Tråden for dumme spørsmål.

Skal avvente om samme problem med skumming etter åpning dukker opp på de 2 batchene jeg har nå.
Ser ut som jeg stort sett har kontroll på det meste som nevnes her av rengjøring på tappestav slanger etc. Men samtidg har jeg plukket opp noen tips rundt å tenke på:
- Rengjøring av tappekraner på bb30 og gjærbøtter
- Ikke sette bøtter oppi hvernandre pga mulig riping
- Huske å kun bruke myk svamp til rengjæring av gjærbøtter

Status på mine nye batcher avgjør om jeg må gjøre noe annet enn det jeg allerede gjør, men vil uansett være mer nøye med punktene over.
 
Bruker utvaskede tørkehankle og t-skjorter mellom bøttene.
Mindre fare for riping når de stables.
Tipset med å sette ei flaske (eksplosjonssikkert) varmt, vil gi deg raskere svar mtp infeksjon.
 
- Rengjøring av tappekraner på bb30 og gjærbøtter
- Ikke sette bøtter oppi hvernandre pga mulig riping
- Huske å kun bruke myk svamp til rengjæring av gjærbøtter
Infeksjon kommer fra kald side. Det som er kokt er jo greit nok. Når jeg brygga på BB30, tappa jeg alltid noen liter kokende vørter gjennom tappekrana og slo over i kjelen igjen, for å desinfisere den. Et alternativ er å kjøre en slange inn på whirlpool røret, med en vørterlufter i enden av slangen, så tømmer du BB30en med pumpa gjennom whirlpool røret på utsida av kjelen, heller enn krana. Da får du jo også kontroll på at tapping fra kjelen er desinfisert vha temperatur.

Gjæringsbøtte. Kran vs hevert.. Begge kan være problematisk. Jeg bruker nå kran på alle dunker, på grunn av lukka overføring til fat. Terskel for å bytte til ny kran er svært lav, på grunn av tæring i plasten fra starsan og montering/demontering. 20 kroner på aliexpress er verdt det for å være sikker. Når du tapper en sg prøve fra krana legger det seg vørterrester i tuten - vær flink å dusj starsan inn der så du får skylt ut restene så der ikke blir dannet noe ulumskheter før du får tappet ølet.

Men - flasker som skummer over har jeg hatt litt av selv. Oftest er det overkarbonering på grunn av at jeg har tappet for tidlig, og når gjæren starter å jobbe igjen med karboneringssukkeret så drar den ølet et par poeng ekstra ned.
 
Skal avvente om samme problem med skumming etter åpning dukker opp på de 2 batchene jeg har nå.
Ser ut som jeg stort sett har kontroll på det meste som nevnes her av rengjøring på tappestav slanger etc. Men samtidg har jeg plukket opp noen tips rundt å tenke på:
- Rengjøring av tappekraner på bb30 og gjærbøtter
- Ikke sette bøtter oppi hvernandre pga mulig riping
- Huske å kun bruke myk svamp til rengjæring av gjærbøtter

Status på mine nye batcher avgjør om jeg må gjøre noe annet enn det jeg allerede gjør, men vil uansett være mer nøye med punktene over.

Du må rapportere om hvordan det har gått:).

Ellers er det fine med et sånt spørsmål at man får gått grundig gjennom egne rutiner, også. (Lever jeg nå egentlig som jeg lærer:oops:?)
 
Men - flasker som skummer over har jeg hatt litt av selv. Oftest er det overkarbonering på grunn av at jeg har tappet for tidlig, og når gjæren starter å jobbe igjen med karboneringssukkeret så drar den ølet et par poeng ekstra ned.

Been there, done that:eek:. Men jeg mistenker at det er infeksjon når det skummer over. Du kan jo karbonere noe grassat hardt (saison på champagneflaske) uten at det skummer. I alle fall hvis det er noe som utvikler seg over tid ville jeg gjette på at det var en infeksjon. Kankje ikke hvis det kommer raskt.
 
Den mest sannsynlige kilden til en sånn infeksjon finner du nok i kraner og i tappestaven din. Du bør alltid kjøre noen runder med kokende vørter gjennom krana til kjelen før du starter nedkjølinga, og du bør plukke den fra hverandre og reingjøre den ordentlig med jevne mellomrom - og gjerne etter hvert brygg,
For meg som ganske ny er dette et eksempel på mye nyttig, konkret informasjon om renhold rundt omkring i denne tråden. Hadde det vært mulig å f.eks. skille en del av disse postene ut i en tråd som kunne ligge fast høyt oppe på generelt og nybegynnersprsmål? Hadde i hvert fall spart meg for noen tapte batcher, tror jeg.
 
Et dumt spm fra meg idag.
Jeg skal cold crashe en Julepils på 5c i 5-7 dager.
Bør den tappes direkte/stikkes om fra CC tilstand så man unngår å virvle opp trub, eller kan man bære den 3 etasjer og anta at den "setter seg" igjen ila en time eller to?
 
Vis vedlegget
Jeg er ute etter den delen ringet inn i rødt, da dette oppsettet er ‘noe’ mer strømlinjeformet enn det jeg har nå.. Noen som kan peke i retning av en slik?

Bildet er forøvrig skamløst sakset fra et innlegg av en forumbruker, uten at jeg klarer å huske hvem. Burde jo såklart spurt han..
 
De fleste bryggebutikker har gjennomføringer.
Skal du skru på en T med innvendige gjenger kan gjennomføringen gjerne ha utvendige gjenger.
Da slipper du nippelen som du har ringet inn.
 
Hvor lenge må jeg la øl ligge ute i snøen før det blir passe kalt (0,5 -0,75, Saison og Tripel IPA)?
får gjester og kjøleskapet er stappfult
-2 ute
 
Hvor lenge må jeg la øl ligge ute i snøen før det blir passe kalt (0,5 -0,75, Saison og Tripel IPA)?
får gjester og kjøleskapet er stappfult
-2 ute
Eg opererer med "en liten halvtime" i fryseboksen når eg må hurtigkjøle øl. Så evt kjøleskap. Mest for å være sikker på at de ikkje fryser helt. Pleier å funke greit. Så "en liten halvtime"? :rolleyes:
Du vet, det finnes to typer koker. De som måler alt, og de som knapt måler noe. '
Eg er blandt de siste, bortsett fra i ølbrygging ;)
 
Snø har lave termiske egenskaper, fra 2-10 ganger effektviteten til luft, avhengig av snøtype etc. Er mulig å regne ut hvor lenge de bør ligge, men har ikke funnet noen kalkulatorer.
 
Tilbake
Topp