Blir ikke helt klok på å bruke de forskjellige kalkulatorene rundt omkring for å kalkulere utbytte. Sjeldent det er samsvar mellom det jeg beregner og det jeg faktisk får ut. Tror problemet mitt stammer fra vannmengdeberegninger.
La oss si jeg vil ha 25 liter til gjæringsbøtta. Etter koking, avkjøling og avtapping ligger det 2,5 L igjen i kjelen (dvs. dødvolum under krana). Dette er ofte fullt av trub og humlerester, så det er sjelden jeg tipper kjelen for å få det med.
Når jeg beregner oppskrifter, skal jeg da bruke batch size 27,5 L i stedet for 25 L?
La oss si jeg vil ha 25 liter til gjæringsbøtta. Etter koking, avkjøling og avtapping ligger det 2,5 L igjen i kjelen (dvs. dødvolum under krana). Dette er ofte fullt av trub og humlerester, så det er sjelden jeg tipper kjelen for å få det med.
Når jeg beregner oppskrifter, skal jeg da bruke batch size 27,5 L i stedet for 25 L?