Finn Berger
Moderator
Det flyter mye rar info omkring. Dannelsen av diacetyl fra acetolaktat er en kjemisk prosess som er uavhengig av gjæren, og den har avgjort ikke noe med pitchtemperaturen å gjøre. Det eneste med temeperatur som er viktig, er å ikke heve den for raskt. Maks 6 grader på 24 timer, sier Palmer - om du vil stole på ham, da.Mener bare å ha lest at man bør noen grader over pitch temperaturen. Det var gjerne i relasjon til amerikanske bryggere som gjerne pitchet noe høyere for deretter å kjøle ned til gjæringstemperatur. Da denne nedkjøling (uten glykol) tok en god stund så måtte man og heve temperaturen for diacetyl rast over utgangspunktet. Kan godt være jeg har drømt alt dette, altså
Nå brukte ikke jeg lange tiden fra 14-15 grader og ned til 11 grader. Så da er jeg vel gjerne trygg med en rast på 16/17 grader da...
Og så må ølet stå lenger på diacetylrasten om aktiviteten er mer eller mindre slutt. Ellers holder det med et par dager.