Tråden for dumme spørsmål.

Trolig dyrt å kjøle ned hele rommet. Er det ikke enklere og billigere å kjøpe et billig kjøleskap på Finn og sette det på det lille rommet? Da slipper du også evt kondensproblemene som oppstår i veggene om du lager kjølerom i et rom med dampsperra på utsiden av isolasjonen. (Kjølerom har dampsperra på innsida)
 
Noen formening om holdbarheten til 2017 Humle? Aldri vært åpna, fryst hele tiden.
 

Vedlegg

  • 20220329_124624.jpg
    20220329_124624.jpg
    1.004,9 KB · Sett: 16
Trolig dyrt å kjøle ned hele rommet. Er det ikke enklere og billigere å kjøpe et billig kjøleskap på Finn og sette det på det lille rommet? Da slipper du også evt kondensproblemene som oppstår i veggene om du lager kjølerom i et rom med dampsperra på utsiden av isolasjonen. (Kjølerom har dampsperra på innsida)
Dampsperre alltid på varm side av konstruksjonen, fukt vandrer mot kald side.
 
I dag skal vienna lageren min brygges!
Men så kom jeg på at jeg drar på ferie den 12 april. Må altså flaskes den 11 april senest.

Vil en vienna lager gjæret på w34/70 @ 15c være ferdig for flasker på 12 dager?

Hva tror dere?
 
Har endelig begynt å lagre noe øl på fat. Starta pent med noen få og Sodastream. For første gang skulle jeg i dag fylle noen flasker fra fat med beer gun. Ble litt overrasket over hvor lite som fulgte med i esken. Så nå sitter jeg med en ølpistol med to slanger uten noe i enden... Gidder noen med erfaring å ramse opp hva jeg trenger i tillegg? Gjerne med link.

Kjøper 2 eller 4 kg co2-flaske om det gjør ting enklere enn med Sodastream.

- Ball lock til co2?
- Splitter så jeg kan ha co2 til både fat og beer gun
- Annet jeg bør tenke på?
 
Har endelig begynt å lagre noe øl på fat. Starta pent med noen få og Sodastream. For første gang skulle jeg i dag fylle noen flasker fra fat med beer gun. Ble litt overrasket over hvor lite som fulgte med i esken. Så nå sitter jeg med en ølpistol med to slanger uten noe i enden... Gidder noen med erfaring å ramse opp hva jeg trenger i tillegg? Gjerne med link.

Kjøper 2 eller 4 kg co2-flaske om det gjør ting enklere enn med Sodastream.

- Ball lock til co2?
- Splitter så jeg kan ha co2 til både fat og beer gun
- Annet jeg bør tenke på?
Her er et veldig OK oppsett på beergun:

For CO2 følger du siste halvdel av denne videoen:

For øl siden følger du denne videoen for tilkobling til Beergun:
ellers gjør du som vist på den første videoen.

Dette gir veldig god fleksibilitet på lengden slanger, du kapper bare ønskede lengder av 3/16" slangen.
Det gir også mye mindre skumproblemer med å bruke den tynne slangen.

Bytte ut slangen er også enkelt og relativt billig.
 
Fikk en pils med litt for høy OG, 1.056 mot 1.048 i oppskrift. Er det bare å koke opp 4,6L vann som BF sier, og hive oppi gjæringskaret? Blir nesten ikke headspace i gjæringskaret da. Gjør det noe? 25L batch.
 
Fikk en pils med litt for høy OG, 1.056 mot 1.048 i oppskrift. Er det bare å koke opp 4,6L vann som BF sier, og hive oppi gjæringskaret? Blir nesten ikke headspace i gjæringskaret da. Gjør det noe? 25L batch.
Jeg pleier vel å få ca 5 cm krausen på lagergjærene jeg bruker (gjærer på 9-11 grader). Bitterhet og humlesmak vi jo da avta en del …

Så kanskje ett kompromiss? Vanne ut med halvparten av mengden?
 
Fikk en pils med litt for høy OG, 1.056 mot 1.048 i oppskrift. Er det bare å koke opp 4,6L vann som BF sier, og hive oppi gjæringskaret? Blir nesten ikke headspace i gjæringskaret da. Gjør det noe? 25L batch.

blir ikke mye krausen på lagergjær så går sikkert fint. Men husk at du vanner ut bitterheten tilsvarende
 
Jeg pleier vel å få ca 5 cm krausen på lagergjærene jeg bruker (gjærer på 9-11 grader). Bitterhet og humlesmak vi jo da avta en del …

Så kanskje ett kompromiss? Vanne ut med halvparten av mengden?
Kanskje et godt kompromiss med halvparten ja. Pils på 5,8% er heller ikke ønskelig. Er ikke ferdig å koke enda, så kan evt slenge på litt mer på de resterende tilsetningene
 
Fikk en pils med litt for høy OG, 1.056 mot 1.048 i oppskrift. Er det bare å koke opp 4,6L vann som BF sier, og hive oppi gjæringskaret? Blir nesten ikke headspace i gjæringskaret da. Gjør det noe? 25L batch.
Du kan jo vente til det verste av hovedgjæringa er unnagjort, dvs.når ploppinga begynner å avta. Da har skummet lagt seg, så du slipper å bekymre deg for det. Sleng gjerne med litt gjærnæring, også - det kan ha noe for seg på det tidspunktet. Det sies at det kan være litt tynt med frie aminosyrer (FAN) da, og at det kan hjelpe mot overdreven produksjon av H2S å supplere med en liten dose.
 
Sist redigert:
Jeg skal bruke opp litt humle før det går ut på dato, og tenkte å brygge en helt enkel citra IPA.
Spørsmålet er egentlig hva skiller American IPA fra en New England IPA?
-Per
 
Amerikansk er det som også kalles West Coast
Markert bitterhet, gjerne litt karamel, og klar.

New England mykere mye mindre bitterhet. Uklar nesten jusaktig.

To typiske oppskrifter.
Nøgne Ø IPA

Stigbergets West Coast (ikke la navnet lure deg :D )
 
Jeg skal bruke opp litt humle før det går ut på dato, og tenkte å brygge en helt enkel citra IPA.
Spørsmålet er egentlig hva skiller American IPA fra en New England IPA?
-Per
Her er BJCPs definisjon: https://www.bjcp.org/style/2015/21/21A/american-ipa/

Begynner du å gå litt inn i materien, finner du at det finnes flere mer eller mindre klare undergrupper. West Coast-ipa'en er den kanskje mest kjente. Det finnes også en (eldre) østkyst-ipa. Siste skudd på stammen er visst en mindre bitter versjon, nærmest en slags mellomting mellom west coast ipa og neipa.

Her er NEIPA'en: https://www.bjcp.org/beer-styles/21b-specialty-ipa-new-england-ipa/
 
Tilbake
Topp