Måler du i malten eller mener du at det er korrekt det som står i displayet? Temperaturen i maltsengen tar mye lenger tid å endre enn temperaturen som trolig er målt i bunn av kjelen din.Mesken var 10 min på 54, skulle vært 51, 45 min på 67 og 5 min på 78.
Skall sjekke hydrometeret når jeg får muligheten.
Du kan ikke uten videre knytte OG til mesketemperatur. Et hydrometer eller andre måleintrument klarer ikke skille mellom sukkerarter. Det er FG som kan bli skadelidende om mesken har vært for kald eller varm. Dårlig utbytte kan skyldes mange faktorer. Dårlig kverning, feil pH i mesken - og lite effektiv skylling. Særlig det siste er ofte syndren, tror jeg.Det er temperatur displayet som jeg ha gått ut fra, det var med konstant sirkulering. Vet jeg bør skaffe et termometer med en lang føler.
Synes jeg forskjellen på OG var stor, så jeg syntes jeg måtte spørre.
Bommet på OG når jeg brygget i går, og lurer på om noen ser noen tydelige feil jeg har oversett?
Oppskriften er vel en litt forenklet hveteøl.
Skulle hatt OG på 1.051 men endte på 1.032
Brygget på en 50 liter auto ølbrygger fra netthandelen.
På grunn av utstyr ble ikke oppskriften fulgt helt nøyaktig på vannmengder, mesket med 30 liter, og skylte med 25 liter, hadde da ca 46 liter før kok, og ca 42 liter etter kok.
Mesken på 51 grader ble kanskje litt varm, satte bryggeren på 56 grader, og satte ned til 51 grader i det jeg hadde i malt, men falt bare til 54 grader.
Denne bryggeren har et rør i midten av maltrøret som gjør at det ikke flyter over, jeg lot pumpa gå hele tiden, og det overflødige rant ned.
Det luktet og smakte godt, så blir vel en lett gressklipperøl.
Har brygget for første gang et øl gjæret med kveik, nærmere bestemt Brygg Selv sitt Vossaøl. Mesket i einerlåg på 68 grader iht oppskrift. Traff SG 1,060 før kok rimelig greit og kokte i 3 timer til OG 1,081 som også var iht oppskrift. Helte i hele røret med Yeast Bay Sigmund Gjærnes kveik. Gjæring kom raskt igang og det raste avgårde i et par-tre dager, men har stabilisert seg nå på 1,025 som er ca 10-12 poeng over oppskriftens FG. Klarer ikke helt finne årsaken til dette. Utgjæringen er på 74%, gjæren skal gjære opp mot 83% iht spesifikasjon. Mulig at temperaturen kan ha vært oppe i 69 grader på enkelte tidspunkt under meskingen. pH=7,4. Noen som har forslag til mulige årsaker?
Tenker nå to alternativer. Tynne ut med litt vann slik at FG synker noe (ølet er egentlig sterkt nok på 8,3%). Alternativt bruke en snau liter med vørter fra en d'Erpe-Mere klone jeg har liggende i frysen, tilsette en rehydrert pakke BE-134 og tilsette dette når gjæringen er godt i gang. Usikker på hva jeg da kan forvente av FG. Blir ikke et autentisk kveik øl heller, men kanskje bedre enn et øl på 1,025. Noen som har andre forslag.
Smaken er ikke så verst. Tydelig appelsinsmak (gjæret på 37 grader). Litt søtt og kanskje derfor litt mektig, men dette er uansett ikke et øl jeg vil drikke veldig mye av om gangen. Kanskje litt kullsyre frisker det opp litt?Hvordan smaker ølet? Det er ikke vanskelig å kludre til et øl som smakte greit i utgangspunktet fordi man har tuklet siden man har sett noen tall..
Smaken er ikke så verst. Tydelig appelsinsmak (gjæret på 37 grader). Litt søtt og kanskje derfor litt mektig, men dette er uansett ikke et øl jeg vil drikke veldig mye av om gangen. Kanskje litt kullsyre frisker det opp litt?
Sent fra min SM-G960F via Tapatalk
Jeg opplever at denne gjæren ofte havner på rundt 75% utgjæring og sjelden over 80%. Den blir absolutt noe friskere med litt karbonering, men skikkelig tørr blir den ikke, om det er det du søker.... Helte i hele røret med Yeast Bay Sigmund Gjærnes kveik. Gjæring kom raskt igang og det raste avgårde i et par-tre dager, men har stabilisert seg nå på 1,025 som er ca 10-12 poeng over oppskriftens FG. Klarer ikke helt finne årsaken til dette. Utgjæringen er på 74%, gjæren skal gjære opp mot 83% iht spesifikasjon.
Takk for svar. Mener å ha lest i en annen tråd også om noe varierende utgjæring på kveik. Får sette det på erfaringskontoen. Meske litt lavere og sikte mot lavere OG. Tror jeg tynner den ut noen få poeng denne gangen.Jeg opplever at denne gjæren ofte havner på rundt 75% utgjæring og sjelden over 80%. Den blir absolutt noe friskere med litt karbonering, men skikkelig tørr blir den ikke, om det er det du søker.
Svarer på dine to temaer hver for seg.Hei! Jeg lurte på ang dette med gjær. Er det innafor å bruke hvordan gjær man vil? Jeg handler hos Bryggselv, bruker tørrgjør, og brygger primært IPA. På enkelte Allgrain sett får man anbefalt 2 typer tørrgjør, men andre ganger ikke. For å oppnå er ordentlig haze, vil jeg kunne bruke en New England gjær på alle IPAs? Og hva om man dropper klaringsmiddel, vil det kunne bidra til dette, eller vil det sette et negativt preg på ølet?
Hei! Jeg lurte på ang dette med gjær. Er det innafor å bruke hvordan gjær man vil? Jeg handler hos Bryggselv, bruker tørrgjør, og brygger primært IPA. På enkelte Allgrain sett får man anbefalt 2 typer tørrgjør, men andre ganger ikke. For å oppnå er ordentlig haze, vil jeg kunne bruke en New England gjær på alle IPAs? Og hva om man dropper klaringsmiddel, vil det kunne bidra til dette, eller vil det sette et negativt preg på ølet?