg begynne å tenke infeksjon. Men jeg har ikke brukt 05 mye, så jeg skal være forsiktig med å uttale meg om hva den gjæren kan gjøre.

Men skummet kan være en indikasjon på at det tross alt er normal gjæringing. 05 er en god topphøster, og kan danne et sånt skum. Er det en infeksjon, vil den antakelig fortsette å gjære, og gå enda lengre ned. Stopper den opp nå, ville jeg tatt det med ro.

Jeg har forresten nettopp flaska en Irish Stout med 05. Den meska jeg reativt høyt - 67/68 grader - og den endte på 73% utgjæring. Men den blei tørr nok. 05 eter altså godt av alt som kan gi sødme, men så stopper den, kan det se ut som.
 
Det hører med til historien at jeg har kjørt gjæringen ganske varmt på 20-22 grader.

Meskingen foregikk på 64-66 grader og utmesk på 77 grader.
 
Sist redigert:
Jeg satt en blonde sist torsdag, og denne klukket fint i vei etter et par dager (US-05), men så droppet tempen i rommet den stod (jeg har per nå ikke mulighet for temp. regulering) til ca. 10 grader. Karet ble satt i et rom med en litt høyere temp enn anbefalt (typ 18-20), uten at det har tatt seg opp igjen i gjærlåsen.
Det vil da mest sannsynlig si en høyst ufrivillig cold crash, men hvordan starte den igjen? Og er den i hele tatt reddbar?
 
Jeg satt en blonde sist torsdag, og denne klukket fint i vei etter et par dager (US-05), men så droppet tempen i rommet den stod (jeg har per nå ikke mulighet for temp. regulering) til ca. 10 grader. Karet ble satt i et rom med en litt høyere temp enn anbefalt (typ 18-20), uten at det har tatt seg opp igjen i gjærlåsen.
Det vil da mest sannsynlig si en høyst ufrivillig cold crash, men hvordan starte den igjen? Og er den i hele tatt reddbar?

Det er mulig som du skriver at mye av gjæren har lagt seg i bunnen av karet. Prøv å sirkulere karet forsiktig slik at du skaper litt sirkulasjon som vil hjelpe gjæren å komme i suspensjon igjen, og gjenta dette gjerne flere ganger med litt mellomrom. Da bør den komme igjen hvis ikke SG har blitt for lav …
 
Jeg satt en blonde sist torsdag, og denne klukket fint i vei etter et par dager (US-05), men så droppet tempen i rommet den stod (jeg har per nå ikke mulighet for temp. regulering) til ca. 10 grader. Karet ble satt i et rom med en litt høyere temp enn anbefalt (typ 18-20), uten at det har tatt seg opp igjen i gjærlåsen.
Det vil da mest sannsynlig si en høyst ufrivillig cold crash, men hvordan starte den igjen? Og er den i hele tatt reddbar?

Hvilken temp startet du på i utgangspunktet?


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Skal teste litt forsiktig sirkulering av dunken MonoBryggeriet før det får bli Steinar Huneide sitt forslag om sukkerlake. Takk for tips!
Lykke til! Det var aktivitet i gjærlåsen allerede etter 15-20 minutter fra jeg hadde sukkerlaken i dunken, før det da ploppet taktfast noen ganger i minuttet i tre dager. Målte så samme SG som splitbatch som var satt med Skare-kveik endte på, som fikk FG på 1.015 og tok det da og som FG for US-05.
 
Sist redigert:
Hadde samme med en øl her forrige uke. Stod på 1.020 i 8 dager. Fant et tips her på forumet om å tilsette sukkerlake. Tømte nedi lake med 200 gram sukker til 42 liter. I dag fatet jeg en øl med FG 1.015. OG var 1.057
Tør jeg spørre hvordan fremgangsmåten var?
Tenker da på forhold sukker/vann, avkjølt eller lunken lake?
 
Har et nylig innlegg i annen tråd for samme batch ref manglende plopping.

Jeg har et annet spørsmål tilknyttet omstikk for samme batch.
Jeg har en gjæringsbøtte med tappekran (ja den kan svinges slik at den peker nedover).
Jeg ser nå at bunnfallet når over tappekranen (se bilde).
Hvordan fikser man dette ved tapping over til annen gjærbøtte?
Poenget med omstikk er vel nettopp å unngå eller minimalisere bunnfallet?
AgZhUew.jpg
 
Har et nylig innlegg i annen tråd for samme batch ref manglende plopping.

Jeg har et annet spørsmål tilknyttet omstikk for samme batch.
Jeg har en gjæringsbøtte med tappekran (ja den kan svinges slik at den peker nedover).
Jeg ser nå at bunnfallet når over tappekranen (se bilde).
Hvordan fikser man dette ved tapping over til annen gjærbøtte?
Poenget med omstikk er vel nettopp å unngå eller minimalisere bunnfallet?
AgZhUew.jpg

Den enkleste løsningen er vel å bruke en hevert. Skal du stikke om for flasking, eller skal du stikke om for å separere ølet fra gjær/bunnfall?

Det er mulig jeg forklarer ting som du allerede vet nå, så beklager hvis de er tilfelle :) Om du tenker å stikke om for å separere bunnfall og øl, er dette ofte unødvendig. Risiko for infeksjon og oksidering er ikke verdt de moderate fordelene man får ved å stikke om. Hvis ølet skal modnes lenge, tilsettes frukt eller noe sånt, stiller det seg riktignok annerledes, men hvis det er snakk om en vanlig ganske kjapplaga øl, ville jeg ikke tatt meg bryet med omstikk før du eventuelt skal flaske.
 
Jeg tenkte for å stikke om for å separere bunnfall fra gjær ja.
Er vel greit å ha fått vekk mest mulig bunnfall før innblanding av sukker for karbonering/flasking?
Eller tenker jeg feil her?
Er vel under kategorien "kjapplaga øl" antagelig ja (Amber Christmas fra Bryggselv).
 
Tilbake
Topp