Hva var OG?Har en pils som Brewfather sier skal gjære til 1.005, men det ser ut som den stopper rundt 1.009-1.010. Har gjæra i 17 dager. Starta på 10 grader, skrudde opp temperaturen til 16 grader etter 9 dager. 4 pakker W-34/70.
Hvordan er det egentlig, hvis man ikke har magnetrører og bare rister startern sånn innimellom, så kalt "shaken not stired" og pitcher hele greia @ high krausen
Er det da no fare for oksidasjon?
Jeg mener gjæren er jo fremdels aktiv og opptatt med å reprodusere seg selv, så jeg ser ikke helt hvordan det kan lede til no uheldig oksidering..
Har en pils som Brewfather sier skal gjære til 1.005, men det ser ut som den stopper rundt 1.009-1.010. Har gjæra i 17 dager. Starta på 10 grader, skrudde opp temperaturen til 16 grader etter 9 dager. 4 pakker W-34/70.
Hva var OG?
Hvis du bruker denne kalkulatoren til å beregne alkoholinnholdet, får du samtidig opp en utgjæringsprosent. Med 34/70 i en pils bør den ligge opp mot 80%, dvs. det er det jeg pleier å få. Eksempel: OG på 1.044 som ender på 1.009 vil gi deg 79%, som jeg ville være godt fornøyd med. (ABV blir da 4,6%.)
Jeg bruker et annet program enn Brewfather. Det har mange rare særheter, men når jeg har brukt det en stund så vet jeg hvordan jeg skal lage oppskrifter innenfor rammene av de særhetene. Jeg er temmelig sikker på at det er slik med Brewfather også. Gå litt dypere i innstillinger og dokumentasjon, så finner du sikkert ut av det.OG var 1.047, som vil si at 1.009 er 80%. Så da virker det greit. Men hvorfor sier Brewfather annet? Ser ut som det antas en utgjæring på 88.7%, uten at jeg vet helt hvorfor.
OG var 1.047, som vil si at 1.009 er 80%. Så da virker det greit. Men hvorfor sier Brewfather annet? Ser ut som det antas en utgjæring på 88.7%, uten at jeg vet helt hvorfor.
Jeg bruker et annet program enn Brewfather. Det har mange rare særheter, men når jeg har brukt det en stund så vet jeg hvordan jeg skal lage oppskrifter innenfor rammene av de særhetene. Jeg er temmelig sikker på at det er slik med Brewfather også. Gå litt dypere i innstillinger og dokumentasjon, så finner du sikkert ut av det.
Dette er kun øl nr 2 jeg planlegger med Brewfather, og første var spot on når det kom til FG, så tenkte ikke noe nøyere på det. Den første var dog med US-05.Hvorfor Brewfather sier noe annet, aner jeg ikke. Men han er på bærtur, det er sikkert. Du får ikke 88,7% utgjæring med 34/70.
Moral: Ikke gjør deg blindt avhengig av sånne programmer. Jeg bruker enkeltkalkulatorene på Brewersfriend, og er for så vidt ganske avhegig av dem, men jeg kan vurdere om det de sier er rimelig. Da har jeg antakelig lagt inn noe feil, og det er det nokså greit å bli oppmerksom på.
Dette kommer med erfaring. Les og lær, og sats på å forstå mest mulig av de prosessene som ølet blir til gjennom.
Det ølet har nok nådd FG, ja. Og når det har stått i 17 dager, ville jeg ha tappa det opp nå - men det gjør ikke noe om det står litt til, om det passer bedre til helga, f.eks..
Det betyr en Lacto infeksjonHei! Hva betyr disse boblene som kom på slutten av gjæringen? Mugg?![]()
Sent fra min Mi A1 via Tapatalk
Ikke tøm den ut. Sett den på en ballong en god stund, og smak igjen senere (1 års tid?)Hei! Hva betyr disse boblene som kom på slutten av gjæringen? Mugg?![]()
Sent fra min Mi A1 via Tapatalk
Ikke noe vits i å utsette dumpingen i et år?Ikke tøm den ut. Sett den på en ballong en god stund, og smak igjen senere (1 års tid?)![]()
Korleis gjor du Kiwi-tilsetninga? Kan bruke det igjen ja. Vask etter alle kunstens reglar og klor det.Noen forslag til hvordan det kan ha skjedd (utenom dårlig desinfisering). Det var en balgisk wit der jeg hadde tilsatt kiwi. Hvordan er det med utstyret? Kan jeg bruke det igjen?
Sent fra min Mi A1 via Tapatalk
Hvor og når i prosessen tilsatte du kiwi? Frukt og grønnsaker har lacto på/i seg naturlig. Evt kverner du malt på samme sted som du brygger?Noen forslag til hvordan det kan ha skjedd (utenom dårlig desinfisering). Det var en balgisk wit der jeg hadde tilsatt kiwi. Hvordan er det med utstyret? Kan jeg bruke det igjen?
Sent fra min Mi A1 via Tapatalk
Kan være derfra selv om den er fryst, jeg har lest at det er bortimot døfødt å bruke kiwi frukt som tilsetning fordi det må absurde mengder for å få noe smak, har lest at flere rundt omkring anbefaler kiwi sirup istedenfor, noe som dette, den er sikkert pasteurisert og kan tilsettes direkte uten tiltak.Skrelte og hakket kiwien opp, frøys det ned og tilsatte det etter stormgjæring
Sent fra min Mi A1 via Tapatalk
Det er stadig foruminnlegg fra folk som har fått infeksjon fra frisk frukt. Nedfrysing dreper ikke bakteriene, tror jeg. Jeg tilsatte appelsinekstrakt (beregnet på øl) i en wit forrige dagen. Det fungerte veldig bra.Noen forslag til hvordan det kan ha skjedd (utenom dårlig desinfisering). Det var en balgisk wit der jeg hadde tilsatt kiwi. Hvordan er det med utstyret? Kan jeg bruke det igjen?
Sent fra min Mi A1 via Tapatalk
Det er stadig foruminnlegg fra folk som har fått infeksjon fra frisk frukt. Nedfrysing dreper ikke bakteriene, tror jeg. Jeg tilsatte appelsinekstrakt (beregnet på øl) i en wit forrige dagen. Det fungerte veldig bra.