Haha, morro. Skulle ønske ganen min var så utrent at jeg kunne smake en Paulaner slik jeg smakte den for første gang igjen.Paulaner er i hvertfall den for meg med mest banan
Det merker jeg og liker,
men nellik, nop
Haha, morro. Skulle ønske ganen min var så utrent at jeg kunne smake en Paulaner slik jeg smakte den for første gang igjen.Paulaner er i hvertfall den for meg med mest banan
Det merker jeg og liker,
men nellik, nop
Haha, morro. Skulle ønske ganen min var så utrent at jeg kunne smake en Paulaner slik jeg smakte den for første gang igjen.
Da er det jo fint at du kan lage det du selv vilJeg har nå smakt en del diverse hveteøl de siste ti åra, men ikke såå ofte jeg drikker det
Merker banan den som er i boksPaulaner er i hvertfall den for meg med mest banan
Det merker jeg og liker,
men nellik, nop
Jeg ha en av disse og starter oppvarming av skyllevann rett etter innmesk, det tar jo tid å få 15+ liter vann fra 5-6 grader til 78, men det skjer jo mens jeg mesker så ingen tid går egentlig taptDere som brygger biab, hvordan varmer dere opp skyllevannet? Jeg flytter bryggekjelen av platen og setter på en ny gryte med skyllevann - litt klønete og det tar mye tid med at jeg må varme opp skyllevannet fra tappetemperatur til 79 grader. Har dere en ekstra plate? Bruker dere vannkoker, eller er det bare noe her jeg ikke har forstått?
Malt fra 2020 er jo innafor (siste avling) – og kanskje også 2019. Men 2018 høres for gammelt ut. De sekkene jeg har på lager går ut i 2022 og 2023.Kanskje ikke så dum spørsmål her. Bestilte en del spesial malt (Cara Blond, Clair, Gold, Special B, Crystal osv) og sjekka sertifikatene hos produsenten....det er jo malt fra 2018, 2019 og 2020. Ikke akkurat ferske greie dette her. Hva mener dere?
Det var det jeg tenkte også8,5 L/kg i mesketykkelse er jo litt i meste laget, så kanskje
Jeg tipper du får bedre utbytte om du mesker med 2,8L pr kg malt(7,28L) og tar en batch sparge i en bøtte eller lignende. Altså bare løfter ut meskeposen, lar den renne godt av seg i meskekjelen før du senker den ned i 14,72 liter og rører godt 10 min før du løfter posen igjen og lar den renne av seg før du tømmer batch sparge vannet sammen med meskevannet og koker opp.Planlegger en ordinary bitter, OG 1.036, 2,6 kg malt, 22l meskevann nosparge. Ca 67-68% effektivitet.Har mesket slik tidligere, men jeg undrer meg: Vil effektiviteten øke dersom jeg mesker med feks 12 l og tilsetter de siste 10 l mot slutten av meskinga? Eller vil dette spille liten rolle? Noen som har erfaringer på området?
Jeg tipper du får bedre utbytte om du mesker med 2,8L pr kg malt(7,28L) og tar en batch sparge i en bøtte eller lignende. Altså bare løfter ut meskeposen, lar den renne godt av seg i meskekjelen før du senker den ned i 14,72 liter og rører godt 10 min før du løfter posen igjen og lar den renne av seg før du tømmer batch sparge vannet sammen med meskevannet og koker opp.
Aha, ja da ville jeg gått for forslaget ditt, men ville uansett kjørt 2,8L/kg, såvidt jeg husker er optimalt for BIAB 2,5 til 3,5L/kgmen nå var vel tanken hans å kjøre no-sparge
Hvis jeg ikke tar helt feil er 3 -4 L/kg det mest optimale for enzymene
Hvorfor det? Og med no sparge må en vel bruke mer malt? Og kanskje øke meskettiden til 90 min når mesken er så tynn?med så lav OG tror jeg du vil få bra effektivitet uansett, og muligens bedre øl med no-sparge ..
Hvorfor det? Og med no sparge må en vel bruke mer malt? Og kanskje øke meskettiden til 90 min når mesken er så tynn?