Tråden for dumme spørsmål.

Satte en starter på en pakke scottish yeast fra Wyeast. Etter et drøyt døgn på snurren var det null aktivitet. Hadde to slanter med A01 og WY1968 oppi siden startervørteren ikke hadde noe negativ lukt. Etter dette startet den kjapt opp.
Kan dette være en potensiell katastrofe? Ett døgn med sukkerholdig vørter kan vel være en bakteriefest. Ikke noe ulukt så langt, men usikker på om jeg tør å bruke den.

Dette er faktisk andre wyeastpakken på kort tid som har vært død ut fra pakken. Begge satt i god tid før utløpsdato. Wyeast har økt utløpsdato til 6 mnd, men jeg er ikke imponert
 
Tror dere de isposene som følger med gjæra kan brukes til å holde gjæringstemperaturen i sjakk de første døgna under stromgjæring
de aller varmeste ukene på sommern?
F.eks feste de mellom gjæringskaret og noe isolerende som et liggeunderlag
 
MonoBryggeriet skrev:
Var på Strømmen i dag og kjøpte Barke til en Helles som kanskje brygges allerede søndag. På litt impuls kjøpte jeg samtidig en pose kverna Eraclea. Skal jeg følge bryggeplanen blir det liggende i ca. 2 mnd, men kan jo også brukes om drøye 3 uker. Har ikke store nok poser til å vakuumpakke.

kjøpte samtidig 100g Floormalted, Eraklea og Barke som jeg skal lage te på for å sammenligne mot Bestmaltz. Alt skjedde litt på impuls så kom på i ettertid at jeg også burde kjøpt Weyer pils og pils ekstra lys …

Det der går bra. Men du må niok ta en tur til, ja ... :D.

Tok deg på ordet jeg ;)! Så nå har jeg alle pilsnermaltene til Weyermann fra Strømmen i hus som skal sammenlignes sammen med Bestmaltz. Men når? Det gjenstår å se …

Fatet i går første brygg med Barke. En liten prematur vurdering fra både vørt og ferdig gjæret øl er at selv om jeg opplever Barke som mer malttung, så opplever jeg samtidig at den er mere ensartet (monoton er så negativt ladet ord) i smak uten at det nødvendigvis er negativt i denne sammenhengen. Oppleves da også reinere synes jeg. Bryggene jeg har med Bestmaltz synes jeg så langt har hatt mere kompleksitet i maltsmaken.
 
God kveld. Nå har lager stått å gjæra i 14 dager og Brewfather sier jeg sette opp til 15c i 3 dager. Må gjæringa være ferdig før jeg setter opp til 15c ?
Gjæren er w-34/70
 
God kveld. Nå har lager stått å gjæra i 14 dager og Brewfather sier jeg sette opp til 15c i 3 dager. Må gjæringa være ferdig før jeg setter opp til 15c ?
Gjæren er w-34/70
Gjæringa skal helst IKKE være ferdig når du begynner å ramp’e opp temperaturen :p
 
Ok har ikke tatt noen gravity måling enda. Men hva gjør jeg hvis den er ferdig gjæra da ?
Du setter den opp. Så lenge det er gjær i suspensjon som ikke har tatt kvelden vil den gyve løs på det den kan. Ved å heve temperaturen øker du biprodukter fra gjærings samtidig som gjæren får lettere arbeidsforhold
 
Hiver meg på spørsmål om diacetyl.

Jeg økte kanskje temperaturen for sent. Det var kanskje 2-4 SG poeng igjen. Da var temperaturen 14 og ble økt til 20.
Nå etter 13 dagers gjæring tror jeg det lukter diacetyl av den.


Kan gjæren (w34/70) klare å fjerne diacetyl effektivt da?

Vil det hjelpe å virvle opp gjæren?
 
Å gjære eller diacetyl rast?
Tenkte på diacetylpausen, men det gjelder jo gjæring også, iogforseg. Fint om du får satt igang diacetylpausen mens gjæra fortsatt har litt å jobbe med, så sånn sett lønner det seg jo å følge med litt, men ellers er det jo egentlig greit å bare senke skuldra og gi det nok tid.
 
Hiver meg på spørsmål om diacetyl.

Jeg økte kanskje temperaturen for sent. Det var kanskje 2-4 SG poeng igjen. Da var temperaturen 14 og ble økt til 20.
Nå etter 13 dagers gjæring tror jeg det lukter diacetyl av den.


Kan gjæren (w34/70) klare å fjerne diacetyl effektivt da?

Vil det hjelpe å virvle opp gjæren?

Jeg har aldri opplevd diacetyl med w34/70, selv ikke før temp økning
 
Hiver meg på spørsmål om diacetyl.

Jeg økte kanskje temperaturen for sent. Det var kanskje 2-4 SG poeng igjen. Da var temperaturen 14 og ble økt til 20.
Nå etter 13 dagers gjæring tror jeg det lukter diacetyl av den.


Kan gjæren (w34/70) klare å fjerne diacetyl effektivt da?

Vil det hjelpe å virvle opp gjæren?
Etter det jeg har lest, så er det når det er et par SG poeng igjen at gjæren begynner å spise diacetyl. Den gjør da dette fordi det ikke er annen næring å fortære. Hvis du i tillegg øker temperaturen vil det dannes mer diacetyl. Denne diacetylen ville ikke oppstått i ølet med mindre det seinere blir varmet til tilsvarende temperatur, og er således ikke et problem så lenge ølet alltid er kaldere enn den aktuelle temperaturen du avslutter gjæringen på. Økt temperatur gir også økt gjeringsaktivitet. Etter 13 dager er det mer enn nok gjær i suspensjon til å gjøre jobben. La den bare stå noen dager …
 
Tilbake
Topp