Hvordan vet jeg at diacetyl resten er ferdig?Sett opp uansett ja, diacetyl rasten tar kanskje litt lenger tid når gjæren er mer ferdiggått, men den gjør jobben uansett
Hvordan vet jeg at diacetyl resten er ferdig?Sett opp uansett ja, diacetyl rasten tar kanskje litt lenger tid når gjæren er mer ferdiggått, men den gjør jobben uansett
Er det smør jeg jeg skal lukte?Du må nesten bruke sansene
Du kan også bare gi det noen dager, så er du sikker.Er det smør jeg jeg skal lukte?
Å gjære eller diacetyl rast?Du kan også bare gi det noen dager, så er du sikker.
Tenkte på diacetylpausen, men det gjelder jo gjæring også, iogforseg. Fint om du får satt igang diacetylpausen mens gjæra fortsatt har litt å jobbe med, så sånn sett lønner det seg jo å følge med litt, men ellers er det jo egentlig greit å bare senke skuldra og gi det nok tid.Å gjære eller diacetyl rast?
Hiver meg på spørsmål om diacetyl.
Jeg økte kanskje temperaturen for sent. Det var kanskje 2-4 SG poeng igjen. Da var temperaturen 14 og ble økt til 20.
Nå etter 13 dagers gjæring tror jeg det lukter diacetyl av den.
Kan gjæren (w34/70) klare å fjerne diacetyl effektivt da?
Vil det hjelpe å virvle opp gjæren?
Er det smør jeg jeg skal lukte?
Ingen smak eller luftJa, men hvis ikke du merker no, er det vel ikke no problem
Etter det jeg har lest, så er det når det er et par SG poeng igjen at gjæren begynner å spise diacetyl. Den gjør da dette fordi det ikke er annen næring å fortære. Hvis du i tillegg øker temperaturen vil det dannes mer diacetyl. Denne diacetylen ville ikke oppstått i ølet med mindre det seinere blir varmet til tilsvarende temperatur, og er således ikke et problem så lenge ølet alltid er kaldere enn den aktuelle temperaturen du avslutter gjæringen på. Økt temperatur gir også økt gjeringsaktivitet. Etter 13 dager er det mer enn nok gjær i suspensjon til å gjøre jobben. La den bare stå noen dager …Hiver meg på spørsmål om diacetyl.
Jeg økte kanskje temperaturen for sent. Det var kanskje 2-4 SG poeng igjen. Da var temperaturen 14 og ble økt til 20.
Nå etter 13 dagers gjæring tror jeg det lukter diacetyl av den.
Kan gjæren (w34/70) klare å fjerne diacetyl effektivt da?
Vil det hjelpe å virvle opp gjæren?
Et vanlig råd - bl.a. Palmer gir det - er å sette opp temperaturen når 3/4 av løpet ned mot forventa FG er unnagjort. Mye mulig at det er riktig, det du sier om at gjæren ikke går løs på diacetylet før sukkeret er nesten slutt. Det virker i og for seg logisk. Men nå eter vel gjæren sukker i rekkefølge etter hvor lett det er for den å ta det opp, altså de enkle sukkerartene først, deretter maltose, og til slutt maltotriose. Så kanskje den sidestiller diacetyl og maltotriose? (Maltotriosen utgjør vel typisk 15% av sukkeret, og 20% av det gjærbare sukkeret. Men normalt eter vel ikke de fleste gjærtyper all maltotriosen.)Etter det jeg har lest, så er det når det er et par SG poeng igjen at gjæren begynner å spise diacetyl. Den gjør da dette fordi det ikke er annen næring å fortære. Hvis du i tillegg øker temperaturen vil det dannes mer diacetyl. Denne diacetylen ville ikke oppstått i ølet med mindre det seinere blir varmet til tilsvarende temperatur, og er således ikke et problem så lenge ølet alltid er kaldere enn den aktuelle temperaturen du avslutter gjæringen på. Økt temperatur gir også økt gjeringsaktivitet. Etter 13 dager er det mer enn nok gjær i suspensjon til å gjøre jobben. La den bare stå noen dager …
Kjapt jobba av de små grå. Men når de har jobba såpass fort, er det vel ingen grunn til å drøye. Høres ut som en god plan, det der.Har en Italopils som var omtrent ferdig utgjæret etter en uke. Målte 1.012 fredag, har gradvis hevet temperaturen til 15°, nå er den 1.010 som er forventet. Er det bare å tørrhumle i morgen eller torsdag og flaske i helga? Eller bør jeg vente en uke ekstra?
Vært litt krøll med kontigentfaktureringa...Var sjøl uten medlemskap noen dager, men det ordna seg etter en mail til medlem@norbrygg.noHei hvorfor finner jeg ikke medlem forumet?
Det går nok, men det er ikke helt ideelt. Bedre å ta av det du trenger av gjærkaka og gi den litt oppfriskning med litt vørter og gjærnæring.Har en 20l batch med mexican lager til cold crash nå og SG prøven virket lovende, kan jeg kjøre en ny runde med dobbeltbatch av samme øl og bare dumpe rett nedpå gjærkaka etter at jeg har overført første batch til fat? av stilarten er det lite humle og trub i eksisterende gjærkake men det er en liten klonk med gelatin..